ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού με αφορμή το υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ανωγείων προς τον Υπουργό Παιδείας

0

Συμπαράσταση στον αγώνα των γονιών ενάντια στην υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας

Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των γονιών που ξεχειλίζει όταν βλέπουν τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και την κοροϊδία που υφίστανται από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει και να αναβαθμίζει τη δημόσια παιδεία, ειδικά στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές όπου η μαθητική διαρροή αποτελεί διαρκή κίνδυνο. Είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις ελλείψεις των σχολείων σε προσωπικό από τα τέλη Ιουνίου και, όπως σε κάθε σοβαρό κράτος που σέβεται τους πολίτες του, να τις καλύπτουν με μόνιμο προσωπικό πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Ήταν αναμενόμενο ότι σε ένα σχολείο με πνευματική παράδοση και αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο θα φούντωνε το αίσθημα της αδικίας από τους γονείς για την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών τους. Υποτιμά τη νοημοσύνη τους το Υπουργείο όταν υπολογίζει ότι το Γυμνάσιο Ανωγείων μπορεί να λειτουργήσει με «μπαλώματα» στις λεγόμενες «βασικές ειδικότητες» και οι γονείς θα παραβλέψουν τα κενά στα υπόλοιπα μαθήματα. Δεν αρκεί ο μόχθος και η ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών και η βούληση των γονιών για να επιτελέσει το δημόσιο σχολείο το σύνθετο κοινωνικό του έργο, χρειάζεται και η οργανωμένη στήριξη της Πολιτείας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία από τους ανύπαρκτους μόνιμους διορισμούς και τις λίγες προσλήψεις αναπληρωτών που δεν επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά κενά στο Νομό Ρεθύμνου αλλά και πανελλαδικά. Ύστερα από τις συναντήσεις μας με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και με τα Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταδείξαμε ότι η αναστολή μονίμων διορισμών την τελευταία τετραετία και η συνήθως καθυστερημένη κάλυψη των κενών με αναπληρωτές καθηγητές αποβαίνει εις βάρος της ομαλής διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών (μεταξύ των οποίων και στα Ανώγεια στις 22 Σεπτέμβρη) τονίζαμε την ανάγκη στήριξης των σχολικών μονάδων της υπαίθρου οι οποίες δεν επιτυγχάνουν μόνο την άνοδο του γνωστικού επιπέδου των μαθητών αλλά και την διαπαιδαγώγηση και την παροχή κοινωνικών δεξιοτήτων στους νέους ανθρώπους. Για τα προβλήματα στελέχωσης των σχολείων του Ρεθύμνου και τη συνακόλουθη απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών καθώς και για την υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έχουμε υποβάλλει ερώτηση από τα μέσα Σεπτέμβρη προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου η οποία έχει, δυστυχώς, παραμείνει αναπάντητη. Δεν έχουν, επίσης, απαντηθεί και άλλες ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για κρίσιμα τοπικά θέματα (π.χ. Πανεπιστήμιο, θέμα Περιβολίων, Νοσοκομείο κ.α.). Απ’ ότι φαίνεται η απερχόμενη δικομματική κυβέρνηση έχει «κατεβάσει τα ρολά» και δε μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις θεσμικές της υποχρεώσεις.

Η απαξιωτική για το Δημόσιο Σχολείο πολιτική της κυβέρνησης και η γενικότερη διάλυση του Κοινωνικού Κράτους καθιστούν επείγουσα την ανάγκη στήριξης του αγώνα των γονιών και των εκπαιδευτικών και την κινητοποίηση όλης της κοινωνίας. Αποτελεί μονόδρομο η συσπείρωση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης της Δημόσιας Παιδείας η οποία προϋποθέτει την δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης, την ακύρωση του καταστροφικού μνημονιακού πλαισίου και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ