ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διάλεξη του Δ. Αρχοντάκη για την παλιά πόλη

0

Μια ιστορική κατάθεση για την εξέλιξη του Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε από τον τ. δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα: «Παλιά πόλη: από υποβαθμισμένο γκέτο, μοχλός ανάπτυξης του Ρεθύμνου».

Τον ίδιο τίτλο, έφερε και το βιβλίο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Ξενοδόχων, του Συλλόγου Κατοίκων παλιάς πόλης και της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Ξένιος Ζευς».

Στα 29 χρόνια αγώνων και αγωνίας, προκειμένου να ξεκινήσει η διάσωση και η ανάδειξη της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου αναφέρθηκε ο τ. Δημαρχος Δ. Αρχοντάκης κατά τη διάρκεια της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε την π. Δευτέρα στο Σπίτι του Πολιτισμού, καθώς όπως  είπε «θεώρησα ότι έπρεπε  να γραφτούν μερικά πράγματα για να μείνουν στους νεότερους».

Ο ίδιος μεγαλωμένος στην παλιά πόλη και γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα της, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του ως δήμαρχος, έθεσε ως άμεσο στόχο την ανάπτυξή της.

«Από κει που ήταν ένα εξαντλημένο επιβίωμα από προηγούμενες ιστορικές περιόδους, βουτηγμένο μέσα σε μια χρόνια σήψη, αντιστράφηκαν οι όροι κι έγινε η πρωτοπορία του Ρεθύμνου στην ανάπτυξη. Η παλιά πόλη διασώθηκε και αναδείχτηκε, απέκτησε λειτουργικότητα ευρωπαϊκού επιπέδου και τώρα είναι όχι μόνο το πολιτισμικό αλλά και το εμπορικό κέντρο του Ρεθύμνου» είπε μεταξύ άλλων οκ. Αρχοντάκης.

 

DSCN1747

Από το Φεβρουάριο του 1968, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος, ο κ. Αρχοντάκης ξεκίνησε τις πρώτες συσκέψεις με τις παραγωγικές τάξεις της πόλης για το μέλλον του Ρεθύμνου, επιλέγοντας ως κατεύθυνση τον τουρισμό, διαμορφώνοντας το κλίμα για τον πρώτο αναπτυξιακό άξονα της πόλης.

Οι μελέτες άρχισαν νωρίς, αλλά μόλις το 1997 ήταν τα πράγματα εντελώς ώριμα, ώστε να χρηματοδοτήθηκαν τα έργα και να ξεκινήσει η ανάπλαση της παλιάς πόλης με έργα ύψους 5 δις δραχμών. Τότε έγινε η ύδρευση της παλιάς πόλης, η αποχέτευση το χωριστικό σύστημα χωριστά όμβρια χωριστά λύματα, μπήκαν τα υπόγεια καλώδια της ΔΕΗ, ο δημοτικός φωτισμός και υπόγεια σωλήνωση για καλωδιακή τηλεόραση και οπτικές ίνες που θα μπουν στο μέλλον.

«Από το 1968 έως το 1997 που ξεκίνησε η πραγμάτωση πέρασαν 29 χρόνια αγώνων και αγωνίας. Χρειάστηκε μια ζωή αγώνας για να φτάσουμε στο σημείο που αξιωθήκαμε να φτάσουμε. Από ένα υποβαθμισμένο γκέτο που ήταν, έγινε η πρωτοπορία» τόνισε ο τ. δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τον ικανοποιεί η σημερινή εικόνα της παλιάς πόλης απάντησε αρνητικά, τονίζοντας όμως ότι έχουν γίνει τα βασικά έργα. «Δεν με ικανοποιεί η σημερινή εικόνα, έχουν γίνει όμως τα βασικά και δεν μπορεί να οπισθοδρομήσει η πόλη. Όταν οι καιροί το επιτρέψουν και πνεύσει κάποιος αναπτυξιακός άνεμος, τότε μπορεί να γίνει μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανώλης Τσακαλάκης, μίλησε στην εκδήλωση για το βιβλίο του Δ. Αρχοντάκη και εκπροσωπώντας τους προέδρους των συλλόγων του Ρεθύμνου που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο καταδεικνύει τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης του Ρεθύμνου και κατέταξε το Ρέθυμνο μεταξύ των υπολοίπων πόλεων της Κρήτης σε μια από τις πρώτες θέσεις. Οι πυλώνες αυτοί ήταν το πανεπιστήμιο, ο τουρισμός και η παλιά πόλη. Ο τέως δήμαρχος είναι αξιέπαινος, είναι από αυτούς που οραματίστηκε στο παρελθόν την ανάπτυξη του Ρεθύμνου και με άοκνες προσπάθειες την έκαναν πραγματικότητα. Τα εύσημα πρέπει να δίδονται σε αυτούς που τους αναλογούν».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ