ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πολιτιστικό Αντάμωμα στην Αμοργό

0

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό αντάμωμα των δυο νησιών, όπου Αμοργιανοί και Κρητικοί έγιναν παρέα μέσα στα γραφικά σοκάκια της Αμοργού. Η διοργάνωση έγινε από το Σύνδεσμο Αμοργίνων καλώντας τη Ρεθεμνιανή παρέα του παραδοσιακού συλλόγου «Κρητών Δράσεις» ως αντάλλαγμα της φιλοξενίας που είχαν δεχθεί οι Αμοργιανοί στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η αρχή του «ανταμώματος» έγινε το Σάββατο 27 Αυγούστου από το Ξυλοκερατίδι Καταπόλων όπου το χορευτικό του Συνδέσμου Αμοργίνων με συνοδεία των παραδοσιακών οργανοπαιχτών, Μάρκου Γαβρά και Μανώλη Νομικού ξεκίνησαν για τα Κατάπολα. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι κρητικοί χορευτές με τη συνοδεία των μουσικών, Γιώργο Βρανά, Γιάννη Μιχάλα, Μιχάλη Κοτσολάκη και Μηνά  Πεγνιωτάκη, κερνώντας τους τσικουδιά και σταφύλι και μετά όλοι μαζί μια παρέα γύρισαν όλο το λιμάνι εναλλάσσοντας Αμοργιανούς και Κρητικούς σκοπούς και χορούς.

Σε κάθε μαγαζί και όπου υπήρχε κέρασμα, στήνονταν και ένα μικρό γλεντάκι, με πολλούς Καταπολιανούς να τους υποδέχονται με συγκίνηση.

Η παρέα συνέχισε την μουσική περαντζάδα στα σοκάκια της Χώρας, όπου πλήθος κόσμου ανέμενε την πομπή με κεράσματα. Οι χορευτές χόρεψαν στην πλατεία της Λόζας και έπειτα αναχώρησαν για την Αγία Παρασκευή στην Κάτω Μεριά.

Εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργίνων Νικόλαος πράσινος καλωσόρισε τους κρητικούς στην Αμοργό.

Ακολούθησαν χοροί, σκοποί και τραγούδια από την Ρεθεμνιανή Παρέα, καθώς και γαστρονομικές γεύσεις που γευστικέ το κοινό από το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής και το Σεφ Σαραντινό Μανώλη, που επιμελήθηκε το γαμοπίλαφο και το αντικρυστό που μοιράστηκε σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Αμοργιανοί χοροί από το χορευτικό του Συνδέσμου Αμοργίνων υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Οικονομίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες και μαντινάδες, αλλά και τις ανταλλαγές δώρων μεταξύ του προέδρου του Συλλόγου «Κρητών Δράσεις» Μαρίνου Τσουκνάκη, του Δημάρχου Αμοργού Νικολάου Φωστιέρη και του Προέδρου του Συνδέσμου Αμοργίνων Νίκου Πράσινου.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Αμοργού Ν. Φωστιέρης ανέφερε ότι θα προτείνει την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, Αμοργού – Ρεθύμνου!

Αμοργιανοί – Κρητικοί έδωσαν ραντεβού για νέο «αντάμωμα» στο εγγύς μέλλον!

Να ευχαριστήσουμε θερμά την Αρχόντισσα Μαργαρίτα Σαββάκη με τα αναψυκτικά  «Αρκάδι»,  τον κύριο Ψαθάκη Μιχάλη με τα τυροκομικά «Αμάλαγων», το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής και το S/M Παπαδάκη για τη συνεχή στήριξη τους. Επίσης να ευχαριστήσουμε το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa και την κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου για τη φιλοξενία.

Θα ρίξω Δάφνες και Μυρτιές

από τον Ψηλορείτη

εδώ που ανταμωθήκαμε

η Αμοργός και η Κρήτη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ