ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μέρα στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

0

Τα παιδία ….μαγειρεύει

Την Τέταρτη  3 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης είχε την χαρά να ανοίξει τις πόρτες του στην πέμπτη τάξη του 7ου Δημο-τικού σχολείου Ρεθύμνης..

42 μαθητές με τους συνοδούς τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνω-ρίσουν από κοντά τα τοπικά προϊόντα, πιστοποιημένα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» της Πε-ριφέρειας Κρήτης.

Η κουζίνα του κέντρου με οδηγό τον σεφ Πρόδρομο Χατζηδημητρίου, γέμισε μυ-ρωδιές και μικρούς μαθητές οι μαζί με το γνωστό σεφ δημιούργησαν μοναδικά πιάτα.

Οι δασκάλες κυρίες Γαλεράκη Ευαγγελία και Παγκάλου Χρύσα συντόνισαν και καθοδήγησαν τους λιλιπούτειους μάγειρες, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής, της χρήσης ελαιολάδου σε όλες τις μορφές μαγειρέματος και τη συχνή κατανάλωση λαχανικών και ενδημικών χόρτων, που αποτελεί και τον πλούτο της Κρητικής γαστρονομίας.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν δημιούργησαν μόνοι τους το δεκα-τιανό τους, τον παραδοσιακό ντάκο με εξαιρετικό παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο και κρητικό παξιμάδι. Στην συνέχεια ο σεφ Πρόδρομος Χατζηδημητρίου έφτιαξε με τα παιδιά πιλάφι με κοτόπουλο και για το τέλος η γλυκιά αλλά υγιεινή έκπληξη. Πα-ραδοσιακές τηγανίτες. Στις τηγανίτες οι μαθητές ανακάλυψαν τις γλυκές γεύσεις, που δεν προέρχονται από την χρήση ζάχαρης, αλλά από τοπικά προϊόντα, όπως το χαρουπόμελο, ιδιαίτερα καινούργια γεύση για τα παιδιά, το πετιμέζι και φυσικά το κρητικό θυμαρίσιο μέλι.

Το πιο νεαρό «πάνελ» ελαιολάδου οργανώθηκε στην Αργυρούπολη …

Την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας φιλοξένησε τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ρεθύμνης και συγκεκριμένα την Δευτέρα τάξη.

Οι μαθητές  ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου και γνώρισαν από κοντά τα πιστοποιημένα προϊόντα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» της Περιφέρειας Κρήτης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν για το Κρητικό ελαιόλαδο, τις ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία, τη διαδικασία παραγωγής του, καθώς και για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υποβάθμιση του.

Στην συνέχεια τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη…. Είχε στηθεί ένα junior πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου όπου οι μαθητές βαθμολόγησαν 4 διαφορετικά δείγματα εξαιρετικού και παρθένου ελαιόλαδου. Το συμπέρασμα από τη βιωματική δράση των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό από ποτέ. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα δείγματα το ελάττωμα από την κακή οικιακή αποθήκευση ενός ελαιολάδου, ενώ στην βαθμολογία τους υπερίσχυσε με διαφορά το τυποποιημένο ελαιόλαδο κορωνέικης και τσουνάτης ποικιλίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αρωματισμένο ελαιόλαδο ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.

Στην διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου, μιας εξαιρετικής χρονιάς για την Κρήτη, ήταν σημαντικό πως τα παιδιά με μόνο εφόδιό τους την γεύση, είχαν την ικανότητα να αναδείξουν τις διαφορές του τυποποιημένου ελαιολάδου ακόμα και αν αρχικά στην συζήτηση υποστήριζαν πως «το δικό τους» ελαιόλαδο είναι καλύτερο από του εμπορίου.

Όταν τους κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών, συμφώνησαν όλοι, μα-θητές και εκπαιδευτικοί, πως την επόμενη ημέρα θα παρακινήσουν τους γονείς τους να αποθηκεύσουν το οικιακό ελαιόλαδο σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια, πετώντας τα πλαστικά μπουκάλια του νερού που συνήθως χρησιμοποιούν.

Η Κρήτη μπορεί να παράξει ακόμα πιο ποιοτικό ελαιόλαδο από τις ποικιλίες, που καλλιεργούνται και οι οποίες έχουν άπειρες δυνατότητες ενός ανταγωνίσιμου προ-ϊόντος. Ας αρχίσουμε από την εκπαίδευση των παιδιών, που απέδειξαν ότι έχουν και την κρίση αλλά και την διάθεση να αλλάξουν κάποιες κακές συνήθειες που α-ποκτήσαμε από άγνοια και έλλειψη εκπαίδευσης.

Η Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της τοπικής παραγωγής, των τοπικών προ-ϊόντων και της Κρητικής διατροφής, δημιούργησαν και λειτουργούν από τον περα-σμένο Απρίλιο, το πρώτο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη  Ρε-θύμνης.

Το Κέντρο λειτουργεί ως εκθετήριο τοπικών τυποποιημένων προϊόντων, πιστοποι-ημένων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ». Στον ίδιο χώρο λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα, χώρος γευσιγνωσίας  και βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με την Κρητική διατροφή. Κατά την τουριστική περίοδο το Κέντρο υποδέχτηκε πλήθος τουριστών, όπου ενημερώθηκαν για τα τοπικά προϊόντα και τις γευστικές διαδρομές που μπο-ρούν να κάνουν στο νησί,  βάσει του οδοιπορικού που έχει δημιουργήσει η Περιφέ-ρεια Κρήτης με έντυπο οδηγό.

Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας έχει ως στόχο να αναδείξει τις θρεπτικές ιδιότητες της Κρητικής Διατροφής και να συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας της Κρητικής κουζίνας, ώστε να μετεξελιχθεί η Κρήτη σε διεθνή γαστρονομικό και οινικό προορισμό.

Το Κέντρο διαθέτει χώρο προβολής - εκθετήριο των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» καθώς και χώρο γευσιγνωσίας των προϊόντων αυτών. Φιλοξενεί και προβάλει τις παρακάτω δραστηριότητες:

-    Επισκέψεις ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαί-δευσης σε θέματα διατροφής (κατόπιν συνεννόησης)

-    Λειτουργία βιβλιοθήκης ανοιχτής στο κοινό

-    Info point – πληροφοριακό υλικό για την Κρητική διατροφή, τις παραδοσιακές συ-νταγές και τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»

-    Γαστρονομικές επιδείξεις από σεφ, μαγείρους ή συνεταιρισμούς (κατόπιν συνεννό-ησης)

-    Παραχώρηση του χώρου και του εξοπλισμού σε συλλογικές δράσεις που έχουν σκοπό την διάδοση της Κρητικής κουζίνας και την επεξεργασία γεωργικών προϊό-ντων

Για περισσότερες πληροφορίες, οργανωμένες επισκέψεις και για το πρόγραμμα χειμερινών εκδηλώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στα εξής τηλέφωνα:

Κέντρο Κρητικής Γαστρο-νομίας, Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη

Τηλ 28310 81252 – 6979552591

[email protected]

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης

Τηλ 2813400225- 350

[email protected]

Περιφέρεια Κρήτης Περι-φερειακή Ενότητα Ρεθύ-μνης

Τηλ 2831340757

[email protected]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ