ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο την εβδομάδα που μας πέρασε

0

Μετά από τους αποκλεισμούς υποκαταστημάτων τραπεζών, το κλείσιμο της τοπικής ΔΟΥ, την πορεία με μπογιαντισμένα γουρούνια στα χρώματα των κομμάτων, την «κηδεία» της κυβέρνησης Τσίπρα και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ως απάντηση στην αθωωτική απόφαση του Ρίχτερ, οι αγρότες του Ρεθύμνου κλείνουν αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους με τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Ωστόσο, με την άφιξη των Κρητικών αγροτών χθες το πρωί σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια έξω από το υπουργείο αγροτική Ανάπτυξης που σημαδεύτηκαν από τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις και μία κατάσχεση αυτοκινήτου. Έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας τα πρώτα επεισόδια είχαν εκτονωθεί και έξω από το υπουργείο επικρατούσε σχετική ηρεμία.

Όσον αφορά την εβδομάδα που μας πέρασε στο Ρέθυμνο, ευρηματικοί, αν μη τι άλλο, έδειξαν να είναι οι αγρότες οι οποίοι επέλεξαν ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Από τη Δευτέρα το πρωί έκλεισαν τα γραφεία της ΔΟΥ Ρεθύμνου, και τις επόμενες μέρες απέκλεισαν υποκαταστήματα της τράπεζας Πειραιώς και ΑLPHA, πραγματοποιώντας πορείες όπου παρουσίασαν διάφορα δρώμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της εβδομάδας αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, μετέφεραν τη δράση τους, από τον κόμβο Ατσιποπούλου, έξω από το χώρο της ΔΟΥ και από εκεί μέχρι και την Πέμπτη που αναχώρησαν για τον Πειραιά, ξεκινούσαν οι καθημερινές τους δράσεις.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

Το πρωί της π. Τρίτης, ξεκινώντας από τα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα από το χώρο που βρίσκονται τα γραφεία της ΔΟΥ, οι Ρεθεμνιώτες αγρότες οδηγώντας τρακτέρ με μαύρες σημαίες, έκαναν μια στάση έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στην Ηγ. Γαβριήλ, όπου ένα τρακτέρ έκλεισε την κεντρική είσοδο της τράπεζας, αποκλείοντας έτσι κάθε συναλλαγή.

Επόμενος σταθμός της πορείας των αγροτών ήταν το δεύτερο υποκατάστημα της Πειραιώς, που βρίσκεται στη Λεωφ. Κουντουριώτη, όπου επίσης απέκλεισαν την είσοδό του μ’ ένα τρακτέρ. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν προγραμματισμένο να αποκλειστεί το υποκατάστημα της ALPHA, επειδή βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πειραιώς, αποφασίστηκε επιτόπου ο αποκλεισμός του.

Οι αποκλεισμοί υποκαταστημάτων τραπεζών ολοκληρώθηκαν με το κλείσιμο και του τρίτου της Πειραιώς (επίσης πρώην Αγροτική), που βρίσκεται στην οδό Μάρκου Πορτάλιου στην Καλλιθέα.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ένα φορτηγό αυτοκίνητο στου οποίου την καρότσα υπήρχαν τρία μικρά γουρουνάκια, που αφού βάφτηκαν με τα βασικά χρώματα των κομμάτων, ελευθερώθηκαν προκειμένου να «ηγηθούν» της πορείας που ακολούθησε.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι αγρότες παρομοίαζαν τα τρία γουρουνάκια με πολιτικούς κι έλεγαν στον κόσμο που παρακολουθούσε σαστισμένος, ότι βγήκαν για να ζητήσουν ψήφους.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από την παρουσία των μπογιαντισμένων γουρουνιών και κατηγόρησαν τους αγρότες για κακοποίηση, κάτι που οι ίδιοι δεν παραδέχτηκαν τονίζοντας ότι αν κάποιοι αγαπούν τα ζώα είναι εκείνοι, καθώς υπάρχουν στην καθημερινότητα τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Ανάμεσα στους αγρότες από την Κρήτη που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο βρίσκονται και περισσότεροι από 80 Ρεθεμνιώτες που ταξίδεψαν προς Πειραιά το βράδυ της Πέμπτης που μας πέρασε.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΥΝΗΓΗΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Χθες το πρωί, σημειώθηκαν επεισόδια με χημικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για περισσότερο από μισή ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θύμιζε πεδίο μάχης. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι τραγουδούσαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη. Ωστόσο, η κατάσταση στην γύρω περιοχή ήταν αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση των δακρυγόνων.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες από την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν έμαθαν ότι στην πλατεία Καραϊσκάκη η αστυνομία εμποδίζει να συνεχίσει την πορεία του ένα αγροτικό αυτοκίνητο φορτωμένο με αγροτικά προϊόντα.

Ομάδα αγροτών έφυγε από το υπουργείο και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου οι αγρότες κυνήγησαν περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έτρεχαν σαστισμένοι να κρυφτούν!

«Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι, εμείς ήρθαμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά», κατήγγειλαν οι Κρητικοί.

Η κατάσταση αργότερα ηρέμησε και μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας μας οι αγρότες παρέμεναν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα προγραμμάτιζαν να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Ωστόσο, από την Επιτροπή των Μπλόκων Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι των Χανίων κατήγγειλαν δύο συλλήψεις αγροτών και μία κατάσχεση αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε την χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας   Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του συνάδελφου Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές. Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες   των διαδηλωτών από τα Χανιά. Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας».

ΤΟ ΠΑΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν το παρών στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής: «Οι αγρότες των αγωνιστικών μπλόκων σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν μέσα από τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και το συντονιστικό όργανο τους, να διαδηλώσουν στην Αθήνα ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό». Και προσθέτει: «Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών! Είναι αγώνας κατά της ίδιας πολιτικής που ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλει τους εργάτες και τους αγρότες στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, με συμβολικές συντάξεις, με ελάχιστες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, επαγγελματικής προστασίας. Είναι η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά, που έχει στην ανέχεια τους εργαζόμενους με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, που στέλνει στην ανεργία τους νέους, που βάζει λουκέτα στους ελευθεροεπαγγελματίες».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Συγχρόνως, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στην συνέχιση του αγώνα των αγροτών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Στηρίζουμε τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και τις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 13 Φλεβάρη στην Ομόνοια.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών». Και προσθέτουν καταλήγοντας: «Εργατιά και αγροτιά συντονίζουμε τον αγώνα μας για να μην φτάσει ποτέ ο νόμος-λαιμητόμος ούτε στη Βουλή, ούτε στη ζωή. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι η ίδια η ζωή μας και πρέπει να δώσουμε ότι χρειαστεί και ακόμα περισσότερα για να μην περάσει το έγκλημα αυτό. Κλιμακώνουμε τη δράση μας με την προετοιμασία 48ωρης Απεργίας αν η κυβέρνηση θελήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Συνεχίζουμε ανυποχώρητα».

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κάλεσμα προς τους συναδέλφους του να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έκανε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Το Συνδικάτο καλεί την εργατική τάξη της χώρας που έχει πληρώσει με αμέτρητες θυσίες τις συνέπειες της κρίσης τα τελευταία χρόνια, που βρίσκεται στο στόχαστρο του νέου ασφαλιστικού, να συμπαραταχθεί με όλες τις δυνάμεις της δίπλα στους αγρότες και να βουλιάξουμε την Αθήνα! Με την μαζική συμμετοχή στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ στην Ομόνοια μπορούμε να τους σταματήσουμε κάνοντας μπλόκο στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να μην περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης! Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι έχουμε καθήκον και ευθύνη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους αγρότες, με τους ελευθεροεπαγγελματίες, με όποιον πλήττεται και βασανίζεται από την πολιτική που μας πτωχεύει και γεμίζει τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ