Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι δεσμεύονται και τα αποθεματικά της Βουλής, εκτός από αυτά των νοσοκομείων.
Ορισμένοι ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως κακό οιωνό για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης άμεσα, αφού δημιουργείται το ερώτημα εάν εντάσσονται σε ένα σχέδιο προετοιμασίας για τυχόν προβλήματα ρευστότητας όπως και πέρυσι.
Αλλά ακόμη και να κλείσει η αξιολόγηση τη Μεγάλη Πέμπτη στο έκτακτο Eurogroup, απαιτείται ένα δεκαήμερο για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Επομένως δέσμευση των αποθεματικών τώρα συνδέεται εμφανώς με την ανάγκη πληρωμής μισθών και συντάξεων στις 12 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Πάσχα είναι απολύτως επιτακτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πληροφορίες ειδικότερα αναφέρουν ότι δεσμεύονται 67 εκ ευρώ από τα αποθεματικά της Βουλής, η οποία κρατάει δέκα εκ στο ταμείο της. Από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πάντως αναφέρουν ότι το Κοινοβούλιο κερδίζει χάρη στο επιτόκιο που λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου μεταφέρονται τα χρήματα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις, τότε όμως δεν είχαν δεσμευθεί τα αποθεματικά της Βουλής λόγω άρνησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τότε προέδρου του Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία αυτομάτως τα αποθεμάτικα όλων των ταμείων του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, τίθενται στη διάθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους.
Όπως έγραψε το Healthview, αυτό σημαίνει ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τα νοσοκομεία, αφού ότι λεφτά υπάρχουν στα ταμεία τους για πληρωμές και ανάγκες, παγώνουν προκειμένου να μεταφερθούν στο ταμείο του κράτους.
Η είδηση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, η οποία σχολίασε:
“Το κόστος της ‘’καθυστερημένης’’ διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα εκτινάχθηκε στα 5,5 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών που ξεκίνησε πέρυσι και τον αναγκαστικό δανεισμό, ‘’σκουπίζοντας’’ όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει. Τελευταίο τους σημερινό ‘’θύμα’’, τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, που μεταφέρονται άρον – άρον στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ήττες είναι αλλεπάλληλες, αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει να θριαμβολογεί.”
Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πάντως τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά διαψεύδοντας ότι αυτό γίνεται με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου και χαρακτηρίζοντας το γεγονός υλοποίηση μίας τυπικής υποχρέωσης:
“Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά.
Τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον την δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί.
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί έναν ατυχή αντιπερισπασμό στην επιτυχία των πρωτογενών πλεονασμάτων, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά από τα νοσοκομεία να υλοποιήσουν την τυπική τους υποχρέωση.»
Η κυβέρνηση ζήτησε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.”