ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδρομή του Κατηχητικού Σχολείου Αγίας Φωτεινής Κουμπέ στην Παναγία την Χαρακιανή και στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή

0

Με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ το Κατηχητικό σχολείο της Ενορίας μας πραγματοποίησε την τελευταία προσκυνηματική της οδοιπορία για τη φετινή χρονιά. Γονείς και παιδιά με το δωρεάν πούλμαν της αγάπης του ευγενούς Ρεθεμνιώτη κ. Δημητρίου Ανυφαντάκη βρεθήκαμε στον Ιερόν Ναόν της Παναγίας της Χαρακιανής που φέρει τούτη την ονομασία διότι η ιερά και θαυματουργός εικόνα της ευρέθη μέσα σε ένα πελώριο χαράκι. Ευλαβικά περάσαμε στο ταπεινό αλλά κατάγραφο από τις αγιογραφίες εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου παρακολουθήσαμε την Θεία λειτουργία που τέλεσε ο αγγελόμορφος και παρθένος δούλος του Κυρίου Άγιος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης – Μπαλή π. Παρθένιος Καλυβιανάκης.

Τα παιδιά μας με τις αγνές παιδικές ψυχές τους απήγγειλαν την Κυριακή Προσευχή όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα αλλά και στη ρωσική μαζί με την σεβασμία δασκάλα τους κ. Μαρία Θεοδωρίδου. Στο τέλος τελέσαμε ιερόν μνημόσυνον υπέρ των αειμνήστων αδελφών μας Γρηγορίου και Ευανθίας γονέων του φιλάνθρωπου και μεγάλου χορηγού του κατηχητικού μας αποδήμου Ρεθεμνιώτου κ. Ιωάννη Ντελιδάκη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας περάσαμε δίπλα στην ωραιοτάτη αίθουσα όπου μοιράστηκε κατά την αγιορείτικη τάξη σε όλους μας με δίσκο το ευλογημένο κόλλυβο μαζί με τον καφέ και την πορτοκαλάδα. Ο Άγιος Ηγούμενος με τον γλυκύτατο και σοφό λόγο του μας καλωσόρισε και μας τόνισε ότι το νόημα του εκκλησιασμού εκτός από την κοινωνία του Τιμίου Σώματος και Αίματος του Χριστού μας αλλά και όλη η εν γένει θρησκευτική μας βιοτή εν Χριστώ έγκειται στον Ευαγγελικό λόγο του Κυρίου μας που μας τονίζει: «ότι εγώ ελύληθα ίνα καγώ αναπαύσω υμάς» και μας ανέπτυξε τη φράση από την Ευχή της Αγίας Αναφοράς του Μεγάλου Βασιλείου που διαβάζει ο ιερέας μετά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων «… Την νεότητα παιδαγώγησαν το γήρας περικράτησον» ενώ η δασκάλα μας φιλόλογος της ρωσικής γλώσσας μας ανέπτυξε το θέμα του χριστιανισμού και φωτισμού του Ρωσικού λαού το 988 που έγινε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Με αυτό τον ευλογημένο τρόπο το μάθημα του Κατηχητικού για τα παιδιά και τους γονείς πραγματοποιήθηκε κάτω από την ευλαβική σκέπη και προστασία της Παναγίας της Χαρακιανής. Αποχαιρετήσαμε τον Άγιο Ηγούμενο συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας για το χωριό Δροσιά του Μέσα Μυλοποτάμου και αφού απολαύσαμε την αναστάσιμη κρητική φύση επιστρέψαμε στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του Αγαπημένου Βαπτιστή του Ιησού όπου ο φιλόξενος Άγιος Ηγούμενος μας περίμενε στην είσοδο του περίφημου δίκλιτου καθολικού που χρονολογείται πριν το 1600. Ευλαβικά ανάψαμε το κερί μας και προσκυνήσαμε τον Κήρυκα της Μετανοίας.

Ο Άγιος Ηγούμενος μας μίλησε για την ιστορία του τονίζοντας ότι είναι χτισμένο στο λόφο που ονομάζεται Υπομονή που για τους μοναχούς όπως μας τόνισε αποτελεί μονάκριβη και θεάρεστη αρετή. Τούτος ο φιλόκαλος λεβίτης ο εραστής του ωραίου και του πνεύματος το έχει μετατρέψει σε μια γωνιά του παραδείσου και έχει κατορθώνει να εμφυσήσει σε όλα τα στοιχεία του μοναστηριού το πνεύμα του Θεού που το νιώθεις να πλανάται παντού. Το μοναστήρι εορτάζει το γενέθλιον και την αποτομή του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννου την αρχή και την τραγικήν τελευτήν του επίγειου βίου Του. Τούτος ο Άγιος που θέλει να δέχεται προσκυνητές αφού ο ίδιος κηρύττει: «…εξήνθησεν η έρημος» και όπως ωραία τόνισε ο Άγιος Ηγούμενος τα άνθη της ερήμου είναι οι άνθρωποι που έρχονται για να δροσιστούν και να αναπαυτούν πνευματικά όπως το κάνετε και εσείς σήμερα με το όμορφο προσκύνημά σας. Αφού μας ξενάγησε σε όλο το Μοναστήρι που το ανέστησε μέσα από τα ερείπια και τα χαλάσματα των καιρών και των χρόνων ένας μεγάλος Ιεράρχης μας ο μακαριστός Κυρός Τίτος ο οποίος ανέθεσε στη συνέχεια την μετέπειτα ανάστασή του στον μακαριστό Ιεράρχη μας κυρό Άνθιμο που το υπηρέτησε με πολύ κόπο και αγάπη επί σειρά ετών ως Ηγούμενος του περάσαμε στην μοναστηριακή τράπεζα την μοναδική αγιογραφημένη σε όλη την Κρήτη. Έτσι απολαύσαμε τη μοναχική ξενία σε όλο της το μεγαλείο πράγμα που όπως εξήγησε δεν τους κουράζει όπως θα νομίζουμε αλλά αντιθέτως του ξεκουράζει γιατί δίνεται στους μοναχούς η ευκαιρία να μοιράζονται την αγάπη του Θεού και την κοινωνία του ανθρώπινου προσώπου της Εικόνας του Θεού. Ο κατηχητής μας ευχαριστώντας καταλλήλως προσέφερε τον Άγιο Ηγούμενο μια ωραιοτάτη γλάστρα με το φυτό ανθούριο. Ο Άγιος Ηγούμενος ευχαριστώντας ανέφερε ότι τούτο το λουλούδι δεν ανήκει σε μένα είναι το δώρο μας στον Άγιο και προστάτη του μοναστηριού και θα θυμίζει πάντοτε την όμορφη κατηχητική συντορφιά της Ενορίας της Αγίας Φωτεινής που αποτελεί εύλαλο και ευώδες άνθος ανάμεσα στα άλλα υπέροχα άνθη που στολίζουν τον ανθοστόλιστο κήπο της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Ο κατηχητής μας αφού έλαβε την ευλογία του τραγούδησε το πολίτικο τραγούδι: «Δώδεκα ευζωνάκια τ’ αποφασίσανε στην Πόλη για να πάνε Παναγιά μου να προσκυνήσουνε» ενώ το κατηχητόπουλο Δημοσθένης Περάκης μαθητής του Μουσικού Λυκείου Ρεθύμνης με το μαντολίνο του έπαιξε και τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι «Θα ανεβώ τον ουρανό να ρωτήσω το θεό». Αφού πήραμε την ευχή του Αγίου Ηγουμένου όλοι μας λάβαμε για ευλογία αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας Παναγίας της Χαρακιανής.

Αποχαιρετήσαμε αυτόν τον ξεχωριστό θρησκευτικό θησαυρό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και τα θεάρεστα και θαυμάσια έργα του Αγίου Ηγουμένου π. Παρθενίου και συνεχίσαμε για το Πέραμα – Μυλοποτάμου όπου εις το Δημοτικό του Στάδιο τα παιδιά μας ευχαριστήθηκαν το παιχνίδι. Ευχαριστούμε τον Τριαδικόν Θεόν και την Υπεραγίαν Θεοτόκον Παναγίαν Χαρακιανή και τον Τίμιον Προδρόμου και Βαπτιστήν Ιωάννη προσευχόμενοι να χαρίζουν εις τον σεπτόν και φιλόστοργον Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΝ στα αγαπημένα μας παιδιά και τους σεβαστούς γονείς τους εις τους καλούς συνεργάτες μας στο κατηχητικόν μας έργον πλουσίον την υγιείαν, την χάριν, την ειρήνην, την αγάπην και τον φωτισμό του Παναγίου πνεύματος. Τέλος, το μέγα έλεος του ελεήμονος και φιλεύσπλαχνου Τριαδικού Θεού είη πάντοτε μετά πάντων ημών. Αμήν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ