ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε η αυλαία των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ατσιποπούλου «Ιούλιος 2015»

0

Με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, ξεκίνησαν την π. Δευτέρα το βράδυ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Ατσιποπούλου, Ιούλιος 2015. Οι εκδηλώσεις διήρκησαν μέχρι την Παρασκευή και περιλάμβαναν έκθεση, βραδιά θερινού σινεμά, παρουσίαση βιβλίου, τιμητική βραδιά κ.α. Πλήθος κόσμου την π. Δευτέρα στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου, παρακολούθησαν την ομιλία του Μητροπολίτη, κ.κ. Ευγένιου, ο οποίος έφθασε συνοδευόμενος με τον φιλοξενούμενο του Μητροπολίτη Μοζαμβίκης κ.κ. Ιωάννη, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Αρχικά τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ελευθέριος Παπαλεξάκης. «Διατροφή και νηστεία» ήταν ο τίτλος της ομιλίας στο πρόγραμμα αλλά όπως είπε ο Επίσκοπος μας, η πρόταση από τον σύλλογο είχε γίνει πριν από καιρό και εκείνος φυσικά δεν αρνήθηκε. Και με πολύ χιούμορ είπε ότι δεν το συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα, ότι έδινε μια υπόσχεση ομιλίας με αξιώσεις, την οποία πριν από δυο μέρες την πληροφορήθηκε από τον τύπο. Μάλιστα του έκανε εντύπωση, πως μπήκε αυτός ο τίτλος, καθώς για το θέμα διατροφή είπε ότι δεν ήταν αρμόδιος να μιλήσει. Για την νηστεία που ήταν το δεύτερο σκέλος, μοιράστηκε σκέψεις δικές του αλλά και λόγια που έχουν πει μεγάλοι πατέρες της εκκλησίας μας γύρω από το θέμα της νηστείας.

Οι προβληματισμοί και πόσο η νηστεία μας βοηθάει πνευματικά

Ο Μητροπολίτης ξεκίνησε την ομιλία του με μια λαϊκή ρήση λέγοντας: Ο λαός μας σοφά έλεγε πάντα ότι «ο μυλωνάς άμα τινάξει τα γένια του κάνει μια πίτα». Και εγώ δόξα τω Θεώ έχω αρκετά γένια και κάποιο αλεύρι θα έχει απομείνει εκεί μέσα, για να φτιάξω μια μικρή πίτα και να την προσφέρω απόψε στην αγάπη σας. Και σίγουρα θα είναι νηστίσιμη. Η νηστεία της εκκλησίας παραδοξότητα; Κάτι απάνθρωπο; Κάτι το οποίο είναι δύσκολο ειδικά στις ημέρες μας να γίνει πράξη; Η νηστεία της εκκλησίας κάτι δυσβάστακτο στους ώμους των ανθρώπων; Των πιστών της; Η κάτι αναγκαίο και απαραίτητο γιατί κάπου οδηγεί; Αυτός θα είναι ο βασικός μου προβληματισμός, που θέλω να γίνει και δικός σας. Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις μου στην αγάπη σας.

Η νηστεία πρωτίστως είναι αποχή παθών

Συνεχίζοντας, ο Ιεράρχης, έθεσε τον προβληματισμό κατά πόσο η νηστεία βοηθάει όλους μας, όχι σωματικά αλλά πνευματικά. Γιατί όπως τόνισε η νηστεία μπορεί να είναι γεγονός, που έχει να κάνει με την αποχή των τροφών για μερικούς αλλά για την εκκλησία στην πληρότητα της έννοιας της, δεν είναι μόνο αποχή τροφών. Αλλά είναι πρωτίστως αποχή παθών. Το θέμα είναι πως λοιπόν η νηστεία δεν είναι μόνο αποχή τροφών αλλά πως προπάντων μας οδηγεί σε υψηλότερα μέτρα πνευματικότητας. Πως η νηστεία είναι ένα μέρος της γενικότερης άσκησης, που θέλει η Ορθόδοξη Εκκλησία από τα πιστά της μέλη, να κάνουν για συγκεκριμένο λόγο, για την πνευματική τους αναγωγή.

Ο λαός μας σοφά λέει να προσέχουμε όχι τα εισερχόμενα αλλά τα εξερχόμενα

Η νηστεία από μόνη της, επεσήμανε ο κ.κ. Ευγένιος, δεν είναι τίποτε και σας το λέω εγώ, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου και μην με παρεξηγήσετε. Άλλωστε και το γεροντικό κάπου γράφει πως μην νομίζετε πως κάνετε τίποτα αν νηστεύετε. Ο διάβολος δεν τρώει καθόλου. Μην νομίζετε λοιπόν πως κάτι κάνετε με το νηστεύετε και απέχετε από τα βρώματα και την ίδια ώρα, το ίδιο όργανο, το στόμα σας, λέει, κάνει και κινείτε εναντίον των αδελφών δόλια, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να νηστεύετε. Ο λαός μας πάλι, πολύ σοφά, αλλά το έχομε παρεξηγήσει τελευταία και το χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν, λέει να προσέχουμε όχι τα εισερχόμενα αλλά τα εξερχόμενα. Βέβαια εμείς τελευταία το χρησιμοποιούμε για να μην προσέχουμε ούτε τα μεν, ούτε τα δε. Είναι ένα ωραίο άλλοθι για όλους μας. Όμως στην πραγματικότητα θέλει να τονίσει αυτό που λέει και ο ύμνος, πως να το κάνουμε μόνο ως σωματική αποχή, δεν κάνομε τίποτα. Εάν επίσης η νηστεία μας δεν συνδέεται και μια άλλη κατάσταση που λέγεται αποχή από την υποκρισία τότε και πάλι άδικα γίνεται. Ενώ έφερε ως παράδειγμα την παραβολή του φαρισαίου και του τελώνη, λέγοντας για μια φορά ακόμη ότι δεν φθάνει να νηστεύουμε.

Το θέμα της νηστείας η εκκλησία μας το έχει λύσει ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των εθνών και του νησιού μας

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η εκκλησία μας τα θέματα αυτά τα έλυσε πολύ νωρίς, για να μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση. Λέγοντας ότι τα έλυσε ο Απόστολος των Εθνών, γράφοντας μάλιστα όπως το διαβάζουμε όταν αρχίζει η μεγάλη Σαρακοστή στο Αποστολικό Ανάγνωσμα, ότι όποιος νηστεύει δεν το κάνει επιδεικτικά, αν το κάνεις για ανθρωπαρέσκεια τότε καλύτερα να μην το κάνεις. Αν τον κάνεις για να κερδίσεις τον έπαινον των ανθρώπων, τότε ποτέ να μη γίνει. Αν μάλιστα εσύ που νηστεύεις εξουθενώνεις και αυτόν που δεν νηστεύει και με μεγάλη ευκολία στέκεσαι δίπλα του και απέναντι του και τον θεωρείς ότι είναι κάτι κατώτερο από σένα, τότε καλύτερα να έτρωγες. Το έχει λύσει το θέμα αυτό ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών και του νησιού μας, πολλούς αιώνες πριν και από κει οι πατέρες της εκκλησίας μας, πήραν και έγραψαν και είπαν και έδωσαν προτάσεις ζωής

Η ωφέλεια της νηστείας είναι αδιαμφισβήτητη, μόνο όταν έχει πνευματικές προϋποθέσεις.

Καταλήγοντας ο Επίσκοπος επεσήμανε ότι η ωφέλεια της νηστείας είναι αδιαμφισβήτητη, είναι όπως και κάθε άσκηση και αυτό είναι μόνο που θέλω να λάβετε ως μήνυμα απόψε φεύγοντας για τα σπίτια σας. Η νηστεία όταν δεν είναι όπως και όλη η άσκηση έκφραση αγάπης, τότε καλύτερα να μην υπάρχει. Η νηστεία λοιπόν δεν είναι εξουθένωση του ανθρώπου και γι αυτό και οι πατέρες έγραψαν ότι γεννηθήκαμε όχι σωματοκτόνοι αλλά παθοκτόνοι. Είναι μεγάλο λάθος είπε να νομίζουμε ότι η άσκηση που επιβάλλει η εκκλησία μας, δια της νηστείας και όχι μόνο, είναι για να γίνομε σωματοκτόνοι και να ευτελίσουμε το σώμα μας. Λάθος μέγα. Το σώμα μας είναι όπως έγραψε και πάλι ο Απόστολος, «Ναός του Εν ημίν οικούντος Αγίου Πνεύματος». Και αυτό τον ναό τον φροντίζομε και δεν τον εξουθενώνομε. Η νηστεία λοιπόν τόνισε είναι πρώτα από όλα ένας θεσμός Θεόσδοτος.

Στην συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης χειροποίητων δημιουργιών από τον Μητροπολίτη Μοζαμβίκης κ.κ. Ιωάννη και τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη. Και στο τέλος έγινε διαγωνισμός εδεσμάτων κρητικής διατροφής. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας κ. Δημήτρης Λελεδάκης κ.α.

Βάλια Πετράκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ