ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εκατό Πίθηκοι» του Εμμανουήλ Ακουμιανάκη

0

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ M.Sc.

E-mail: [email protected]

http://soixantedix.blogspot.com/

Ένας πίθηκος. Αυτό το συμπαθές ανθρωπόμορφο ζωάκι. Που μιμείται, γρυλλίζει, μουτρώνει, χαίρεται, σκαρφαλώνει. Δαγκώνει κιόλας. Με τραγικές συνέπειες ενίοτε, διότι στα δόντια του μένουν υπολείμματα τροφών που εξελίσσονται σε δηλητήρια. Τραγικός κομιστής αυτής της εμπειρίας υπήρξε ο Βασιλιάς της Ελλάδας Αλέξανδρος, τον οποίο δάγκωσε στο Τατόι ένας πίθηκος- στις 17 Σεπτεμβρίου του 1920- και είκοσι έξι μέρες μετά πέθανε από μόλυνση στρεπτόκοκκου. Ο πίθηκος αυτός -χωρίς υπερβολή- άλλαξε τον ρου της Ιστορίας της Ελλάδας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα μήνα μετά, μέσα σε ζοφερές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες χάνει τις εκλογές, με αποτέλεσμα να επανακάμψει στη χώρα ο πατέρας του Αλέξανδρου, ο Κωνσταντίνος, σφοδρός πολέμιος του Βενιζέλου. Η Ελλάδα, εξαιτίας ενός πιθήκου, μπαίνει σε μια ασύλληπτη περιπέτεια που θα οδηγήσει δυο χρόνια αργότερα στην εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και στον οριστικό ενταφιασμό της Μεγάλης Ιδέας στα παράλια της Σμύρνης..

Εκατό πίθηκοι. Μια πενταετία πίσω στο χρόνο. Διήγηση σε ένα τραπέζι με φιλική παρέα. Μια εξαιρετικά όμορφη γυναίκα στο πάρκο της Αθήνας χαζεύει τα συμπαθή κατά τα άλλα ζωάκια. Κι αυτά τι κάνουν; Επιδίδονται συγχρονισμένα σε ένα ρεσιτάλ ομαδικού αυνανισμού. Εξαιτίας του κάλλους και της λάμψης της προφανώς. Λόγω ονειρώξεων και φαντασιώσεων που μπορεί να είχε ό ένας πίθηκος τουλάχιστον και παρέσυρε τους υπόλοιπους ενενήντα εννέα. Ανερυθρίαστα, κυνικά, απροκάλυπτα, ξεδιάντροπα, ανιστόρητα. Σαν τον Διογένη τον Κυνικό. Σαν ζώα που είναι. Σαν σε εκείνη την ταινία του Marco Carlucci, όπου ο Εκατοστός Πίθηκος σπάει τον κρίσιμο αριθμό ενενήντα εννέα και ξαφνικά όλοι οι πίθηκοι της φυλής του αρχίζουν να πλένουν τις γλυκοπατάτες στη θάλασσα, ενώ πριν τις έτρωγαν με άμμο κι έσπαγαν τα δόντια τους. Σας κι εμάς τους ενενήντα εννέα αδιάφορους που περιμένουμε τον εκατοστό να μας συνεγείρει για να επαναστατήσουμε.

Χίλιοι πίθηκοι. Το ύψιστο μέτρο της υποκρισίας και του δηθενισμού. Σας τους πολιτικούς μας που με πρόζα χιλίων καρδιναλίων και με υποκρισία άλλων τόσων πιθήκων φροντίζουν για τη σωτηρία μας χρόνια τώρα. Κι εμείς τους χειροκροτούμε ανελλιπώς σε κάθε ευκαιρία. Μας χτυπούν στην πλάτη κι αισθανόμαστε περήφανοι, μας σφίγγουν το χέρι και φουσκώνουμε σαν χάνοι, ασχολούνται μαζί μας και ηδονιζόμαστε φτάνοντας στις παρυφές της ερωτικής κορύφωσης. Σαν εκείνους τους πιθήκους του πάρκου ένα πράγμα. Σαν πρόβατα που τα οδηγούν με μαεστρία οι ποιμένες στο μαντρί για άρμεγμα, σαν αρνάκια άσπρα και παχιά που τα πάνε στο σφαγείο. Ένας πίθηκος ο καθένας από εμάς, εκατό πίθηκοι οι άρχοντες που αποφασίζουν για τις τύχες μας, χίλιοι πίθηκοι τα μέλη, οι ακόλουθοι και οι λακέδες των κυβερνώντων. Και εννέα εκατομμύρια πολίτες να καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που τους πίστεψαν, να καταλαβαίνουν με καθυστέρηση πως η άρνησή τους να ψηφίσουν έδωσε τη δυνατότητα σε άλλους να αποφασίζουν για αυτούς, να συνειδητοποιούν πως το παιχνίδι είναι πολύ καλά στημένο και να νιώθουν στο πετσί τους πλέον την κοροϊδία και τον εμπαιγμό εκείνων που υφάρπαξαν την ψήφο τους με ψεύτικες υποσχέσεις και ηχηρά συνθήματα.

Μια χώρα σε απίστευτη οικονομική περιδίνηση με τους κατοίκους της να αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα αντέξουν το στράγγισμα των εισοδημάτων τους. Μια κοινωνία σε αναβρασμό με τους πολίτες να αγανακτούν περιμένοντας στα γκισέ των τραπεζών για να πληρώσουν αυτόν τον «άδικο φόρο», τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ναι, αυτόν που εδώ κι ένα χρόνο η κυβέρνηση θα καταργούσε. Ομαδικός αυνανισμός των πιθήκων και πολιτική ψυχοθεραπεία με μπανάνες από τους μπανιστιρτζήδες της επικοινωνίας και τους αριστερόχειρες αυνάνες της κοροϊδίας. Αυτή η «κατά μόνας απασχόληση» παλιότερα θεωρούνταν αιτία κώφωσης, κύφωσης και τύφλωσης. Εσχάτως θεωρείται υπεύθυνη για την υποκρισία και την επιλεκτική λήθη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ