ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε.Ρ. για τους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία

0

Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι σε συνέχεια παραπόνων με αποδέκτη την Υπηρεσία, σχετικά με τους ελέγχους, που πραγματοποιούνται σε σχολικά κυλικεία του νομού, ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα παρακάτω:

  1. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ήδη από το 2005, καθορίζει ανώτατες τιμές για συγκεκριμένα είδη στα σχολικά κυλικεία. Οι τιμές αυτές διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη το κόστος λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και αναπροσαρμόζονται σχεδόν κάθε έτος.
  2. Η σχετική διάταξη, όπως κάθε φορά ισχύει,
  • δημοσιοποιείται τόσο από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας όσο και από το Τμήμα Εμπορίου Π.Ε. Ρεθύμνης, το οποίο αποστέλλει Δελτίο Τύπου στον τοπικό τύπο
  • υπάρχει πάντα διαθέσιμη σε έντυπη μορφή από την υπηρεσία μας, όπως και οι σχετικές διατάξεις για τα επιτρεπόμενα είδη (αρμοδιότητας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας).
  1. Κατανοούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα σχολικά κυλικεία είναι ασφυκτικές και για το λόγο αυτό κατά τους ελέγχους προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επιείκειας προς τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Ωστόσο από τους μέχρι σήμερα ελέγχους έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενες πρακτικές όπως π.χ.
  • προμήθειας πολύ μικρής ποσότητας ενός είδους για το οποίο ισχύει ανώτατη τιμή (σύμφωνα με τους ενοικιαστές δεν υπάρχει ζήτηση ενώ οι μαθητές δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν να το αγοράσουν)
  • μη παρασκευή είδους για το οποίο ισχύει ανώτατη τιμή (κατά τον έλεγχο ωστόσο διαπιστώνεται ότι έχει παρασκευαστεί και είναι έτοιμο προς διάθεση όμοιο είδος, το οποίο διατίθεται σε ελεύθερη τιμή)

 

Οι παραπάνω πρακτικές αποτελούν παραβάσεις της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 και εφόσον εντοπίζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων :

  • Πώληση είδους καθ’ υπέρβαση της ανώτατης τιμής, πρόστιμο 500,00€
  • Μη κατοχή / παρασκευή είδους, πρόστιμο 1.500,00€

 

Σε περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται η πώληση μη επιτρεπόμενων ειδών, ενημερώνεται η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

 

Πληροφορίες : Τμήμα Εμπορίου – Τηλέφωνα 2831340763, 2831340788

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ