ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου: Πού θα βρουν τα χρήματα οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση

0

Με ταχείς κινήσεις προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests και την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

Η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Τουρκία και να παραχωρήσει το σύνολο της συμμετοχής στης στην Finansbank, εννιά χρόνια μετά την εξαγορά της, το 2006.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, ενώ επικαιροποιούν και τους μεσοπρόθεσμους στόχους τους.

Εθνική τράπεζα: Πωλεί την Finansbank

«Στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές,  η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της Τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων. Η εν λόγω παρουσίαση, η οποία έχει δημοσιευτεί στη διεύθυνση [ https://www.nbg.gr/greek/the-group/investor-relations/financial-information/presentations/Documents/Παρουσιάσεις/2015-11-03%20Investor%20Presentation%20vF.pdf ] της ιστοσελίδας της Τράπεζας, περιλαμβάνει επίσης την επικαιροποίηση των μεσοπροθέσμων στόχων της Τράπεζας».

Alpha bank: Εκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Νοεμβρίου.

Αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλου μετοχής δια μειώσεως του αριθμού αυτών, λόγω συνενώσεως (reverse split), η άντληση κεφαλαίων μέσω καταβολής μετρητών με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου θα είναι το αντικείμενο της συνέλευσης.

Ειδικότερα μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να αποφασίσει η γενική συνέλευση είναι η αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλου μετοχής εκδόσεως της Τράπεζας, δια μειώσεως του αριθμού αυτών, λόγω συνενώσεως (reverse split),

Για την άντληση υπό της Τραπέζης κεφαλαίων, κατ' εφαρμογή του ν. 3864/2010 (ως ισχύει), συνεπεία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, με:

Καταβολή μετρητών (συμπεριλαμβανομένης της προς μετρητά εξομοιουμένης κεφαλαιοποιήσεως χρηματικών απαιτήσεων), μετά καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων νέων μετοχών,

Αναγκαστική μετατροπή κεφαλαιακών μέσων ή/και λοιπών υποχρεώσεων, μετά καταργήσεως (όπου απαιτείται) των δικαιωμάτων προτιμήσεως. Έκδοση και διάθεση προς τους κατόχους των (μετατρεπομένων) κεφαλαιακών μέσων και λοιπών υποχρεώσεων νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών,

Εισφορά εις είδος υπό του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος χρηματοοικονομικών μέσων κυριότητος του ιδίου, άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Έκδοση υπό της τελευταίας και προς το Ταμείο διάθεση νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης.

Επίσης για την έκδοση υπό της Τραπέζης μετατρεψίμου (σε νέες κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές εκδόσεως της ιδίας) ομολογιακού δανείου, μετά παραλλήλου καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων ομολογιών, τη συνομολόγηση των ειδικοτέρων όρων του ομολογιακού δανείου, και τη διενέργεια των αναγκαίων υλικών πράξεων και δικαιοπραξιών.

Έκδοση υπό της Τραπέζης και, κατ' άρθρο 7 παράγρ. 2 ν. 3864/2010 (ως ισχύει), διάθεση προς το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος υπό αίρεση μετατρεψίμου (σε νέες κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές εκδόσεως της ιδίας), ομολογιακού δανείου καλυφθησομένου δια εισφοράς

εις είδος υπό του Ταμείου, άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της τελευταίας για την έκδοση και διάθεση, για τη συνομολόγηση των ειδικοτέρων όρων, του ομολογιακού δανείου, ως και για τη διενέργεια των αναγκαίων υλικών πράξεων και δικαιοπραξιών.

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 4,933 δισ.ευρώ

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών για την άντληση κεφαλαίων μέχρι 4,933 δισ. ευρώ θα κληθεί να επικυρώσει μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιείται στις 15 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα θα αποφασίσει μεταξύ άλλων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για την άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 4,933 δισ. ευρώ (εκ των οποίων ποσό 2,213 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο «Βασικό σενάριο» και μαζί με το υπόλοιπο ποσό 2,720 δισ. ευρώ στο «Δυσμενές σενάριο» του stress test της πρόσφατης Συνολικής Αξιολόγησης που διενήργησε ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας SSM), η οποία θα καλυφθεί με μετρητά ή και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή και εισφορά σε είδος, και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Επίσης, η γενική συνέλευση θα αποφασίσει για έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίας (contingent convertible securities) έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ (δηλαδή το 75% της διαφοράς του Βασικού σεναρίου του stress test) προς κάλυψη αποκλειστικά από το ΤΧΣ.

Επίσης, για την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της τράπεζας (reverse split) και εφ’ όσον απαιτηθεί προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού του άρθρου 4 παρ. 4" κ.ν. με 2190/1920. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 27 του καταστατικού και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Eurobank: Στόχος να παραμείνουμε ιδιωτικοί χωρίς έκδοση CoCos – ΑΜΚ 2,1 δισ.ευρώ

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,122 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Eurobank και στο πλαίσιο αυτό θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 16 Νοεμβρίου. Η διοίκηση της τράπεζας προτείνει reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλιές.

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, αναφέρει ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε την Τρίτη, θα επιτρέψει στην Eurobank να καλύψει πλήρως τις εποπτικές κεφαλαιακές της ανάγκες και να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, πηγαίνοντας το δείκτη tier 1 στο 17,7%, βάσει των στοιχείων pro-forma του Σεπτεμβρίου 2015. Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη θετική δυναμική της επιχείρησής μας που είναι τοποθετημένη ανταγωνιστικά, για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία», αναφέρει ο Νικόλαος Καραμούζης.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, σε τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης είναι η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, μειώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και αποφεύγοντας την έκδοση CoCos.

Έχουμε διασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα ανακοινώσουμε ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone)" ανέφερε ο Φωκίωνας Καραβίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ