ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανοιχτές ή κλειστές οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ;

0

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Τις «μυστικές» συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΡ όπως τις χαρακτηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Μανούσος Μανουσογιάννης, επαναφέρει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επικαλούμενος γνωμοδότηση νομικού συμβούλου άλλης ΔΕΥΑ που υποστηρίζει τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων, έναντι της γνωμοδότησης νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, που συνηγορεί υπέρ των κλειστών συνεδριάσεων.

Το ζήτημα των κλειστών συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, με επιστολή της προς τον πρόεδρο, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ο δημοτικός της σύμβουλος κ. Μανουσογιάννης.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μανουσογιάννης υπογραμμίζει: «Για ένα και πλέον χρόνο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του αποκλεισμού ακόμη και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και της δημοσιότητας γενικότερα των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ανέκυψε όταν στις 18/3/2015, απαγορεύτηκε στον υποφαινόμενο επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να παραβρεθεί σε μία συνηθισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ».

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Μανουσογιάννης, πριν από ένα χρόνο κατατέθηκε αίτημα στο Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβρη διαβιβάστηκε στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γνωμοδότηση νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΡ, που συνηγορεί υπέρ των κλειστών συνεδριάσεων.

Ωστόσο την Τρίτη 12/4/16 σε επιστολή της, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επισυνάπτει γνωμοδότηση, νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑ Πάτρας, που υποστηρίζει την δημοσιότητα των συνεδριάσεων, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να υποστηρίξει για άλλη μια φορά, ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και ότι είναι ανάγκη όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να πάρουν καθαρή θέση και να μην παραπέμπουν τις ευθύνες τους σε ανεξέλεγκτες νομικές γνωμοδοτήσεις. Παράλληλα η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κοινοποιεί το ζήτημα και ζητάει την παρέμβαση τόσο της ΠΕΔ Κρήτης όσο και της Ένωσης των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ)».

Ολόκληρη η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:

«Για ένα και πλέον χρόνο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του αποκλεισμού ακόμη και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και της δημοσιότητας γενικότερα των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ανέκυψε όταν στις 18/3/2015, απαγορεύτηκε στον υποφαινόμενο επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να παραβρεθεί σε μία συνηθισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ.

Οι ανακοινώσεις, τα υπομνήματα, η απόπειρά μας, με την 13/5/2015 αίτησή μας, να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνάντησαν την τακτική των υπεκφυγών και της μετατροπής ενός καθαρά πολιτικού θέματος σε νομικό. Με νομικές μάλιστα ερμηνείες που ανατρέπουν το νομικό καθεστώς που διέπει τις ΔΕΥΑ (ν 1069/80).

Στις 29/12/2015, με το ΑΠ 10500 έγγραφό σας, μας διαβιβάσατε επι τέλους την από 23/3/2015 γνωμοδότηση νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΡ, που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τους αποκλεισμούς και τα στεγανά.

Σήμερα λοιπόν σας υποβάλουμε κι εμείς την γνωμοδότηση νομικού συμβούλου άλλης ΔΕΥΑ, που τεκμηριώνει τα εκ διαμέτρου αντίθετα και ευθέως ανατρέπει την επιχειρηματολογία, που επικαλείται η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και εμμέσως πλην σαφώς και η δημοτική πλειοψηφία.

Έχουμε λοιπόν δύο ΔΕΥΑ, που ενώ λειτουργούν κάτω από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο η μία θεωρεί νόμιμα τα στεγανά και την μυστικότητα των συνεδριάσεων και η άλλη νόμιμη την διαφάνεια και την δημοσιότητα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση και αυξημένη πλειοψηφία, την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΔΣ. Το «νόμιμον», που διαβάζεται και ανάποδα, επιστρατεύεται, τουλάχιστον στην μία περίπτωση, για να επικρατήσει το «παράνομον» ή ακριβέστερα η σκοπιμότητα.  Να συσκοτιστεί η πραγματική ουσία των πραγμάτων.

Από την πρώτη στιγμή, παρά τα πανίσχυρα νομικά μας επιχειρήματα, επιμείναμε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Με δικά μας λόγια αλλά και με τα λόγια του Δημοτικού Κώδικα (αρ 214 παρ 2) υπογραμμίσαμε πως οι τοπικές υποθέσεις και τα κοινωνικά αγαθά (πχ νερό), που διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι φορείς τους, απαιτούν άπλετη διαφάνεια και άμεση πρόσβαση των δημοτών στις διαδικασίες των λήψης αποφάσεων. Ένα παραπάνω οι εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις, που η κάθε μια εκπροσωπεί και έχει την εμπιστοσύνη μιας διαφορετικής μερίδας δημοτών. Η δημοσιότητα λοιπόν των συνεδριάσεων είναι αυτονόητη και εδώ και χρόνια παγιωμένη για τις τοπικές υποθέσεις. Προς τι λοιπόν αυτή η μυστικότητα και τα στεγανά; Έχουν άραγε τίποτα να κρύψουν η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και η δημοτική πλειοψηφία για να αρνούνται τόσο πεισματικά τα αυτονόητα; Οι μόνοι, κατά τη γνώμη μας, που ευνοούνται από το καθεστώς αδιαφάνειας είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα, που αναλαμβάνουν την μια μετά την άλλη κρίσιμες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ. Ένα τέτοιο καθεστώς είναι βούτυρο στο ψωμί και στα κέρδη τους σε βάρος των δημοτών.

Ζητούμε λοιπόν κ Πρόεδρε να συζητηθεί επι τέλους η ουσία του ζητήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δημοτική πλειοψηφία αλλά και κάθε δημοτική παράταξη πρέπει καθαρά και δημόσια να τοποθετηθεί. Θα συνεχίσει να υιοθετεί το καθεστώς των στεγανών και της αδιαφάνειας, επιλέγοντας βολικούς «χρησμούς» νομικών γνωμοδοτήσεων, για να κρύψει τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές της ευθύνες ή θα πάρει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί για το ζήτημα αυτό; Μην ξεχνούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο. Οι αποφάσεις του εκφράζουν την πολιτική του βούληση. Επ’ ουδενί δεν είναι δέσμιο νομικών γνωμοδοτήσεων και μάλιστα αμφιλεγόμενων.

Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι το καθεστώς της μυστικότητας και των στεγανών είναι πολιτικά αντιδημοκρατικό και νομικά παράνομο. Η παράτασή του όμως, όχι με ρητή απόφαση αλλά δια της παραπομπής σε μια ανεξέλεγκτη νομική γνωμοδότηση, ακυρώνει και τον καλώς ή κακώς θεσμοθετημένο έλεγχο νομιμότητας του καθεστώτος που έχει επιβληθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επομένως είναι υποχρεωμένο να πάρει μια ρητή απόφαση υιοθετώντας όποια επιχειρήματα θέλει για να μπορεί και πολιτικά και αν θέλετε και νομικά να κριθεί. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να παραχωρεί τις αρμοδιότητές του στους νομικούς ή άλλους συμβούλους».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ