ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι Βουλευτές Ρεθύμνου από τη μεταπολίτευση έως σήμερα

0

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

 

Οι Βουλευτικές Εκλογές πέρα από το γενικό ενδιαφέρον για το τελικό αποτέλεσμα, τη δύναμη των κομματικών σχηματισμών και τις έδρες στην Βουλή, έχει και ειδικό ενδιαφέρον αφού κατά τόπους οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους.

Στο Ρέθυμνο από το 1974 έως σήμερα στις συνολικά 16 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατάφεραν να κατακτήσουν το Βουλευτικό αξίωμα δώδεκα πρόσωπα.

Και μπορεί στις επικείμενες εκλογές τα δεδομένα να διαμορφώνουν μια σχετικά «χαλαρή» εκλογή αφού λόγω νόμου δεν μπαίνει σταυρός επιλογής αλλά μόνο ψηφοδέλτιο κόμματος, οπότε οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη σειρά που έχουν στην λίστα των υποψηφίων κάθε παράταξης, όμως παλαιότερα δεν ήταν καθόλου εύκολα τα πράγματα και το «προεκλογικό σκηνικό» είχε έντονο παρασκήνιο και πολλές φορές σφοδρή αντιπαλότητα.

Ο αγώνας μεταξύ των υποψηφίων είχε πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρον όχι μόνο σε επίπεδο διαφορετικών ψηφοδελτίων αλλά κυρίως «στις εντός στρατοπέδου μάχες» που σε περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές.

Είναι γνωστές οι περιπτώσεις των αντιπαραθέσεων μεταξύ «Κεφαλογιαννικών» και «Βαρδινογιαννικών» στρατοπέδων σε παλιότερες αναμετρήσεις ενώ οι σύγχρονοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παροιμιώδης κόντρες μεταξύ Μανώλη Λουκάκη και Γιάννη Σμπώκου την δεκαετία 1990-2000, της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Κωστή Σχοινά το 2007 και την ίδια χρονιά όπως και το 2009 την «μάχη» μεταξύ Μανώλη Όθωνα και Ηλια Λαμπίρη.

Μέσα από το ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας μας παρουσιάζουμε τους Βουλευτές Ρεθύμνου των τελευταίων σαράντα ετών οι οποίοι εξελέγησαν με την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου και τον ΣΥΡΙΖΑ, τους κομματικούς σχηματισμούς, δηλαδή, που κυριάρχησαν διαχρονικά στις προτιμήσεις των Ρεθεμνιωτών ψηφοφόρων.

Τους περισσότερους βουλευτές έχει εκλέξει το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα έξι από τους δώδεκα.

Μακροβιότερος όλων υπήρξε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης της Νέας Δημοκρατίας που διατέλεσε βουλευτής από το 1974 ως το 2007 χωρίς καμία διακοπή και ακολουθούν ο Γιώργο Περάκης και ο Μανώλης Λουκάκης του ΠΑΣΟΚ που έμειναν στο Κοινοβούλιο συνολικά δώδεκα χρόνια ο κάθε ένας.

Ο μοναδικός που εξελέγη με διαφορετικά κόμματα μεταπολιτευτικά ήταν ο Παύλος Βαρδινογιάννης καθώς το 1974 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της ΕΔΗΚ ενώ το 1977 ήταν συνεργαζόμενος με την Ν.Δ.

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι επτά από τους δώδεκα Βουλευτές και συγκεκριμένα οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Παύλος Βαρδινογιάννη, Δημήτριος Μοάτσος, Γεώργιος Περάκης, Μανώλης Λουκάκης, Μανώλης Όθωνας και Ανδρέας Ξανθός, υπηρέτησαν παράλληλα με την τοπική έδρα και κάποιο υπουργικό θώκο.

 

 

 

Image removed.ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπήρξε από τους μακροβιότερους πολιτικούς του Ρεθύμνου και εκλεγόταν συνεχώς από το 1958 έως το 2004.

Γεννήθηκε στα Ανώγεια στις 6 Δεκεμβρίου 1933 και σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1958. Στην ίδια σχολή έγινε διδάκτωρ παθολογίας το 1970. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. το 1958 και στη συνέχεια επενεξελέγη το 1961 και 1963. Κατά τη διάρκεια της Χούντας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση ενώ μετά της κατάρρευση της συμμετείχε στις εκλογές του 1974 με τη Νέα Δημοκρατία, στις οποίες και εξελέγη. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς έως το 2004. Ανέλαβε αρκετά υπουργεία με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής στη περίοδο 1958-1964. Χρημάτισε επίσης υφυπουργός κοινωνικών υπηρεσιών (1976-77), υφυπουργός εσωτερικών (1980-81), υπουργός δημοσίας τάξης (1989), αναπληρωτής υπουργός μεταφορών επικοινωνιών (1989-90), υπουργός τουρισμού (1990-91) και υπουργός εσωτερικών (1992-93). Το 1993 διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας χωρίς όμως επιτυχία. Επίσης είχε διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ενώ για μια περίοδο ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ήταν μέλος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, της διαρκούσης επιτροπής του κόμματος της Ν.Δ. και πρόεδρος του επιστημονικού τμήματος της Ν.Δ. Είχε γράψει διδακτορική διατριβή "Συχνότης του Σακχαρώδους Διαβήτου επί των Ελλήνων", καθώς και πολλές άλλες επιστημονικές εργασίες.

Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2012.

Image removed.ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

Ο Παύλος Ι. Βαρδινογιάννης γεννήθηκε το 1925 στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Υπήρξε μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες του Ρεθύμνου με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση. Ήταν άλλωστε από τα κυρίαρχα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της χώρας επί σειρά δεκαετιών και επανήλθε μετά την χούντα συνεχίζοντας την δράση του.

Μεταπολιτευτικά εξελέγη Βουλευτής το 1974 με την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) και το 1977 με την Νέα Δημοκρατία. Τελευταία φορά υποψήφιος ήταν το 1981 οπότε δεν εξελέγη.

Αρχικά είχε διακριθεί για την Αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια της κατοχής, οπότε συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Δραπέτευσε όμως από τις φυλακές και με τη βοήθεια της βρετανικής Secret Intelligence Service φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο.

Ακολούθως σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1950, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ανέλαβε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου.

Από το 1956 μέχρι το 1967 ο Παύλος Βαρδινογιάννης εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ρεθύμνου. Στις κυβερνήσεις Γεωργίου Παπανδρέου (1963 - 1965) διετέλεσε υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Τότε συνδέθηκε φιλικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, και το 1965 κατηγορήθηκε μαζί του για την Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ (προσπάθεια δημιουργίας μέσα στο Στρατό οργάνωσης αντιδεξιών αξιωματικών). Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών αντιτάχθηκε στη δικτατορία, οι ηγέτες της οποίας διέταξαν τη σύλληψή του, αλλά εκείνος κατάφερε να διαφύγει στην Τουρκία με οικογενειακό σκάφος.

Έφυγε από τη ζωή το 1984.

 

 

Image removed.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΑΤΣΟΣ

Ο Δημήτριος Μοάτσος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Μάιο του 1927.

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1953 διορίσθηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Το 1968 μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και πήρε προαγωγή στον Άρειο Πάγο. Στις δημοτικές εκλογές του 1954 και 1959 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνου και το 1957 Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Διετέλεσε νομάρχης Λάρισας από το 1965 έως το 1967 και Αττικής το 1974. Στις εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών ως το Σεπτέμβριο του 1976. Στις εκλογές του 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΗΚ αλλά δεν εξελέγη. Χρημάτισε μέλος των Δ.Σ. πολλών ιδρυμάτων και σωματείων, έγραψε το βιβλίο «Σχέσεις κράτους και πολιτών» και τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως.

Πέθανε το καλοκαίρι του 2001.

Image removed.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

Ο Μπάμπης Γεωργακάκης γεννήθηκε στην Κοξαρέ Αγ. Βασιλείου το 1941.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση.

Βουλευτής Ρεθύμνου εξελέγη το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου, την περίοδο της ίδρυσής του.

Ανέπτυξε σημαντική κομματική δράση καθώς υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, πρώτο μέλος της Επιτροπής Οργανωτικού και διάφορων άλλων κατά καιρούς επιτροπών του Κινήματος.

Υπήρξε Αντιπρόεδρος της επιτροπής για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων και συνδικαλιστής στα Ερευνητικά Ιδρύματα (ΚΕΠΕ). Είχε ενεργή συμμετοχή στον προδικτατορικό και αντιδικτατορικό αγώνα, ως μέλος του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος Κρήτης, το οποίο ήταν προάγγελος του ΠΑΚ.

Φυλακίστηκε για περισσότερα από πέντε χρόνια. Δραπέτευσε από τις φυλακές Κέρκυρας, χωρίς έκτοτε να λείψει ποτέ από τους, για κάθε εποχή, δημοκρατικούς αγώνες.

Έγραψε το βιβλίο «Ταραγμένα χωρικά ύδατα».

Έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2002.

Image removed.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ

O Γιώργης Ν. Περάκης υπήρξε Βουλευτής Ρεθύμνου και Υπουργός επί Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ο παλαιότερος εν ζωή πολιτικός του Ρεθύμνου και σήμερα ζει στα Σκουλούφια Μυλοποτάμου, χωριό στο οποίο γεννήθηκε το 1936.

Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Σπούδασε Δικηγόρος και πολιτικές επιστήμες.

Στην πρωτοπορία του πρώτου και του δεύτερου Ανένδοτου Αγώνα. Αντιμέτωπος στη Δικτατορία από την πρώτη ώρα και μέχρι την κατάρρευσή της έχει περάσει από τα κρατητήρια Περάματος, Ηρακλείου, Φυλακές Χανίων και Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της ΕΣΑ.

Στρατεύτηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Σαν μέλος του Κινήματος εργάστηκε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή και στη Συντονιστική Δικηγόρων.

Υποψήφιος στο Ρέθυμνο ήταν το 1974 χωρίς να εκλεγεί, για να μπει στο Κοινοβούλιο το 1977, το 1981 και το 1985. Χρημάτισε Υπουργός Δημοσίων Έργων στην περίοδο 1984 – 1985.

Εργάστηκε επίσης στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Ναυτιλίας, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Γεωργίας.

Image removed.ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ

Ο Μανώλης Λουκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1937.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση καθώς αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο πολιτεύτηκε και εξελέγη βουλευτής επανειλημμένος.

Yπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Διετέλεσε πρώτος γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου από το 1976 έως το 1981. Το 1982 διορίστηκε νομάρχης Χανιών, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1985 οπότε ορίστηκε νομάρχης Ηρακλείου, όπου παρέμεινε ως το 1987. Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας περιφέρειας Κρήτης από το 1987 έως το 1989. Το 1994 εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής και το 1995 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Ομίλου Γιώργιος Γεννηματάς».

Εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου στις εκλογές των ετών Ιουνίου 1989, Νοεμβρίου 1989 και Απριλίου 1990. Ωστόσο την περίοδο εκείνη εξέπεσε του αξιώματος του μετά από ένσταση για τυπικούς λόγους, οπότε αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Σμπώκο. Εξελέγη επίσης το 1993 και το 1996 ενώ αν και δεν εξελέγη στις εκλογές του 2000 ορκίστηκε και διατέλεσε βουλευτής ως το 2004 καθώς ο εκλεγμένος Γιάννης Σμπώκος έχασε την έδρα του μετά από ένσταση για τυπικά ζητήματα εκλογιμότητας.

Στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη χρημάτισε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ από τις 22 Ιανουαρίου 1996 ως τις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Επίσης, στη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη υπηρέτησε ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 ως τις 30 Οκτωβρίου 1998.

Απεβίωσε το 2012.

Image removed.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΠΩΚΟΣ

Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1951 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Με έντονη κομματική δράση στο ΠΑΣΟΚ μετείχε στα τοπικά ψηφοδέλτια του κινήματος στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 ως το 1990 εκτός των εκλογών του Ιουνίου του 1989, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί.

Όμως, μετά από ένσταση που έγινε κατά της εκλογής του Μανώλη Λουκάκη, ορκίστηκε Βουλευτής Ρεθύμνου το 1991 χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, που έγιναν τον Οκτώβριο του 1993.

Διεκδίκησε την έδρα ανεπιτυχώς και το 1996 αλλά το 2000 πέτυχε «πανηγυρική» εκλογή.

Οι εκλογικοί του αντίπαλοι όμως «τον περίμεναν στην γωνία» και μετά από ένσταση χάνει την έδρα του για να ορκιστεί στη θέση του ο Μανώλης Λουκάκης.

Υπήρξε Γραμματέας της Οργάνωσης Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ (1982-1983), μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ (1984), μέλος του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (1986), Γραμματέας της Τομεακής Τεχνικών Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ (1989).

Επίσης μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) (1982-1986), Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) την περίοδο 1983-1989, Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1993-1996) και Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2000).

Ο στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ακολούθησε την τύχη του «μέντορα» του και σήμερα βρίσκεται υπόδικος για τα εξοπλιστικά προγράμματα εκείνης της εποχής και έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Image removed.ΜΑΝΩΛΗΣ ΩΘΟΝΑΣ

Ο Μανώλης Όθωνας γεννήθηκε το 1963 στο Πέραμα Μυλοποτάμου και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Το 1978 εντάχθηκε στη μαθητική παράταξη ΠΑΜΚ και στη συνέχεια έγινε μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας ΑΕΙ Πάτρας, του οποίου αργότερα διετέλεσε γραμματέας.

Το 1989 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού. Διετέλεσε νομάρχης και περιφερειακός διευθυντής Ηρακλείου (1994-1996). Τις περιόδους 1990-1996 και 1998-2000 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου. Τον Σεπτέμβριο του 1994 διορίστηκε νομάρχης και τον Ιανουάριο περιφερειακός διευθυντής Ηρακλείου μέχρι το 1996. Το διάστημα 1995-1997 συμμετείχε στον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 συμμετείχε ως υποψήφιος νομάρχης Ρεθύμνου και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, όμως έχασε στις εκλογές του 2007. Το 2009 επανεξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τον Μάιο του 2012 κέρδισε για τρίτη φορά την τοπική Βουλευτική έδρα με το ΠΑΣΟΚ, την οποία όμως έχασε στις επαναληπτικές του επόμενου μήνα.

Image removed.ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Ο Ηλίας Λαμπίρης γεννήθηκε στις 25 Νοέμβριου 1941 στη Βισταγή Αμαρίου.

Εξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου το Σεπτέμβριο του 2007 όμως δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2009.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, της οποίας είναι Διδάκτωρ από το 1972 ενώ από το 1983 είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Έχει ευρύ πολιτική και κοινωνική δράση καθώς έχει διατελέσει Διευθυντής Ε.Σ.Υ του Ορθοπεδικού Τμήματος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών, Καθηγητής και Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και αντεπιστέλλων μέλος της Γερμανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας και της Γερμανικής Τραυματολογικής Εταιρείας.

Του έχει απονεμηθεί η τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι μέλος της «Kuntscher Society- Osteosynthese International» και συγγραφέας βιβλίων, μελετών και επιστημονικών άρθρων με αντικείμενο την ορθοπεδική.

 

Image removed.ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1975 και είναι κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στον τομέα Εμπορικού Δικαίου και Δικαίου των Επιχειρήσεων στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2006 απέκτησε τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από τη σχολή Fletcher του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης.

Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1999. Έχει εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης, στη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διετέλεσε ειδική συνεργάτης του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σε νομικά θέματα.

Εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007 και του 2009.

Έχει διατελέσει γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν Tομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέχθηκε Πρώτη σε σταυρούς Βουλευτής της Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, το ίδιο έγινε και στις επόμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012 καθώς και στις Βουλευτικές Εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου 2015.

Στις 21 Ιουνίου 2012, διορίστηκε Υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Επανεξελέγη Βουλευτής Ά Αθήνας και στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα".

Image removed.ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Ο Ανδρέας Ξανθός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1960 και είναι γιατρός – μικροβιολόγος.

Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Ρεθύμνου το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ, επανεξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με το ίδιο κόμμα και υπηρέτησε την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου.

Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ.

Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδιασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

Image removed.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΧ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

O Γιάννης Αχιλλέα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Κατάγεται από τα Ανώγεια .

Εξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου τον Ιούνιο του 2012 και επανεξελέγη τον Ιανουάριο του 2015.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Harvard στο τμήμα Νομικών Σπουδών με ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά

Εργάζεται ως δικηγόρος-ποινικολόγος, ξεκινώντας την επαγγελματική του σταδιοδρομία με εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα άσκησε μάχιμη δικηγορία ως συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του Αλ. Λυκουρέζου με ειδίκευση στο Ποινικό και Αστικό Δίκαιο.

Υπήρξε μέλος της μαθητικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας (ΜΑΚΙ) και ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό, όντας εκλεγμένο μέλος του Σ.Φ. Νομικής και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής για τρία χρόνια, ενώ στο τελευταίο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε ενεργό μέλος των γραμματειών Πολιτικού Σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων, ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρητίου Ενώσεως και στο Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (CUHA). Είναι μέλος της Unicef από το 1994, ενώ ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Στις δυο κοινοβουλευτικές περιόδους που έχει υπηρετήσει, εξελέγη με υπερκομματική αποδοχή στη θέση του Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, ενώ έχει διατελέσει Γραμματέας της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τον Μάρτιο του 2015 εξελέγη Υπεύθυνος Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι Βουλευτές Ρεθύμνου από τη μεταπολίτευση έως σήμερα

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ