ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές

0

Αίτημα για νέο διετές δάνειο κατέθεσε επισήμως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) η ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης εισηγείται διετές δάνειο από τον ESM για την Ελλάδα, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επίσης και αίτημα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πιο συγκεκριμένα η Αθήνα ζητά άμεση διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και μάλιστα πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο.

Το ελληνικό σχέδιο για το χρέος προβλέπει μορατόριουμ (διακοπή) της αποπληρωμής των τόκων, με ταυτόχρονη χρονική παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα εισηγείται απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική αντιπρόταση περιλαμβάνει:

- Σαφή δέσμευση πως δεν θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις

- Δέσμευση για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

- Εισήγηση για ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο

«Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη που να καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καμία πρόταση των δανειστών δεν θα είναι άξια λόγου», δήλωνε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

"Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:

"Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής"

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ