ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου»

0

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Την συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του οικισμού ζητά από τις αρμόδιες αρχές ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου Μυλοποτάμου, που έχει τον διακριτικό τίτλο «Ασυρώτοι» από την παλαιά ονομασία του χωριού.

Το αίτημα αφορά την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου σε ένα κτίσμα της Μέσομινωϊκής περιόδου, που εντοπίστηκε τυχαία το 1993, ακολούθως έγιναν ανασκαφές αλλά δεν συνεχίστηκαν ποτέ παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι αρχαιότητες που βρέθηκαν.

Η Πρόεδρος του Πολιστικού Συλλόγου Κρυονερίου κ. Ελένη Βερτούδου, παρουσίασε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια του 31ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα το Σάββατο 20 Αυγούστου με αντικείμενο την διασύνδεση της ανάπτυξης με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Το Κρυονέρι βρίσκεται στον Μέσα Μυλοπόταμο, «στην σκιά» της Πατριαρχική Μονής Χαλέπας. Όπως τόνισε η κ. Βερτούδου,   «Το Κρυονέρι ήταν άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα μέχρι το 1993, οπότε, κατά τη διάνοιξη αγροτικής οδού, αποκαλύφθηκε ο πυθμένας ενός πιθαριού. Ακολούθησε ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα, που αποκάλυψε  εν μέρει δύο δωμάτια, στο ένα εκ των οποίων υπήρχαν 3 πίθοι, ο ένας ακέραιος.»

Όπως η ίδια τόνισε, «Το 2010 με χρηματοδότηση του Δήμου Κουλούκωνα, πραγματοποιήθηκε νέα ολιγοήμερη έρευνα  που δυστυχώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αν και αποκαλύφτηκαν και άλλοι χώροι, που μας δίνουν περισσότερα στοιχεία για το εν λόγω οικοδόμημα.»

 

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Η κ. Βερτούδου, παρουσίασε στο συνέδριο έκθεση της αρχαιολόγου Μαρίας Πατεράκη, και τόνισε τα εξής: «Το κτίριο, αναπτύσσεται στον άξονα Β / Ν, στο δυτικό πρανές, χωρίς να είναι ακόμη σαφές εάν είναι μεμονωμένο ή  εντάσσεται σε έναν ευρύτερο οικιστικό ιστό, αφού, παρά τις επανειλημμένες αυτοψίες  στην  ευρύτερη περιοχή,  δεν εντοπίστηκε ούτε επιφανειακή κεραμική ούτε άλλα κτιριακά κατάλοιπα.

Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί συνολικά επτά δωμάτια. Πλήρως έχει ανασκαφεί το ένα και δύο εν μέρει, ενώ των υπολοίπων έχει καθαριστεί το περίγραμμα.

Από τα μέχρι στιγμής ανασκαφικά δεδομένα φαίνεται ότι το κτίσμα χρονολογείται κατά τη ΜέσοΜινωική ΙΙΒ- ΜέσοΜινωική ΙΙΙΑ περίοδο. Οι ένοικοί του το εγκατέλειψαν παίρνοντας μαζί τους την οικοσκευή,  αφήνοντας πίσω τους τα δύσκολα στη μετακίνηση αντικείμενα, χωρίς να επιστρέψουν ποτέ. Πρόκειται δηλαδή για ένα σφραγισμένο σύνολο του τέλους της παλαιοανακτορικής περιόδου.  Η εικόνα αυτή δεν συνάδει με εκείνη που έχουμε από τα Ανεμόσπηλια, την Κνωσό και τους Πέρα Γαλήνους, όπου η καταστροφή και η εγκατάλειψη των κτισμάτων οφειλόταν σε σεισμική δραστηριότητα.

Το εύρημα του Κρυονερίου είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο γιατί αποτελεί  ένα σφραγισμένο σύνολο που μπορεί να μας βοηθήσει στην αποσαφήνιση διαφόρων χρονολογικών προβλημάτων,  αλλά και γιατί είναι το μοναδικό μνημείο της ΜέσοΜινωικής περιόδου σε μία περιοχή που εμφανίζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στους Ιστορικούς όμως Χρόνους.»

Η κ. Βερτούδου, ολοκλήρωσε λέγοντας, ότι «Η θέση που επιλέχθηκε για την ανέγερση του κτιρίου στο Κρυονέρι, δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται στο δρόμο προς τη θάλασσα μέσω του μονοπατιού που περνάει από τα Απλαδιανά. Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα λιμονίτη, όπως για παράδειγμα στη θέση Μεταλλείο του Αρμιούπου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Κρυονέρι. Η εκμετάλλευση αυτών λοιπόν των κοιτασμάτων ίσως να αποτελεί την αιτία ανέγερσης αυτού του κτίσματος. Ενισχυτικό αυτής της υπόθεσης είναι και ένα κομμάτι ορυκτού μολύβδου στη φυσική του κατάσταση που βρέθηκε στο Κρυονέρι. Ο μόλυβδος σε συνδυασμό με το κομμάτι ορείας κρυστάλλου σε πρωτογενή μορφή που βρέθηκε στο Δωμάτιο 1, ίσως να υποδεικνύουν την παρουσία εργαστηρίων στο οικοδόμημα του Κρυονερίου, κάτι που μένει να αποδειχθεί με την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, την οποία σας παρακαλούμε θερμά να υποστηρίξετε.

Εκτός από την αρχαιολογική σημασία που έχει το κτίσμα του Κρυονερίου, επισημαίνουμε ότι η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνάς του και η ανάδειξή του μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στην μειονεκτική περιοχή του Ορεινού Μυλοποτάμου, προκαλώντας την ανάπτυξη όχι μόνο του οικισμού του Κρυονερίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.»

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ