ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

"Κόκκινο" χτυπά η εγκατάλειψη του σχολείου στο Ρέθυμνο!

0

Σοκαριστικά είναι τα ποσοστά των αναλφάβητων Ελλήνων, σύμφωνα με τα οποία ένα στους δέκα δεν έχει τελειώσει το Δημοτικό. Ο εκπαιδευτικός ερευνητής, Χρήστος Κάτσικας, τονίζει πως κάθε χρόνο 5.000 με 7.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο εν έτει 2012.

Είναι ενδεικτικό πως τη στιγμή που 1.265.168 είναι ο αριθμός των πτυχιούχων στη χώρα μας, ο αριθμός εκείνων που εγκατέλειψαν το σχολείο χωρίς να πάρουν απολυτήριου γυμνασίου ή είναι αναλφάβητοι φτάνει σήμερα τα 3,8 εκατομμύρια.

Μάλιστα, με την προτελευταία απογραφή έγινε γνωστό ότι περίπου ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας δεν έχει ολοκληρώσει ούτε καν το δημοτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιοχές στη χώρα με αρνητικό ρεκόρ στη μαθησιακή διαρροή. Οι νομοί Ροδόπης και Ευρυτανίας είναι αυτοί με τα υψηλότερα ποσοστά, καθώς το 67,4% και 64,6% των μαθητών δεν καταφέρνουν να πάρουν είτε απολυτήριο γυμνασίου, είτε ακόμη και δημοτικού.

Οι αιτίες εγκατάλειψης

Οι αιτίες της εγκατάλειψης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά εντοπίζεται κυρίως στην απογοήτευση των παιδιών που δε μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα και στη μετανάστευση της οικογένειάς τους για να βρουν δουλειά.

Συγκεκριμένα στο νομό Ρεθύμνου η εγκατάλειψη του σχολείου ''χτυπά κόκκινο'', με το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών που έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή δημοτικού, να αγγίζει το 43,5%.

Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί το φαινόμενο έχει παρελθόν, καθώς στις ορεινές περιοχές οι κάτοικοι δε θεωρούν τη μόρφωση των παιδιών σημαντική και τα προτρέπουν να εγκαταλείψουν.

Το ''αντίο'' στο σχολείο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η χώρα μας να βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ 27 χωρών, με τη Μάλτα να κατέχει την αρνητική πρωτιά. Ακολουθεί η Πορτογαλία και η Ισπανία με 28,7% και 28,4% αντίστοιχα. Η χώρα με τη μικρότερη μαθητική διαρροή είναι, βάσει των στοιχείων, η Σλοβακία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ