ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία PES Activists με ευρωπαίους ηγέτες πριν τη σύνοδο κορυφής

0

Προς :

Σεργέι Στάνισεφ Πρόεδρο PES

Προέδρους Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών κι εργατικών Κομμάτων

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ήταν μια σαφής απόρριψη. Μια απόρριψη σε ένα θαμπό ερώτημα και υπό απαράδεκτες συνθήκες. Η απόρριψη αυτή δεν πρέπει να ερμηνευτεί από λαϊκιστές και υπερ-συντηρητικούς ως απόρριψη του ευρωπαϊκού μέλλοντος από τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες πολίτες εμπνέονται από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας για την ελευθερία, την ισότητα, τη δημοκρατία και την συλλογική ευημερία. Το μέλλον μας δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε οποιαδήποτε απόρριψη. Είναι καιρός για μια προοδευτική λύση που μόνο η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί. Για μια ευρωπαϊκή υπέρβαση που μόνο οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες μπορούν να κάνουν πραγματικότητα.

Η Ευρώπη συνεχώς κατακερματίζεται. Οι Έλληνες πολίτες απειλούνται από τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τις καταστροφικές συνέπειες της εμμονικής λιτότητας που επιβάλλουν οι συντηρητικοί, αντί των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει αποτύχει πλήρως. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι παγιδευμένοι μέσα σε μια επικίνδυνη αυτοτροφοδοτούμενη αδιέξοδο, όπου υπερ-συντηρητικοί, λαϊκιστές, εξτρεμιστές και οι λάτρεις των θεωριών συνομωσίας προσπαθούν να ακυρώσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο. Είναι καιρός εμείς, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, να κάνουμε εντονότερο τον αγώνα μας για μια βιώσιμη λύση ανάπτυξης, για μια ενωμένη και συνεκτική και κοινωνική Ευρώπη, για μια Ευρωζώνη που θα λειτουργεί.

Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να δείξουμε προοδευτική ηγεσία. Εμείς, οι PES Activists Ελλάδας, καλούν όλους τους σοσιαλιστές ηγέτες να αναλάβουν συλλογικά μια δημοκρατική πρωτοβουλία για τον τερματισμό αυτού του αδιεξόδου. Να μιλήσουν με μια φωνή και να δράσουν πάνω στο ίδιο πνεύμα, το πνεύμα της αλληλεγγύης, της δημοκρατικής ευθύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν θέλουμε να παραβείτε τους κανόνες που μας κρατάνε μαζί.

Χρειαζόμαστε μια συμφωνία ανάπτυξης που θα βασίζεται όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ.

Θέλουμε μια βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική δημόσια και ιδιωτική οικονομία, ένα σύστημα ισορροπημένης φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης, ένα ισχυρό πακέτο ανάπτυξης, ένα αξιόπιστο κράτος πρόνοιας, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους, την ομαλή ροή χρηματοδότησης, ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, μια ρεαλιστική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τη διαγενεακή ισότητα στην κατανομή των βαρών. Μια ελπίδα για την Ελληνική Νεολαία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια κοινωνία με 26% ύφεση και με 60% ανεργία νέων είναι μια κοινωνία που ένα σημαντικό μέρος της οποίας θεωρεί ότι δεν έχει τίποτα να χάσει - ή τουλάχιστον να παραπλανάται να πιστέψει έτσι. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας της διαίρεσης και να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή τραγωδία. Αυτό είναι που εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν θα πρέπει να αφήσουμε ποτέ να συμβεί.

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Και κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων, οι προοδευτικές αξίες μας και το πολιτικό μας θάρρος είναι ο μόνος τρόπος για να το προστατεύσει. Η δημοκρατία ή θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρχει.

Η ιστορία αυτή τη στιγμή γράφεται και για μας τους σοσιαλιστές και δημοκράτες θα πρέπει να γράψει ότι παίξαμε καθοριστικό ρόλο, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες του διαχωρισμού και πόλωσης, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη.

Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη! Η Ευρώπη είναι η Ελλάδα!

Με αλληλεγγύη

Θοδωρής Δουλουμπέκης – Αλέξανδρος Καρύδης

Εθνικοί συντονιστές PES Activists Greece

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ