Minoan Lines

Δρόμοι του Ρεθύμνου αφιερωμένοι στους Ήρωες του Αρκαδίου

Γράφει ο Γιώργης Γ. Παπαδόσηφος

146 χρόνια πέρασαν από το Νοέμβριο του 1866, όταν και η Ιερά Μονή Αρκαδίου γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία, ως σύμβολό ελευθερίας και αγώνων. Για το Ρέθυμνο, το Αρκάδι αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς η ακτινοβολία που «αναβλύζει» από την Αρκαδική Εθελοθυσία και το αίμα των ηρώων του, το καθιστά ιερό προσκύνημα για ντόπιους και ξένους «εραστές» της ιστορίας. Εκατοντάδες ήρωες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, λαϊκοί, κληρικοί, στρατιωτικοί, Κρητικοί και μη άφησαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στο Μοναστήρι του Αρκαδίου. Η αναγνώριση των ηρώων αυτών δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης στις οδούς του Ρεθύμνου, όπου κοσμούνται από ονόματα ηρώων που έδωσαν τα πάντα υπέρ «Πίστεως και Πατρίδος». Παραθέτουμε μερικούς από αυτούς, του δρόμου που συναντάμε καθημερινά στην πόλη μας:

 

Λεωφόρος Παχλά Εμμανουήλ: (παλιά εθνική οδός συνέχεια, μαχητών σχολής χωροφυλακής, Περιβόλια). Ήρωας του Αρκαδίου. Κατοικούσε στα Περιβόλια Ρεθύμνου. Είχε βαθύ το θρησκευτικό και το πατριωτικό αίσθημα και ευαίσθητη την συνείδηση της τιμής. Η επαναστατική επιτροπή που έδρευε στο Αρκάδι, τον όρισε οπλαρχηγό και τον κάλεσε να μεταβεί στη Μονή. Όταν τη δεύτερη ημέρα οι Τούρκοι έμπαιναν στη Μονή 10 ήρωες μεταξύ αυτών και ο Παχλάς, εξόρμησαν από το δυτικό πορτάκι και οι δέκα εσφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Αυτοί είναι γνωστοί στην ιστορία του Αρκαδίου ως οι «ΔΕΚΑ ΛΕΟΝΤΕΣ». Μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη στον μεγάλο οπλαρχηγό του Αρκαδίου υπάρχει στο σπίτι που έστησε ο Παχλάς στα Περιβόλια, αλλά και στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων.
Οδός Κορωναίου Πάνου: (πρώην οπλιτών, παλιά πόλη Ρεθύμνου, από μικρή Παναγία-πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου). Αξιωματικός του πυροβολικού (1809-1891) προερχόμενος από τη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και προάχθηκε μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1866 αποβιβαστικέ στο Μπαλί Μυλοποτάμου μαζί με άλλους εθελοντές αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Μετέβησαν στο Αρκάδι όπου ανέλαβε γενικός αρχηγός του τμήματος Ρεθύμνου. Οργάνωσε στο Αρκάδι στρατιωτικό σώμα από εθελοντές και ντόπιους. Ο Κορωναίος διαφωνεί με την άποψη να κλειστούν στο Μοναστήρι όταν θα επιτεθούν οι Τούρκοι. Άφησε όμως Επίτροπο τον Ανθυπολοχαγό Ι. Δημακόπουλο, που έδωσε οδηγίες, υποδείξεις και ο ίδιος έφυγε στο Αμάρι.
Οδός Δημακοπούλου Ιωάννη: (κεντρική οδός, πρώην Γερακάρη από περιοχή Ελιδάκι-πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων). Γεννήθηκε στη Βυτίνα Γορτυνίας, Πελοποννήσου, στις 10 Ιανουαρίου 1833. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχτηκε ως εθελοντής στο πεζικό το 1856. Σπούδασε στη σχολή Ευελπίδων και ήρθε στην Κρήτη κατά την επανάσταση του 1866. Έγινε αρχηγός μικρού σώματος εθελοντών στο Ρέθυμνο και κατά την πολιορκία του Αρκαδίου ορίστηκε φρούραρχος της Μονής, ενώ μετά την άλωση οδηγήθηκε μαζί με τους άλλους αιχμαλώτους στην θέση μελισσόκηπος (δυτικά του Αρκαδίου) όπου και θανατώθηκε.
Oδός Δημακοπούλου Ιωάννη: (κεντρική οδός, πρώην Γερακάρη από περιοχή Ελιδάκι-πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων). Γεννήθηκε στη Βυτίνα Γορτυνίας, Πελοποννήσου, στις 10 Ιανουαρίου 1833. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχτηκε ως εθελοντής στο πεζικό το 1856. Σπούδασε στη σχολή Ευελπίδων και ήρθε στην Κρήτη κατά την επανάσταση του 1866. Έγινε αρχηγός μικρού σώματος εθελοντών στο Ρέθυμνο και κατά την πολιορκία του Αρκαδίου ορίστηκε φρούραρχος της Μονής, ενώ μετά την άλωση οδηγήθηκε μαζί με τους άλλους αιχμαλώτους στην θέση μελισσόκηπος (δυτικά του Αρκαδίου) όπου και θανατώθηκε.
Λεωφόρος Ηγουμένου Γαβριήλ: (πρώην Ρουστίκων/τμήμα της Λεωφόρου Κουντουριώτη). Η λεωφόρος Ηγουμένου Γαβριήλ αποτελεί τμήμα της λεωφόρου Π. Κουντουριώτη προς τα Δυτικά της πόλης, από την πλατεία των τεσσάρων Μαρτύρων-σημερινή εφορία. Έλαβε το όνομα της από την πιο δεσπόζουσα μορφή του αρκαδικού δράματος του 1866, Ηγουμένου της Μονής Αρκαδίου και προέδρου της επαναστατικής επιτροπής Γαβριήλ Μαρινάκη. Γεννήθηκε  στο χωριό Μαργαρίτες της Επαρχίας Μυλοποτάμου. Σε μικρή ηλικία οδηγήθηκε στο Μοναστήρι του Αρκαδίου όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Ήταν επιβλητικός, τολμηρός με ισχυρή θέληση και υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα. Το μεσημέρι της 9ης  Νοεμβρίου δέχτηκε μια σφαίρα από τους Τούρκους και τον έριξε κάτω νεκρό. Οι Τούρκοι μετά την ανατίναξη του έκοψαν το κεφάλι και το περιέφεραν θριαμβευτικά μαζί με τους αιχμαλώτους μέχρι τα Περιβόλια. Το ακέφαλο σώμα του το ενταφίασαν την άλλη μέρα οι χριστιανοί μαζί με το σώμα του Ιερομόναχου Ανθίμου στο Αρκάδι. Ανάγλυφη μαρμάρινη στήλη του Ηγούμενου Γαβριήλ υπάρχει στην πλατεία Μητροπόλεως.
Λεωφόρος Ηγουμένου Γαβριήλ: (πρώην Ρουστίκων/τμήμα της Λεωφόρου Κουντουριώτη). Η λεωφόρος Ηγουμένου Γαβριήλ αποτελεί τμήμα της λεωφόρου Π. Κουντουριώτη προς τα Δυτικά της πόλης, από την πλατεία των τεσσάρων Μαρτύρων-σημερινή εφορία. Έλαβε το όνομα της από την πιο δεσπόζουσα μορφή του αρκαδικού δράματος του 1866, Ηγουμένου της Μονής Αρκαδίου και προέδρου της επαναστατικής επιτροπής Γαβριήλ Μαρινάκη. Γεννήθηκε στο χωριό Μαργαρίτες της Επαρχίας Μυλοποτάμου. Σε μικρή ηλικία οδηγήθηκε στο Μοναστήρι του Αρκαδίου όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Ήταν επιβλητικός, τολμηρός με ισχυρή θέληση και υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα. Το μεσημέρι της 9ης Νοεμβρίου δέχτηκε μια σφαίρα από τους Τούρκους και τον έριξε κάτω νεκρό. Οι Τούρκοι μετά την ανατίναξη του έκοψαν το κεφάλι και το περιέφεραν θριαμβευτικά μαζί με τους αιχμαλώτους μέχρι τα Περιβόλια. Το ακέφαλο σώμα του το ενταφίασαν την άλλη μέρα οι χριστιανοί μαζί με το σώμα του Ιερομόναχου Ανθίμου στο Αρκάδι. Ανάγλυφη μαρμάρινη στήλη του Ηγούμενου Γαβριήλ υπάρχει στην πλατεία Μητροπόλεως.
Οδός Γιαμπουδάκη Κωνσταντίνου: (ανατολικά από την πλατεία Αγνώστου στρατιώτη). Ο πρωταγωνιστής – πυρπολητής του Αρκαδίου Κ. Γιαμπουδάκης καταγόταν από το χωριό Άδελε Ρεθύμνου. Αγαπούσε τον αθλητισμό και ήταν πρώτος απ’ όλους στο βόλι. Οι Τούρκοι δεν τολμούσαν να τον πειράξουν φοβούμενοι την παλικαριά του και οι χριστιανοί τον αγαπούσαν και τον σεβόντουσαν. Υπήρξε ο πυρπολητής της πυριτιδαποθήκης της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, πράξη που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία. Ανδριάντας του υπάρχει στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων
Οδός Αρκαδίου: (Πρώην Τσάρου-Παλιά Πόλη Ρεθύμνου). Η οδός Αρκαδίου αποτελεί το εμπορικό κέντρο του Ρεθύμνου (Μεγάλη Αγορά). Ξεκινά από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και καταλήγει στο λιμάνι. Έλαβε το όνομα της από το ιστορικό Μοναστήρι του Αρκαδίου, οπού κατά την κρητική επανάσταση του 1866 διαδραμάτισε ιδιαίτερο και ουσιαστικό ρόλο.

 

Οδός Αρκαδίου: (Πρώην Τσάρου-Παλιά Πόλη Ρεθύμνου). Η οδός Αρκαδίου αποτελεί το εμπορικό κέντρο του Ρεθύμνου (Μεγάλη Αγορά). Ξεκινά από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και καταλήγει στο λιμάνι. Έλαβε το όνομα της από το ιστορικό Μοναστήρι του Αρκαδίου, οπού κατά την κρητική επανάσταση του 1866 διαδραμάτισε ιδιαίτερο και ουσιαστικό ρόλο.
Οδός Δασκαλάκη Χαρίκλειας: (κεντρική οδός, εκτείνεται από το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο έως την Χατζημιχάλη Γιάνναρη). Ηρωίδα του Αρκαδίου από την Αμνάτου Ρεθύμνου. Απέκτησε τρείς γιους και τέσσερις κόρες. Την Δασκαλοχαρίκλεια διέκρινε γενναιότητα και εξαιρετική δύναμη ψυχής. Υπήρξε από τους πρώτους συντελεστές της άμυνας του Αρκαδίου, αιχμαλωτίστηκε μαζί με τις κόρες της και τον γιό της Κωνσταντίνο, όπου τον ελόγχισαν μπροστά στα μάτια της. Πέθανε στην Αθήνα. Προτομή της βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στο χωριό Αμνάτο.

 

Physical Gym Rethymno

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close