ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίθεση αδέσποτου σκύλου σε ζώα και ανθρώπους

0

Ζητούμενο οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Αναστάτωση στην κοινωνία του Ρεθύμνου έχει προκαλέσει η είδηση της επίθεσης αδέσποτου σκύλου σε μικρόσωμο λαμπραντόρ και τον ιδιοκτήτη του στην περιοχή της Καλλιθέας στο Ρέθυμνο. Το θέμα αυτό γνωστοποιήσαμε μέσω της διαδικτυακής σελίδας της εφημερίδας μας www.rethemnosnews.gr και από τότε μέχρι σήμερα ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν καταγγείλει περιστατικά επίθεσης από το συγκεκριμένο σκυλί. Εκτός από τον κίνδυνο που υπάρχει να επιτεθεί το σκυλί σε κάποιο άλλο ζώο ή άνθρωπο, το ζήτημα που τίθεται αφορά στο ποιοι τελικά είναι οι υπεύθυνοι που οφείλουν να ασχοληθούν με το γεγονός και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Πιο αναλυτικά, την π. εβδομάδα αδέσποτο σκυλί, πιθανότατα ράτσας πίτμπουλ, χρώματος σκούρο καφέ με άσπρο επιτέθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας σε μικρόσωμο λαμπραντόρ, θανατώνοντας το, και στον ιδιοκτήτη του δαγκώνοντας τον στο χέρι. Μετά την είδηση του περιστατικού αυτού, ακολούθησαν καταγγελίες συμπολιτών σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις του συγκεκριμένου σκύλου και σε άλλα ζώα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σκότωσε μία γάτα της περιοχής, όπως και το ότι τραυμάτισε σοβαρά έναν άλλο σκύλο, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε κτηνιατρική κλινική του Ηρακλείου. Ωστόσο, παρά την ειδοποίηση της Αστυνομίας από κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να μεριμνήσει για το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει επέμβει μέχρι στιγμής.

Ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας «Νοιάζομαι» Γιώργος Αστρινός μίλησε στο «Ρ» για το περιστατικό και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεν έχω δει το συγκεκριμένο σκυλί, όμως μου έχουν στείλει φωτογραφίες του και δε λέω ότι είναι επικίνδυνο. Θεωρώ ότι το σκυλί αυτό είναι εδώ και μέρες στο δρόμο και με αυτές τις καιρικές συνθήκες, άρα ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι είναι επιθετικό και ότι δεν το κάνει επιθετικό η πείνα του; Και μήπως πίσω από αυτό το ζωντανό κρύβεται κάποιος συμπολίτης μας, ο οποίος το πέταξε στο δρόμο; Φταίει, λοιπόν, το ζωντανό ή αυτός που το είχε και το άφησε στο δρόμο; Πίσω από οποιαδήποτε πράξη του οποιουδήποτε αδέσποτου ζωντανού, κρύβεται μόνο κάποιος άνθρωπος. Δεν υπάρχει άλλος υπεύθυνος.

Ενημέρωσα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων για όσα έχουν συμβεί και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου. Ο ισχύων νόμος 4039/2012 και ο 4235/2014 ρητά και κατηγορηματικά αναφέρουν ότι σε περίπτωση αδέσποτου, υπεύθυνος για να δράσει είναι ο δήμος, ο οποίος οφείλει να έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για να μπορεί να επέμβει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και συγκεκριμένο χώρο. Εάν το συγκεκριμένο σκυλί επιτεθεί σε άνθρωπο, που έχει ήδη γίνει αυτό, και ο άνθρωπος αυτός κάνει μήνυση, τότε στη μήνυση αυτεπάγγελτα, εφόσον υπάρχει σωματική βλάβη, επεμβαίνει ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας εφαρμόζει το νόμο και καλεί τον αντίστοιχο Αντιδήμαρχο - υπεύθυνο γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Πάντως, ενημέρωσα προσωπικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για όσα έχουν συμβεί με το αδέσποτο και εκείνος μου απάντησε ότι δεν υπάρχει στο δήμο εκπαιδευμένο προσωπικό. Εμείς, όμως, είμαστε ένα εθελοντικό φιλοζωικό σωματείο, που δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε τον εξοπλισμό ούτε τον κατάλληλα εκπαιδευμένο άνθρωπο για τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της επιτροπής του προγράμματος για τα αδέσποτα, Βασίλης Θεοδωράκης, ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει δήλωσε πως «ο δήμος δεν έχει κάποια υπηρεσία για να κυνηγάει αδέσποτα. Με ενημέρωσε για το θέμα ο κ. Αστρινός και μιλήσαμε για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Μαζί με τη φιλοζωική είπαμε να πιάσουνε το σκυλί, να το πάνε σε κτηνίατρο για να δούμε αν είναι επικίνδυνο ή όχι, αν θέλει θανάτωση, περίθαλψη ή οτιδήποτε άλλο. Είναι, βέβαια, δύσκολο να πιαστεί γιατί κυκλοφορεί από Αγία Ειρήνη έως Ρέθυμνο, αλλά είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Αστρινό. Αυτό που θα κάνουμε είναι να καλύψουμε τα έξοδα του κτηνιάτρου, εφόσον δεν έχει ανοίξει ακόμα το δημοτικό κτηνιατρείο. Στη συνέχεια, αν τεθεί ως θέμα να θανατωθεί, θα το φέρουμε στην επιτροπή για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, αλλά θέλουμε οπωσδήποτε τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου».

Όσον αφορά στο τι προβλέπει η νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος και θα έπρεπε να διαθέτει και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο κ. Αστρινός συμπλήρωσε πάνω σε αυτό ότι: «Οι Ρεθεμνιώτες πρέπει να πληροφορηθούν για το νόμο και τι προβλέπει, προκειμένου να μη ζητάνε να λύσει τα προβλήματα ένα φιλοζωικό εθελοντικό σωματείο. Δεν μπορεί μία ομάδα εθελοντών να δίνει λύσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν αδέσποτα. Έχουμε υπερβεί τις δυνατότητές μας, οικονομικές, σωματικές και ψυχικές, και έχουμε προωθήσει 250 ζωντανά σε σπίτια και πλέον ζουν τη ζωή που τους αξίζει. Αυτό το έχουμε κάνει με τεράστιο κόστος. Πρέπει, όμως, να μάθει ο πολίτης ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και ποια είναι τα δικαιώματά του. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια επώνυμη καταγγελία για να εφαρμοστεί ο νόμος. Αν διαβάσει κάποιος το νόμο προσεκτικά, θα δει ότι ο δήμος οφείλει, αν δεν μπορεί να προσλάβει, να εκπαιδεύσει από το υπάρχον προσωπικό και να αποκτήσει εξοπλισμό για να ανταποκριθεί σε μια τέτοια περίπτωση, ακριβώς επειδή “παίζεται” και η ανθρώπινη ζωή του οποιουδήποτε συμπολίτη».

 

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ