ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσιάσεις (Από τον Ηλία Λουλούδη)

0

Το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο πολιτιστικό αγαθό. Ειδικά στις ημέρες της οικονομικής κρίσης, ο πολιτισμός αποτελεί καταφύγιο και διέξοδο, στήριγμα και αντίδοτο. Με ένα βιβλίο ταξιδεύεις, στοχάζεσαι, εμβαθύνεις, ψυχαγωγείσαι, επικοινωνείς.

Και σε πολύ προσιτή τιμή.

Αυτά είναι που αναδεικνύουν το βιβλίο σε ιδανικό δώρο για τις γιορτές.

Ένα δώρο με προσωπικότητα, αφού η επιλογή του ποτέ δεν είναι τυχαία.

Ένα δώρο που δεν κρίνεται από το «πόσο κάνει», αλλά από το πόσο καλό είναι.

Ένα δώρο που είναι φθηνό, αλλά όχι «φτηνό».

Κρίση – ξεκρίση λοιπόν, οι ημέρες επιβάλλουν δώρα και τα βιβλία παραμένουν ένα κλασικό δώρο παντός καιρού.

Θεωρώ υποχρέωση να παρουσιάσω τα βιβλία δυο εξαιρετικών φίλων του

κ Δημήτρη Στεργίου «Ένα ευρετήριο για την Ποίηση»

και του

κ Δημήτρη Θεολόγου «Φταίνε τα τραγούδια»

 

Στεργίου Δημήτρης

«Ένα ευρετήριο για την Ποίηση»

Το νέο βιβλίο με ποιήματα του αγαπητού φίλου κ. Δημήτρη Στεργίου .

Ένα εξαιρετικό πόνημα, στο οποίο αποτυπώνεται ο έρωτας του κ. Στεργίου για την ποίηση.

Ο κ. Στεργίου είναι δικηγόρος  και Ρεθεμνιώτης.

Γιος του εξαιρετικού μαθηματικού Γεωργίου Στεργίου.

Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες καθώς και ασφαλιστικό δίκαιο. Έχει δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές από το 1955 μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο είναι ότι ακριβώς λέει ο τίτλος του, ένα εξαιρετικό Ποιητικό ευρετήριο το οποίο δεν  φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κλασική ανθολογία.

Το ευρετήριο αυτό είναι μια προσωπική επιλογή του συγγραφέα - ποιητών και ποιημάτων.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε Έλληνες ποιητές των οποίων τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η θλίψη, η μελαγχολία, ο σαρκασμός, η φυγή, η αμφιβολία και η αμφισβήτηση. Είναι οι ποιητές εκείνοι που δεν μπορείς να τους προσπεράσεις. Θα σταθείς στην έντονη εικόνα, στη μουσικότητα του στίχου, στο δυνατό ερωτικό λόγο , αλλά και στη σπαραχτική κραυγή της απόγνωσης, στη μετάνοια, στην ικεσία, στην ενοχή και στην τύψη. Είναι οι ποιητές εκείνοι με το «παρεμφερές» ύφος την ίδια αναμφισβήτητα διάθεση και την παραπλήσια κατά πολύ γραφή .

Η παράθεση των ποιητών είναι σε απόλυτη αλφαβητική σειρά «για να μην δοθεί έστω και υποψία προτεραιότητας σε κάποιον» όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο ανθολογούνται 12 Έλληνες και 12 ξένοι ποιητές με τα ποιο αντιπροσωπευτικά τους ποιήματα:

Βάρναλης Κώστας, Καβαδίας Νίκος, Καβάφης Κωνσταντίνος, Κάλβος Ανδρέας, Καρυωτάκης Κώστας, Λαπαθιώτης Ναπολέων, Μαλακάσης Μιλτιάδης, Παπατσώνης Τάκης, Πορφύρας Λάμπρος, Σεφέρης Γιώργος, Σικελιανός Άγγελος, Χατζόπουλος Κώστας,

Edgar Allan Poe,Jules Laforgue,Jacquew Prevert,Paul Verlaine,Bertolt Brecht, Federico Garcia Lorca,Garbriele D Annunzio,Omar Khayyam,Anna Ahmatova, Alexander Blok,Sergey Yesenin,Kette Dragotin.

Για κάθε ποιητή υπάρχει ένα σύντομο περιεκτικό βιογραφικό, στο οποίο περιγράφονται  τα στοιχεία της ποίησής που οδήγησαν το συγγραφέα στην επιλογή του , ενώ οι δώδεκα ξένοι ποιητές επιλέχθηκαν με  κριτήριο το ύφος, το οποίο μοιάζει με αυτό των δώδεκα Ελλήνων ποιητών .

Το Ποιητικό ευρετήριο των 526 σελίδων συμπεριλαμβάνει 218 ποιήματα, 147 Ελλήνων και 71 ξένων ποιητών .

Το έργο των ολοκληρώνετε με τους  μεταφραστές των ξένων ποιητών, καθώς και με μια πλήρη βιβλιογραφία.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε το βιβλίο αυτό είναι  μια ρομαντική απόδραση

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ.

 

Δημήτρης Θεολόγου

«Φταίνε τα τραγούδια»

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζω το βιβλίο του φίλου Δημήτρη Θεολόγου το οποίο όπως γράφει:

«..στο δρόμο το έγραψα αναζητώντας το κρυμμένο φως της Ιωνίας»

Ο Δημήτρης Θεολόγου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Νέα Ιωνία του Βόλου. Στα πέτρινα χρόνια του ΄60  η οικογένεια του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αθήνα στο Νέο Ψυχικό. Τελειώνοντας το δημοτικό ξεκίνησε να δουλεύει σαν υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο ενώ παράλληλα τελείωσε το νυχτερινό Λύκειο. Έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές για μια δεκαετία. Ταξίδεψε με όχημα την μουσική και τα τραγούδια μέσα από τις συχνότητες της «Κοκκινοσκουφίτσα στα fm», του «Αιγαίο fm», του «Ράδιο Βερόνικα» και της «Αθηναϊκής Ραδιοφωνίας». Σήμερα εργάζεται σαν υπεύθυνος πωλήσεων στο χώρο των βιβλιοχαρτοπωλείων και κατοικεί στο Χαλάνδρι.

Τα κείμενα του Δημήτρη Θεολόγου τόσο τα πεζά, όσο και τα έμμετρα, ανακατεύουν μνήμες και εποχές, «Χρωματίζουν» μια πορεία ζωής, με στίχους, τραγούδια και έντονες βιωματικές αναφορές, δοσμένες με ευαισθησία και αφηγηματικό λόγο.

Στο βιβλίο του καταγράφει δυνατές στιγμές της διαδρομής του, από τις φτωχογειτονιές της Νέας Ιωνίας στο Βόλο στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, στο Νέο Ψυχικό της δεκαετίας του ’60, το Νέο Ψυχικό των μικρασιατών προσφύγων , με τα μικρά σπιτάκια και τις αυλές. Και διατηρεί ζωντανή και δεμένη με όμορφα τραγούδια στιχάκια, αυτή τη διαδρομή με το δικό του πήγαιν’ έλα Βόλος – Αθήνα – Βόλος.

Η φτώχεια και ο αποκλεισμός των αριστερών στη δεκαετία του 50, τα λαϊκά τραγούδια και τα γλέντια ρεφενέ , η εσωτερική προσφυγιά και η δίψα για μια καλύτερη ζωή. Οι μνήμες οι παραδόσεις αλλά και η δημιουργικότητα των προσφύγων που τόσο δημιουργικά μπόλιασαν  την  ελληνική κοινωνία.

Μέσα από αφηγήσεις, ντοκουμέντα και φωτογραφίες μιλά για τους ωραίους ανθρώπους που τον έκαναν να αγαπήσει με πάθος την μουσική και τα τραγούδια της μικρασιατικής παράδοσης. Στιγμές πρόσωπα και γεγονότα σε ένα συνοθύλευμα βιωμάτων που χαράχτηκαν μέσα του.

Σε όλη την αφήγηση του ο συγγραφέας μνημονεύει κορυφαίους καλλιτέχνες όπως τον Άκη Πάνου, το Βασ. Τσιτσάνη, τον Ηλία Κατσούλη, το Στέλιο και το Μάρκο Βαμβακάρης, τη Δανάη Στρατηγοπούλου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, το Θανάση Παπακωνσταντίνου το Λευτέρη Παραδόπουλο

Το βιβλίο ανοίγουν δύο πρόλογοι του Δημήτρη Παπαδημούλη και της Αικατερίνης Τεμπέλη ενώ μέσα από τις 143 σελίδες του βιβλίου και τα  85 κείμενα (πεζά & έμμετρα)  αναδύονται «χρώματα και εποχές που βάψανε τις λέξεις» του συγγραφέα.

Θα κλείσω αυτή την παρουσίαση με τους τελευταίους στίχους από το ποίημα με τίτλο «Μαζί»

Λύρα λαούτο και βιολί

σου στόλισαν τη μουσική

το μαντολίνο χάιδεψε

της νύχτας τ’ αεράκι

και η πενιά του μπουλγαρί

ανάβει το κεράκι.

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ