ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιδρούν οι δήμοι της Κρήτης για τον αποκλεισμό τους από τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας

0

Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη στην Βουλή

Την αντίδραση των Δημοτικών Αρχών της Κρήτης αλλά και της τοπικής κοινωνίας έχει προκαλέσει η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, να αποκλείσει τις Δημοτικές υπηρεσίες του νησιού από την ενίσχυση τους με προσωπικό από τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας για το 2016.

Παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στον όγκο των αρμοδιοτήτων τους, ειδικά κατά την βεβαρημένη τουριστική περίοδο, αλλά και την μεγάλη ανεργία που καταγράφεται, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προέβλεψε θέσεις προσωπικού για τις υπηρεσίες των ΟΤΑ του νησιού στον προγραμματισμό του.

Ειδικότερα και όπως αποκαλύφθηκε από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει την απασχόληση 18.500 ανέργων για χρονικό διάστημα 8,5 μηνών για 49 δήμους της χώρας μη περιλαμβανομένης της Κρήτης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σχεδιασμός αυτός προκαλεί θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους Δημάρχους αλλά και από τους ανέργους που αφενός χάρηκαν για την αύξηση της περιόδου από πέντε σε οκτωμίση μήνες αλλά τελικά διαπίστωσαν, ότι αποκλείστηκαν.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «ως δήμοι της Κρήτης δεν κατανοούμε αυτή την διαφορετική μεταχείριση. Διότι και ανεργία υπάρχει μεγάλη στο νησί αλλά και οι ανάγκες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται 7 με 8 μήνες τον χρόνο, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών μας που σημαίνει διπλασιασμό των αναγκών, επιβάλει να περιληφθούμε στα νέα προγράμματα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια όπως αυτό του πληθυσμού είναι άδικα για μας. Διότι εμείς δεν εξυπηρετούμε μόνο τον καταγεγραμμένο μόνιμο πληθυσμό αλλά διπλάσιο αριθμό ατόμων λόγω των επισκεπτών μας, που θυμίζω ως δήμοι δεν έχομε κανένα όφελος έτσι όπως έχει περιοριστεί το ποσοστό που λαμβάνουμε από τα τέλη παρεπιδημούντων .

Όταν λοιπόν έχουμε από τη μια μεριά στέρηση εσόδων και από την άλλη διόγκωση αναγκών και αδυναμία να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό, δεν δικαιολογείται η απόφαση να μας στερήσουν έστω αυτό το προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας, το οποίο βεβαίως και προσφέρει.»

Με την ευκαιρία ο Δήμαρχος Ρεθύμνου επισημαίνει τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι τονίζοντας ότι Ο ίδιος σημείωσε, ότι «ο χρόνος που δίνουν στο προσωπικό αυτό είναι λίγος, μόλις μάθουν τη δουλειά, τελειώνει η σύμβαση και φεύγουν. Θεωρούμε ότι είτε πρέπει να δοθεί περισσότερο από ένα χρόνο στις συμβάσεις αυτές είτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου καθώς οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές και το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί.»

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Στον αποκλεισμό των Δήμων της Κρήτης από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «… Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αναπτύχθηκαν με σκοπό την επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, καθώς και τη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόλογη για τη στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών ιδίως στους ΟΤΑ, τον τομέα της υγείας και τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας. Παράλληλα, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο απασχόλησης, έστω και λίγων μηνών, σε μια εποχή που η ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία τόσο από τους ανέργους που ευελπιστούν σε μια θέση εργασίας όσο και από τους φορείς, κυρίως τους ΟΤΑ, που προσπαθούν να καλύψουν μεγάλες ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών τους με εποχικό προσωπικό. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάσα και για τους ανέργους και για τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (ιδίως κοινωνικές υπηρεσίες και δομές και καθαριότητα).

Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει την απασχόληση 18.500 ανέργων για χρονικό διάστημα 8,5 μηνών. Δυστυχώς, όμως, το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τους δήμους της Κρήτης. Κανένας δήμος της Κρήτης δεν έχει περιληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα με αποτέλεσμα να διαψεύδονται τόσο οι ελπίδες των ανέργων όσο και τα σχέδια των Δήμων για πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του επίμαχου προγράμματος. Παρά τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων της Κρήτης σε προσωπικό, παραμένουν εκτός του σχεδιασμού που έχει κάνει το αρμόδιο Υπουργείο.

Επίσης, τονίζεται ότι «Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 περιλαμβάνει θέσεις προσωπικού σε 49 δήμους της επικράτειας. Όμως, στους Δήμους αυτούς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας Δήμος της Κρήτης. Οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο προγραμματισμός τους για εποχικό προσωπικό και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι άνεργοι της Κρήτης που προσδοκούν σε μια, έστω και ολιγόμηνη, απασχόληση θα διαπιστώσουν με μεγάλη δυσαρέσκεια ότι το πρόγραμμα  δεν τους αφορά και ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση εξαιρεί τους Δήμους της Κρήτης από το επίμαχο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας; Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των θέσεων του προγράμματος στους φορείς; 2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των αυξημένων και επειγουσών αναγκών των Δήμων της Κρήτης σε εποχικό προσωπικό; 3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας;».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ