ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσκεψη ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη

0

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας επισκεφθήκαν εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη, με σκοπό τη γνωριμία τους με τα παραδοσιακά μας προϊόντα και τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού μας.

Το γκρουπ, βρίσκεται στην Κρήτη στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα την Πράσινη οικονομία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί προέρχονταν από την Ιρλανδία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία και το Μεξικό.

Κατά την παρουσίαση και την ξενάγησή τους στον χώρο του Κέντρου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχεδόν άγνωστα για αυτούς προϊόντα όπως τον ξινόχοντρο, τα βότανα και το χαρούπι και τη χρήση τους στην παραδοσιακή Κρητική κουζίνα. Η συζήτηση εξελίχθηκε με ουσιαστικό τρόπο προς τα οφέλη της χρήσης τοπικών προϊόντων, μηδενικών χιλιομέτρων, στη σημασία του οικολογικού αποτυπώματος από την κατανάλωση προϊόντων, που παράγονται από τοπικούς παραγωγούς και την αναγκαιότητα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό και τη μείωση της χρήσης εισαγόμενων προϊόντων, που ήδη παράγονται στο νησί όπως φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά και κρέας.

Κατά την ξενάγηση έγινε γευσιγνωσία ελαιόλαδων, τα οποία διακρίθηκαν κατά τον 1ο Παγκρήτιο διαγωνισμό που οργάνωσε τον Μάρτιο η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα οφέλη από τη χρήση ποιοτικού ελαιόλαδου στην υγεία του ανθρώπου και η σημασία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Κρητική Διατροφή, μονοπώλησε το ενδιαφέρον, μιας και οι επισκέπτες γνώριζαν καλά για τις μελέτες των 7 χωρών και του lion heart, οι οποίες αποδεικνύουν περίτρανα την ανωτερότητα του προϊόντος σε σχέση με άλλα ζωικά και φυτικά λίπη, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική άλλων χωρών. Παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές ποικιλίες, που ευδοκιμούν στην Κρήτη και η διαφορά της γεύσης, που συνδέεται με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

 

Η επίσκεψη έκλεισε με το παραδοσιακό Κρητικό κέρασμα στον κήπο του Κέντρου, όπου οι επισκέπτες πραγματικά ενθουσιάστηκαν από την δοκιμή της μέχρι τότε άγνωστης βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ «Θρούμπα Αμπαδιάς». Χαρακτηριστικά, τα σχόλια για τη γεύση της συγκεκριμένης επιτραπέζιας ελιάς, θα πρέπει να μας προβληματίσουν για το πώς τα μοναδικά Κρητικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που παράγουμε στο νησί μας, θα πρέπει να αντικαταστήσουν άμεσα τα υποκατάστατα, που προσφέρονται κατά κόρον στις τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης, μιας και οι επισκέπτες του νησιού είναι έτοιμοι και να πληρώσουν παραπάνω για να γευτούν αυτά τα προϊόντα αρκεί να τα γνωρίσουν και να ενημερωθούν για την προστιθέμενη αξία τους, που δεν είναι άλλη από το τοπικό χαρακτήρα και την μειωμένη βιομηχανική επεξεργασία τους. Σε αυτό το σκεπτικό η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, δημιούργησε το σήμα Κρήτη «Κρητική Κουζίνα» για τις μονάδες εστίασης ξενοδοχείων και εστιατορίων. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις στο www.agrocrete.com

 

Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη έχει ως στόχο να αναδείξει τις θρεπτικές ιδιότητες της Κρητικής Διατροφής, να συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας της Κρητικής κουζίνας, ώστε να μετεξελιχθεί η Κρήτη σε διεθνή γαστρονομικό και οινικό προορισμό.

 

Το κέντρο φιλοξενεί και προβάλει τις παρακάτω δραστηριότητες:

 

  • Χώρος προβολής - εκθετήριο των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»
  • Χώρος γευσιγνωσίας των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»
  • Φιλοξενία ολιγομελών γκρουπ και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Κρήτης
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής (κατόπιν συνεννόησης)
  • Λειτουργία βιβλιοθήκης ανοιχτή στο κοινό
  • Info point – πληροφοριακό υλικό για την Κρητική διατροφή, τις παραδοσιακές συνταγές και τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»
  • Γαστρονομικές επιδείξεις από chefs, μαγείρους ή συνεταιρισμούς (κατόπιν συνεννόησης)
  • Παραχώρηση του χώρου και του εξοπλισμού σε συλλογικές δράσεις, που έχουν σκοπό τη διάδοση της Κρητικής κουζίνας και την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων

Για περισσότερες πληροφορίες,

για οργανωμένες επισκέψεις και για το πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων:

 

Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη

Τηλ 28310 81252 – 6979552591

[email protected]

www.agrocrete.com

 

Βρείτε μας στο facebook:Cretan Diet, ή ακολουθείστε μας στο twitter: Cretan Diet

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ