ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο πακέτο Γιουνκέρ η ολοκλήρωση του "στοιχειωμένου" ΒΟΑΚ- Τί προωθούν υπουργείο και περιφέρεια

0

Στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, που περιλαμβάνεται στα «ανταποδοτικά» του τρίτου μνημονίου του περασμένου Ιουλίου, συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση των έργων ενός «στοιχειωμένου» Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Την πληροφορία έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΑ Κρήτης και τη δημοσιογράφο, Κατερίνα  Πολύζου, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι « ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο και ότι συγκαταλέγεται στις προτάσεις που έχουν σταλεί για ένταξη και χρηματοδότηση στο πακέτο Γιουνκέρ».

«Έχει επικαιροποιηθεί το αίτημα της περιφέρειας προς το υπουργείο και το υπουργείο στις προτάσεις που έχει στείλει για χρηματοδότηση και ένταξη στο πακέτο Γιουνκέρ είναι και ο ΒΟΑΚ», είπε ο κ. Σπίρτζης. «Είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που έχουμε. Επομένως πιστεύουμε ότι με τη στενή συνεργασία που θα έχουμε το προσεχές διάστημα με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, με την τεκμηρίωση που θα δώσουμε και εμείς και η περιφέρεια θα είναι πολύ επαρκής και η προετοιμασία και η ωρίμανση των έργων για να καταφέρουμε να το εντάξουμε εκεί», τόνισε ο υπουργός.

Όπως πρόσθεσε, ολοκληρώθηκε μία πολύ μεγάλη δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, «δηλαδή  να ξέρουμε ποια σημεία του βόρειου οδικού άξονα έχουν μελετηθεί, ποια βρίσκονται σε καθεστώς προετοιμασίας, δηλαδή έχει ανατεθεί η μελέτη ή προγραμματίζεται να ανατεθεί, και σε ποια δεν έχουμε τίποτα. Δεν ξέραμε ούτε αυτό. Αυτό έχει ολοκληρωθεί, επομένως μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι τα αδύνατα σημεία για να ωριμάσουμε αυτό το έργο, να ενταχθεί και να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη διεκδίκηση υλοποίησής του με πολύ σημαντικά ποσοστά επιτυχίας».

Και συνέχισε:

«Αν έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μια συγκεκριμένη ιεράρχηση για τα έργα, αν έχουμε θεσμικά κατοχυρωθεί για να μην έχουμε όλο αυτόν τον άθλιο τρόπο που υλοποιούσαν τα έργα, αν δεν λέμε λόγια ότι εγκαινιάζουμε δρόμους και υδατοδρόμια αλλά ποτέ δεν θα τα δούμε οι Έλληνες πολίτες, άρα είναι αναποτελεσματικό σύστημα. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Μπορούμε να το κάνουμε, ναι. Πιστεύω ότι η Κρήτη θα αποτελέσει πρότυπο σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω του Κρητικούς, τους θεσμούς της Κρήτης, και το λέω αυτό γιατί η Κρήτη σε θεσμικό επίπεδο έχει σχέδιο. Δεν πάει κύμα το κύμα. Έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και για τις υποδομές που της λείπουν και για τους τομείς και τους τρόπους που μπορεί να πετύχουμε την οικοδόμηση μιας παραγωγικής δομής. Πιστεύω λοιπόν ότι με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένη ιεράρχηση μπορούμε να βρούμε τους τρόπους και χρηματοδότησης και υλοποίησης αυτών των έργων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ