ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εξοντωτικά τα πρόστιμα για τους ανασφάλιστους εργάτες γης

0

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τις 10.000 ευρώ κινδυνεύει να πληρώσει ο αγρότης – εργοδότης για κάθε ανασφάλιστο απασχολούμενο εργάτη. Το εξοντωτικό αυτό πρόστιμο, έχει ήδη αναστατώσει τους ελαοπραγωγούς και στο Ρέθυμνο, καθώς όπως έγινε γνωστό, πέρασε ήδη την πόρτα του Αυτόφωρου 78χρονος αγρότης από τον Άγιο Βασίλειο αφού μετά από έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι απασχολούσε έναν ανασφάλιστο εργάτη πακιστανικής καταγωγής.

Ανήσυχοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί που αυτόν τον καιρό ετοιμάζονται ή έχουν ήδη ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς, λόγω των τσουχτερών προστίμων που θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε περίπτωση που βρεθεί στο συνεργείο τους, ανασφάλιστος εργάτης γης.

Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που ήδη αναφέρουν ότι το μάζεμα της ελιάς πλέον είναι πολύ «ακριβό» υποστηρίζοντας είτε, ότι δε θα μαζέψουν τον ελαιόκαρπο γιατι δεν τους συμφέρει, είτε ότι θα μαζέψουν μόνο την ποσότητα που χρειάζονται για οικιακή κατανάλωση.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνης κ. Γιώργο Κατσανέβα, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πάγια αρχή μας να είμαστε νομότυποι και θεωρούμε ότι ο κάθε ελαιοπαραγωγός πρέπει να συμμορφώνεται με το νόμο, καθώς από το 2011 το εργόσημο είναι υποχρεωτικό». Ο κ. Κατσανέβας στη συνέχεια αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος τόνισε ότι το ύψος του προστίμου είναι υπερβολικό. «Το πρόστιμο των 10.000 ευρώ είναι πολύ υψηλό, δεν είναι σε θέση οι αγρότες να πληρώσουν τέτοια ποσά» είπε.

Όσον αφορά στη διαδικασία που πρέπει ο ελαιοπαραγωγός να ακολουθήσει, ο κ. Κατσανέβας σημείωσε: «Καταρχήν θα πρέπει να κάνει ένα προγραμματισμό για το πότε θέλει να μαζέψει τον ελαιόκαρπο, πόσους εργάτες χρειάζεται και πόσο καιρό περίπου θα τους πάρει γι’ αυτή την εργασία, κατόπιν να πάρει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ των εργατών, να πάει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρατώντας και ο ίδιος την ταυτότητά του, να δηλώσει τα ονόματα και να πάρει τα εργόσημα. Θα πληρώσει το εργόσημο περίπου 26 ευρώ επί όσα εργόσημα χρειάζεται. Το βράδυ θα τα δώσει στους εργάτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο 4 μήνες να τα εξαργυρώσουν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από αυτά, ο ΟΓΑ, κρατάει το 10%».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσανέβας τόνισε ότι ο ελαιοπαραγωγός, σε περίπτωση που η εργασία σταματήσει στη μέση της ημέρας λόγω καιρού, μπορεί να δώσει στον εργαζόμενο το μισό εργόσημο, ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από την Οικονομική Αστυνομία και τον ΟΓΑ, χωρίς ο τελευταίος να έχει βγάλει ακόμα κλιμάκια για έλεγχο.

Μετά πάντως την περίπτωση του 78χρονου από τον Άγιο Βασίλη που πέρασε τη διαδικασία του Αυτοφώρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, «οι αγρότες έχουν αναστατωθεί, μάλιστα κάποιοι σκέφτονται να μην τις μαζέψουν καθόλου, γιατί αν δεν πιάσει καλή τιμή το λάδι, δεν τους συμφέρει».

Κλείνοντας, όσον αφορά τις γνωστές ως «σιμισακές ελιές», αυτές δηλαδή που ο ιδιοκτήτης, τις δίνει για μάζεμα σε κάποιον τρίτο με τη συμφωνία να μοιραστούν αργότερα το λάδι, ο κ. Κατσανέβας ανέφερε ότι «ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό με τον άνθρωπο που θα αναλάβει το μάζεμά τους, το οποίο και θα πρέπει να καταθέσει στην εφορία, καθώς εκείνος που αναλαμβάνει να μαζέψει τον ελαιόκαρπο είναι και ο υπεύθυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων». Πάντως στην περίπτωση που δεν υπάρξει μεταξύ τους ιδιωτικό συμφωνητικό κατατεθειμένο στην εφορία, υπεύθυνος για τους εργαζόμενους στο λιομάζωμα είναι ο ιδιοκτήτης του χωραφιού.

Τέλος ο ίδιος ξεκαθάρισε, ότι εργόσημο δε θα ζητηθεί σε περιπτώσεις βοήθειας από φιλικά, προς των ιδιοκτήτη του χωραφιού, πρόσωπα, κάτι που συνηθίζεται μεταξύ οικογενειών στην Κρήτη.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ