ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η μέση ηλικία αρχίζει στα 55

0

Η μέση ηλικία μπορεί στην πραγματικότητα να αρχίζει πολύ αργότερα απ’ ό,τι νόμιζαν έως σήμερα οι ειδικοί - στην ηλικία των 55 ετών, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Μέχρι πριν από μία γενιά, ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε ότι η μέση ηλικία αρχίζει στα 36, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ωστόσο, η νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι αισθάνονται πλέον νέοι μέχρι τα 54 τους χρόνια, ενώ ως γηρατειά θεωρούν τις ηλικίες άνω των 69 ετών.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλάζουν και τα ορόσημα της γήρανσης.

Από τους 1.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών που συμμετείχαν στη νέα δημοσκόπηση, το 20% είπαν πως γι’ αυτούς η μέση ηλικία αρχίζει μετά τα 60 και σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 19%) δήλωσαν πως η μέση ηλικία είναι μία κατάσταση του μυαλού και όχι κάτι που αρχίζει σε μια συγκεκριμένη ηλικία.

Όταν εξάλλου ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία πιστεύουν ότι τελειώνει η μέση ηλικία για να αρχίσει η τρίτη, ο μέσος όρος των απαντήσεών τους ήταν τα 69 χρόνια και 277 ημέρες.

Η ίδια η μέση ηλικία, εξάλλου, όπως είπαν άρχιζε στα 54 χρόνια και 347 ημέρες, κατά μέσον όρο.

Επιπλέον, ως μεσήλικες προσδιόρισαν τον εαυτό τους μόνο οι επτά στους δέκα εθελοντές.

Οι απαντήσεις αυτές δείχνουν πως για τον κόσμο, η μέση ηλικία αρχίζει πολύ μετά τα 50, διαρκεί «γεμάτα» 14 χρόνια και δεν έχει καμία σχέση με την μέση ηλικία όπως την ξέραμε έως σήμερα.

Πρόσφατη έρευνα του κοινωφελούς οργανισμού Age UK, που εξέτασε πως εκλαμβάνουν οι πολίτες της Ευρώπης τον εαυτό τους, έδειξε ότι η μέση ηλικία έναρξης του γήρατος θεωρούνται τα 62 χρόνια.

Ωστόσο, υπήρχε μεγάλη διαφωνία για την έναρξη της μέσης ηλικίας, καθώς η διακύμανση ήταν από τα 34 χρόνια στη Σουηδία έως τα 52 χρόνια στην Ελλάδα.

«Οι σύγχρονοι μεσήλικες είναι δραστήριοι, θέλουν να απολαμβάνουν τη ζωή και σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως μέλλοντες συνταξιούχους», δήλωσε η κυρία Τζιλ Τζάκσον, διευθύντρια της νέας ιστοσελίδας μάθησης Love to Learn, για λογαριασμό της οποίας διεξήχθη η δημοσκόπηση.

«Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα (το 87%) δηλώνουν πως έχουν μεγάλη όρεξη για μάθηση και ενασχόληση με νέα χόμπι, ενώ πάνω από τους μισούς είναι πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα, ακόμα κι αν υπάρχει κίνδυνος να κάνουν λάθος».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ