ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Κίτρα» από το Γαράζο βρήκαν τη «χρυσή κρύπτη» στο Μυλοπόταμο

0

Τα «Κίτρα» από το Γαράζο αναδείχτηκαν νικητές στο 12ο Κυνήγι Θησαυρού του Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, αφού κατάφεραν να περάσουν πρώτοι από μια διαδικασία 17 γρίφων καταλήγοντας στον πολυπόθητο, για όλες τις ομάδες, θησαυρό που βρίσκονταν θαμμένος  σε μικρή απόσταση από το Δημαρχείο Περάματος.

Οι οργανωτές από την ομάδα των «Τρέχα Γύρευε» παρέδωσαν τη σκυτάλη στη Γαραζανή ομάδα, έχοντας προηγουμένως «ανεβάσει ψηλά τον πήχη», με το ιδιαίτερα ευρηματικό παιχνίδι που ετοίμασαν.

Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη

Οι ομάδες του Μυλοποτάμου μπήκαν στο κυνηγητικό κλίμα με τους 4 διαδικτυακούς γρίφους που προηγήθηκαν του κυρίως παιχνιδιού, όπως κάθε χρόνο, αποτελώντας το πρώτο ζέσταμα για το παιχνίδι που θα ακολουθούσε. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, όλοι μαζί οι κυνηγοί χόρεψαν στο κέντρο «Σάλα» όπου η κάθε ομάδα παρουσίασε σκετσάκια εμπνευσμένα από το θέμα του κυνηγιού, που ήταν η παρουσίαση του Μυλοποτάμου από έναν Ρώσο δημοσιογράφο ως ιδανικό προορισμό για διακοπέςαλλά και για μόνιμη εγκατάσταση.

Μετά από μια μακρά και κουραστική πορεία, διάρκειας σχεδόν 11 ωρών, ο θησαυρός βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο δημαρχείο στις 19:15 από τους φετινούς νικητές. Τα «Κίτρα» μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ανέλαβαν την επόμενη διοργάνωση του παιχνιδιού από τους οργανωτές «Τρέχα Γύρευε», οι οποίοι ετοίμασαν ένα καλοδουλεμένο και έξυπνο παιχνίδι, ανεβάζοντας ακόμα ψηλότερα το επίπεδο της διοργάνωσης.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με ηχητικό γρίφο ξεκίνησε το κυνήγι του Θησαυρού στο Πέραμα την Κυριακή  9 Φεβρουαρίου, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα στις ομάδες για να αρχίσουν την αναζήτηση με σκοπό την ανεύρεση του θησαυρού.

Συγκεκριμένα, στις 8:30 το πρωί ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΤΑΛΩΣ FM» που ήταν και ο χορηγός επικοινωνίας του παιχνιδιού, μετέδωσε ένα ηχητικό μήνυμα, στο οποίο ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει ένα αυτοκίνητο όταν περνάει το ξύλινο πάτωμα της σιδερένιας περαματιανής γέφυρας, ενώ ακολουθούσε κι ένα σφύριγμα. Οι ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ότι το αυτοκίνητο αφού πέρασε τη γέφυρα,κατευθύνθηκε στο γήπεδο του Περάματος όπου και τους περίμενε το πρώτο σημείο του παιχνιδιού.

Στον επόμενο γρίφο διαβάζοντας μια πρόσκληση για εγκαίνια σχολείου σε απόκομμα εφημερίδας, οι παίκτες οδηγήθηκαν στο χωριό Σκορδίλος όπου οι κάτοικοι το 1884 είχαν κατασκευάσει με δικά τους έξοδα το σχολείο.

Στον τρίτο γρίφο έπρεπε να ανακαλύψουν σήματα μορς (τελείες και παύλες), μέσα σένα μακρύ κείμενο που έστελνε τις ομάδες στα Μουρτζανά.

Ο σύλλογος «ΑΡΜΟΣ» στον Εξάντη, ήταν ο επόμενος σταθμός για τις ομάδες του Μυλοποτάμου, το όνομα του Συλλόγου δίνονταν με ένα είδος αρκτικόλεξου.

Ο επόμενος γρίφος που έφτασε στα αρχηγεία των ομάδων ήταν μια παιδική ζωγραφιά κι ένα μπαλόνι, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να αφαιρεθεί «κατιτίς» για να λυθεί. Από τη λέξη μπαλόνι αφαιρέθηκε το λ και οι ομάδες οδηγήθηκαν στο σπίτι του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Περάματος και πρώην κοινοτάρχη Ζαχαρία Αντωνάκη που είναι γνωστός στην περιοχή ως «Μπαόνης».

Η συνέχεια δόθηκε με ένα φάκελο που περιείχε ζάχαρη και μια σφραγίδα εξαγωγής προϊόντων με αγγλικούς χαρακτήρες και κινέζικα ιδεογράμματα. Ο γρίφος οδηγούσε στα Αγγελιανά και συγκεκριμένα στο σπίτι του εξαγωγέα λαδιών στην Κίνα Κώστα Ζαχαράκη.

Μια μουσική παρτιτούρα ήταν ο επόμενος γρίφος, που γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη μουσική. Ο γρίφος έκρυβε ανάμεσα στις νότες τη λέξη «Μελιδόνι» και οδηγούσε τις ομάδες στην προτομή του Αντώνη Μελιδόνη στο ομώνυμο χωριό.

Ένα βιβλίο με τίτλο «Αφηγήσεις» από το οποίο, ήταν τυπωμένο μόνο στο εξώφυλλο, η πρώτη και η τελευταία εσωτερική σελίδα, οδήγησε τους κυνηγούς στο χωριό Πασαλίτες, καθώς εκεί βρίσκεται το σπίτι του συγγραφέα και γνωστού για την αριστερή του δράση Νίκου Περακάκη.

Μορφή κρυπτόλεξου είχε ο επόμενος γρίφος, ο οποίος όμως για να αποκαλύψει τα μυστικά του έπρεπε να διαβαστεί με ειδικό κώδικα που βρίσκονταν «καλυμμένος» στη φράση που τον συνόδευε. Η φράση που έβγαινε μετά από κοπιαστική ανάγνωση ήταν: «Καταφύγιο θα βρείτε ψηλό εκεί όπου δείχνουμε στην παπαδιά». Η λύση βρίσκονταν και περίμενε τους κυνηγούς στην περιοχή «Παπαδιανά».

Στο DVD που ακολουθούσε συμπεριλαμβάνοντας 2 γνωστά ηχητικά κομμάτια, «Η λίμνη των κύκνων» και το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος», τα οποία οδηγούσαν τους Μυλοποταμίτες θησαυροκυνηγούς στο χώρο που στεγάζονταν παλαιότερα η Σχολή Μπαλέτου της Γερακίνας Μαμούχα.

Στον επόμενο γρίφο δίνονταν στις ομάδες απλές πράξεις πολλαπλασιασμού δίπλα στη φωτογραφία μιας αριθμομηχανής. Οι διοργανωτές όμως δεν ήθελαν τις απαντήσεις των πολλαπλασιασμών αλλά τη χρήση του προγράμματος Τ9 σε κινητό τηλέφωνο, το οποίο μετά τα σωστά «πατήματα» έδινε τη λέξη «Βελανιδιά» η οποία οδηγούσε στην ομώνυμη ταβέρνα στις Μαργαρίτες.

Ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ ήταν το επόμενο στοιχείο, που από τη μία πλευρά είχε τον Καλλικράτη και από την άλλη τον Καποδίστρια και παρέπεμπε στη διοικητική διαίρεση των δήμων. Οι ομάδες έπρεπε να βρεθούν, στα σύνορα των πρώην καποδιστριακών Δήμων Γεροποτάμου και Κουλούκωνα που ενώθηκαν με το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Στην στάμπα μιας μπλούζας στην οποία απεικονίζονταν το σήμα της ΑthleticΒilbao που συνδυάζονταν με μια εκκλησία βρίσκονταν τα στοιχεία που οδήγησαν τις ομάδες στο επόμενο σημείο που ήταν ο Άγιος Μάμας, καθώς το γήπεδο που αγωνίζεται η συγκεκριμένη ομάδα λέγεται SanMamés.

Μια εικόνα από το γνωστό παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας έστελνε τους κυνηγούς στη θέση «Μούρη του λύκου» όπου βρίσκεται το πάρκο κεραιών του Μυλοποτάμου.

Στη συνέχεια οι ομάδες πήραν στα χέρια τους μια πιστωτική κάρτα που στη θέση του λογότυπου της τράπεζας έγραφε «AIGABANK». Οι ομάδες έπρεπε να διαβάσουν ανάποδα τη λέξη AIGA και να κατευθυνθούν στο ξωκλήσι της «Αγίας Τράπεζας» στις Πασαλίτες.

Ο προτελευταίος γρίφος που δόθηκε στις ομάδες ήταν ένα από τα γνωστά ημερολόγια με τις μαντινάδες, πίσω από την ημερομηνία του κυνηγιού 9/2 υπήρχε το στοιχείο σε μορφή μαντινάδας η οποία έλεγε: «Μια ομορφιά οι μπούκλες σου και τα ταλίμια σου όλα, μια σφαίρα είναι η σκέψη σου, μα τα θυμούμαι όλα». Η λύση βρίσκονταν σε ένα κατάστημα που είχε αλλάξει χρήσεις και στον ίδιο χώρο είχαν λειτουργήσει ένα κομμωτήριο, ένας χορευτικός σύλλογος και μια επιχείρηση με κυνηγητικά είδη.

Ο τελικός γρίφος  δυσκόλεψε πολύ τις ομάδες που έπρεπε να δουλέψουν «επί χάρτου» βρίσκοντας τις συντεταγμένες για τη «χρυσή κρύπτη», η οποία ήταν στο χώρο των παλαιών σφαγείων, εκεί που σήμερα υπάρχει πάρκο.

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Ο θησαυρός βρέθηκε 10 ώρες και 45 λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού, στις 8:30 το πρωί. Ήταν θαμμένος περίπου 200 μ. από το Δημαρχείο στο χώρο των παλιών σφαγείων, σημείο που σήμερα υπάρχει πάρκο.

Επρόκειτο για μια βαλίτσα γεμάτη με τα «δώρα του Μυλοποτάμου», τα  προϊόντα δηλαδή που παράγει η περιοχή, τα οποία ασφαλώς και είναι πραγματικός θησαυρός.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΩΝ

Ο γνωστός ραδιοφωνικός σταθμός του Μυλοποτάμου ΤΑΛΩΣ FMόπως κάθε χρόνο, έκανε εξαιρετική δουλειά στη μετάδοση του κυνηγιού, αφού δεν περιορίστηκε στις εγκαταστάσεις του στο Πέραμα, αλλά μετέδιδε από τις 8 το πρωί ζωντανά την εξέλιξη του παιχνιδιού από το δημαρχείο Περάματος. Μάλιστα, με ειδικά διαμορφωμένο van, ο Μανώλης Σκλαβουνάκης με το συνεργάτη του Νίκο Παρασχάκη πέρασαν από όλα τα αρχηγεία των ομάδων και μιλώντας με τους κυνηγούς μετέδιδαν το κλίμα από τη βάση των επιχειρήσεων της κάθε ομάδας.

Η μαραθώνια αυτή εκπομπή, που κράτησε πολύ καλή συντροφιά σε κυνηγούς και μη, έληξε με ανεύρεση του θησαυρού και την παρουσίαση ενός DVD που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές.

ΟΙ «ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ» ΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

«Το ταξίδι μας τελείωσε...με αρκετούς προορισμούς, σπαζοκεφαλιές και πολύ καλή διάθεση από όλους μας!! Συγχαρητήρια στα ΚΙΤΡΑ για τη νίκη τους και σε όλες τις ομάδες που έφτασαν τόσο κοντά! Κυνηγοί σας ευχαριστούμε πολύ που τρέξατε, γυρέψατε και βρήκατε τους προορισμούς μας! Καλή μας αντάμωση λοιπόν του χρόνου στο τόπο μας...στο Μυλοπόταμο!»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ