ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρήτη: Αγιασμός με... δανεικούς δασκάλους σε σχολεία της ενδοχώρας

0

Με εκατοντάδες λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς καθαρίστριες, χωρίς ολοήμερα σχολεία, και χωρίς ειδικό βοηθητικό προσωπικό άρχισε σήμερα  η σχολική χρονιά και στην Κρήτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι  δεν έγινε αγιασμός σε  59 νηπιαγωγεία και σε 6 δημοτικά με τα λειτουργικά κενά να  ξεπερνούν  τις 2.500 σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Την κατάσταση ήρθαν να σώσουν οι δανεικοί εκπαιδευτικοί που έβαλαν πλάτη μέχρι να ληφθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Μπορεί φέτος τα βιβλία να έφτασαν στα σχολεία από το καλοκαίρι τα μαθήματα όμως, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα με "δανεικούς" δασκάλους στα περισσότερα δημοτικά σχολεία της υπαίθρου.

Ένα από τα σχολεία που άνοιξε σήμερα τις πύλες του με "δανεικούς" δασκάλους, αλλά ακόμα και με "δανεική" διευθύντρια, ήταν και το δημοτικό σχολείο Ζωνιανών στον ορεινό Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, στο οποίο βρέθηκε το πρωί η κάμερα της "Ν.Τ.".

Αναλυτικότερα, το δημοτικό σχολείο Ζωνιανών στον ορεινό Μυλοπόταμο Ρεθύμνου είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία στην ενδοχώρα της Κρήτης, που έκανε αγιασμό με "δανεικούς" δασκάλους, αλλά ακόμα και με "δανεική" διευθύντρια.

Στο δημοτικό Ζωνιανών φοιτούν φέτος 120 μαθητές. Κανονικά εννέα θα έπρεπε να ήταν οι δάσκαλοί τους και αντ’ αυτού έχουν μόλις 3, οι οποίοι μάλιστα θα φύγουν στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Και μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να είναι ανάστατη με την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει, οι ίδιοι οι μαθητές που πήγαν με όρεξη στο σχολείο, δεν έδειξαν καθόλου να δυσανασχετούν που θα κάνουν λιγότερες ώρες μάθημα.

Δύο ήταν τα δημοτικά στο Ρέθυμνο (σε Μυριοκέφαλα και Μελιδόνι) και άλλα 2 στα Χανιά (σε Γαύδο και Χώρα Σφακείων)  που δεν χτύπησε το καθιερωμένο κουδούνι.

Κλειστά επίσης μέχρι νεοτέρας είναι 12 νηπιαγωγεία στο Ρέθυμνο και 5 στα Χανιά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα 25 ολοήμερα του Ρεθύμνου, καθώς και στα 62 των Χανίων.

Τα νηπιαγωγεία στα Χανιά που έμειναν κλειστά είναι στις περιοχές: Πατσιανός, Έλος, Γραμβούσα, Ροδοβάνι και Εμπρόσνερο, ενώ στο Ρέθυμνο είναι στους Αποστόλους, στον Μαρουλά, στον Πλάτανο, στην Αγία Γαλήνη, στα Σελλιά, στο Γαράζο, στα Απλαδιανά, στον Άγιο Μάμα, στην Αξό, στην Αγυά, στα Ζωνιανά, ενώ κλειστό παραμένει και το ειδικό νηπιαγωγείο της πόλης.

Καλύτερη όμως είναι η εικόνα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δυτικής Κρήτης. 70 τα κενά στα Χανιά, πάνω από 170 στο Ρέθυμνο.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την κάλυψη των κενών και στα σχολεία της υπαίθρου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ