ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα με θέμα "η Εκκλησία στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Κρήτης"

0

Εκδήλωση-ημερίδα με θέμα "η Εκκλησία στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Κρήτης" διοργανώνεται στις 7 Νοεμβρίου με αφορμή και τον εορτασμό για την εκατοστή επέτειο της ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.

Για το θέμα σχετική εγκύκλιο εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και μεταξύ άλλων αναφέρει πως η ιστορική μνήμη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την διατήρηση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, της υγιούς φιλοπατρίας και του ορθόδοξου πολιτισμού μας.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Προς

Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

     Αγαπητά μου παιδιά,

Όπως γνωρίζετε, εφέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα και σε ολόκληρο το νησί μας διοργανώνονται και πραγματοποιούνται από τις αρχές του 2013 επετειακές εκδηλώσεις για να εορτασθεί και να τιμηθεί το ιστορικό αυτό γεγονός. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν όλοι οι φορείς του τόπου και φυσικά η Εκκλησία της Κρήτης, της οποίας η συμβολή στην πολυπόθητη Ένωση υπήρξε αναμφισβήτητα καθοριστική.

Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», συνδιοργανώνουν Εκδήλωση στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 7η Νοεμβρίου 2013, παραμονή της Επετείου του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, από 6.00 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Η Εκδήλωση αυτή, κατανεμημένη σε τρία μέρη, θα περιλαμβάνει:

α. Δύο ομιλίες για τα ιστορικά γεγονότα της Ενώσεως, τις οποίες θα πραγματοποιήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Εντιμολ. κ. Μιχαήλ Τρούλης, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρόεδρος της Dhmosίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης.

β. Παρουσίαση των βιβλίων: «Η Εκκλησία και ο Ελευθέριος Βενιζέλος» του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, από τον Ελλογ. Καθηγητή κ. Νικόλαο Παπαδογιαννάκη και «Εκκλησία και Αγώνες της Κρήτης» του Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, από τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελλογ. κ. Κυριάκο Σταυριανό.

γ. Μουσική εκδήλωση από την Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» υπό την διεύθυνση του κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη με θέμα: «Ύμνοι και Τραγούδια για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου από τον ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Αστραπή Περίφημος - Αρκαδίου Έπος” και από το αρχείο του Παύλου Βλαστού».

Προτρέπομε πατρικά όλους σας να παρευρεθείτε στην εκδήλωση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για να τιμήσετε την Ένωση της Κρήτης μας με την Ελλάδα και για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να διδαχθείτε από όσα θα παρουσιασθούν σε αυτήν. Η ιστορική μνήμη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την διατήρηση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, της υγιούς φιλοπατρίας και του ορθόδοξου πολιτισμού μας. Γιά να μαθαίνομε από την Ιστορία και να μιμούμασθε τις πράξεις εκείνες των προγόνων μας, οι οποίες ωφέλησαν και ενδυνάμωσαν το Γένος μας, αλλά και να αποφεύγομε στο μέλλον όλα όσα πλήγωσαν τον λαό μας και αναχαίτισαν την πρόοδο της πατρίδας μας στο παρελθόν.

Σας ευχόμασθε από καρδιάς κάθε ευλογία του Μεγάλου Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού στην ζωή, τις οικογένειές σας και τα καλά σας έργα.

Με πατρική αγάπη και εγκάρδιες ευχές

Ο Επίσκοπός σας

† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ