ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιτροπή κατοίκων - ιδιοκτητών Περιβολίων: Eνημέρωση σχετικά με το θέμα της πράξης εφαρμογής σχεδίου πόλης στα Περιβόλια

0

O κύβος ερρίφθη...

Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ν.4315/2014 με θέμα “Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις”. Ενδεχομένως η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου να αποτελούσε μια σημαντική ευκαιρία στην επίλυση του ζητήματος της Πολεοδομικής Ενότητας Περιβολίων του Δήμου Ρεθύμνου σχετικά με την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης.

 

Όμως ο Δήμος Ρεθύμνου επισήμως δεν έκανε καμία ενέργεια ανάδειξης του θέματος, κάνοντας πράξη την άποψη του Δημάρχου ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα

 

[12/02/2014: Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι κάποιοι έχουν αναδείξει το θέμα «για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών».]

 

σε ένα νομικό γεγονός που μπορεί να αμφισβητήσει ο οποιοσδήποτε οποιαδήποτε στιγμή.

 

[05/04/2014: Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος τόνισε: «Κληρονομήσαμε μία περιοχή προβληματική, όπου τότε που πάρθηκαν οι αποφάσεις για την πολεοδομική της τακτοποίηση, αντί να ακολουθηθεί η οδός της ενιαίας πράξης εφαρμογής, ακολουθήθηκε η οδός των μεμονωμένων πράξεων, με αποτέλεσμα οι πράξεις αυτές να έχουν προβλήματα, που όμως μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2000, έγιναν διαβουλεύσεις δύο χρόνια, που κατέληξαν στην ενιαία κύρωση της πράξης με την 52 του 2002. Άρα, τώρα το νομικό γεγονός είναι η κυρωμένη πράξη, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει μέχρι να ακυρωθεί.]

 

Τι ισχύει άραγε τελικά; Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ή έχει δοθεί μια μερική λύση, η οποία ικανοποιεί κάποιους; Μια σοβαρή δημοτική αρχή όταν κληρονομεί ένα πρόβλημα προσπαθεί να το επιλύσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το μέτρο του εφικτού. Εκτός στην περίπτωση που κυρίαρχη άποψη είναι ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει καμία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.

 

Για την βελτίωση του νομικού πλαισίου και την επίλυση θεμάτων που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο υπάρχει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Έτσι για το υπαρκτό πρόβλημα των Περιβολίων και στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγιναν οι κάτωθι ενέργειες από του βουλευτές του νομού μας:

 

  1. ο κ. Ξανθός είχε καταθέσει την ερώτηση υπ’ αριθμ. 3396/7-10-2014, η οποία όμως δεν περιείχε το θέμα της αφαίρεσης των κοινόχρηστων χώρων από τις οφειλές στο πυκνοδομημένο τμήμα, καθώς και το ζήτημα της νομιμότητας των Μεμονωμένων Πράξεων Εφαρμογής (ΜΠΕ) και ήταν σε αρμονία με τις απόψεις του κ. Δημάρχου.

 

  1. ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε την τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο υπ’ αριθμ. 2175 με ειδικό αριθμό 318, η οποία δεν πέρασε και στην ουσία οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου ακολουθούν το γενικό πλαίσιο και όχι τις ιδιαιτερότητες του ζητήματος των Περιβολίων.

 

Και οι δύο περιπτώσεις καλύπτουν εν μέρει το ζήτημα των Περιβολίων και καμία από τις δύο πρωτοβουλίες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

 

Η Επιτροπή των κατοίκων θέτει για άλλη μία φορά ξεκάθαρα τα επιμέρους ζητήματα του θέματος των Περιβολίων και τα οποία είναι:

 

  1. Αφαίρεση του συνολικού εμβαδού των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων από την συνολική εισφορά όλων των ιδιοκτησιών για το πυκνοδομημένο τμήμα, γεγονός που θα επιφέρει μείωση του οφειλόμενου ποσού των ιδιοκτητών.

 

  1. Συνολική αντιμετώπιση της επίλυσης των πολεοδομικών θεμάτων που υπάρχουν σε ιδιοκτησίες.

 

  1. Τα οφειλόμενα ποσά να ανταποκρίνονται στην ανταποδοτικότητα του σχεδίου πόλης με βάση τα έργα που έχουν γίνει και πραγματικά σχεδιάζονται να υλοποιηθούν, καθώς επίσης η διαδικασία αποπληρωμής να ανταποκρίνεται στην συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση των δημοτών.

 

  1. Οριστική επίλυση της νομιμότητας του σχεδίου πόλης εξαιτίας των Μεμονωμένων Πράξεων Εφαρμογής (ΜΠΕ).

 

Και στα τέσσερα παραπάνω ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων με τη Δημοτική Αρχή και στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει δεν υπάρχει κοινός τόπος. Επίσης χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία επίλυσης του θέματος κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, που περιείχε πλήθος άσχετων τροπολογιών αλλά καμία αναφορά στο ζήτημα των Περιβολίων.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή πλέον θα απευθυνθεί στο επόμενο επίπεδο διοίκησης την Περιφέρεια Κρήτης, από την οποία αναμένονται απαντήσεις σε ερωτήματα που ήδη έχουν τεθεί.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις και από την Περιφέρεια Κρήτης εντός διμήνου, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ