ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε κατάρρευση η φαρμακευτική περίθαλψη

0

ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

  • Ωμό εκβιασμό από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας καθώς οι φαρμακοποιοί της Κρήτης καταγγέλλουν σειρά από γεγονότα, τα οποία οδηγούν το επάγγελμα τους σε κατάρρευση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης μιλώντας στην εφημερίδα μας έκανε λόγο για σειρά από θεσμικές επιλογές των Κυβερνήσεων από το 2012 έως σήμερα που «στραγγαλίζουν» τον επαγγελματικό κλάδο, τον οποίο εκπροσωπεί, ενώ μίλησε ανοικτά για εκβιασμό των φαρμακοποιών από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παράλληλα, μετά την Γενική Συνέλευση των μελών του συλλόγου στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον αντίστοιχο φορέα των Χανίων, εκδόθηκε σκληρή ανακοίνωση των φαρμακοποιών, την οποία μάλιστα υπογράφουν και οι τέσσερις σύλλογοι της Κρήτης.

Όλα δείχνουν ένα «πόλεμο» που ξεκινά από τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες «παίζουν ύπουλα παιχνίδια» εκβιάζοντας και μεθοδεύοντας έως και θεσμικές αλλαγές, που ενισχύουν την κερδοφορία τους σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, διαπιστώνεται σοβαρή και αναιτιολόγητη έλλειψη σημαντικών φαρμάκων από την αγορά, αναμένεται ανεξέλεγκτη άνοδος τιμών των φαρμάκων από 1η του έτους και παράλληλα το ένα λουκέτο μετά το άλλο βυθίζουν τους φαρμακοποιούς στον όλεθρο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδιάμπασης δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Η κατάσταση είναι εκρηκτική για το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι απογοητευτική από θεσμικής και από οικονομικής πλευράς για τα φαρμακεία και βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη για την εξυπηρέτηση των ασθενών στην αγωγή τους.»

Όπως μας ανέλυσε ο κ. Βαρδιάμπασης, τρία είναι τα βασικά ζητήματα του φαρμακευτικού κλάδου. Το πιο επείγον είναι οι σοβαρές ελλείψεις και οι ελλιπείς παραδώσεις φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες. Το δεύτερο είναι η κατάργηση της διατίμησης των φαρμάκων και η πτώση των τιμών σε πολλές κατηγορίες, που αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές λόγω του συστήματος με τα γεννόσημα φάρμακα,  και το τρίτο είναι η απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από 1η του νέου έτους που θα επιφέρει άνοδο των τιμών σε αυτή την κατηγορία.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν άρχισε η διαδικασία απελευθέρωσης του φαρμακευτικού κλάδου. Το 2014 ψηφίστηκε ο γνωστός νόμος, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε η τιμή των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να μην καθορίζεται από το κράτος, να μην υπάρχει, δηλαδή, διατίμηση αλλά να είναι ελεύθερη. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό θα μπορεί η τιμή να καθορίζεται από οποιοσδήποτε, είτε φαρμακοποιό, είτε χονδρέμπορο, αλλά κυρίως από τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει διατίμηση, ένα φάρμακο μπορεί να κοστίζει όσο θέλει ο κάθε ένας» λέει ο κ. Βαρδιάμπασης για να επισημάνει, ότι «η λογική της απόφασης αυτής, ήταν, ότι θα ανέβει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές των φαρμάκων, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί καθώς αποδεδειγμένα η Ελλάδα έχει τα πιο φθηνά φάρμακα σε ολόκληρη την Ευρώπη έως σήμερα, κάτι που θα αλλάξει τώρα δραματικά».

Ο ίδιος τόνισε ότι «Είμαστε 100% σίγουροι, ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν όπως επίσης είμαστε 100% σίγουροι, ότι θα αυξηθούν οι παρενέργειες και οι δηλητηριάσεις όταν τα φάρμακα θα είναι ελεύθερα στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ και δεν θα υπάρχει κάποιος να παρέχει τις ιδιαίτερες συμβουλές που απαιτούνται.»

Για το ζήτημα της διατίμησης, ο κ. Βαρδιάμπασης υποστήριξε, ότι «ο νόμος αυτός μετά τις έντονες αντιδράσεις μας πήρε δύο παρατάσεις, η τελευταία από τις οποίες λήγει 31 Δεκεμβρίου 2016. Από 1η Ιανουαρίου ‘17 θα μπορεί λοιπόν να εφαρμόζεται το καθεστώς της ελεύθερης διατίμησης, που σημαίνει, ότι δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο ένα φάρμακο να έχει μια συγκεκριμένη τιμή. Έτσι ένα ντεπόν αλλιώς θα κοστίζει στο ένα φαρμακείο και αλλιώς στο άλλο. Περιμένουμε, λοιπόν, για παράδειγμα, ότι τον Αύγουστο στην Μύκονο το ντεπόν δεν θα κοστίζει 75 λεπτά του ευρώ όπως σήμερα αλλά 5 ευρώ! Μέχρι σήμερα η διατίμηση εξασφάλιζε ενιαία χαμηλή τιμή του φαρμάκου από όλους. Τώρα αυτό καταρρέει. Το έχουμε δει να συμβαίνει στο εξωτερικό αυτό και έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα.»

Για το θέμα των τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο κ. Βαρδιάμπασης εξήγησε, ότι «Επειδή η ετήσια κρατική δαπάνη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι συγκεκριμένη και κλειδωμένη στα δύο δις ευρώ και απαγορεύεται να ξεπεραστεί, οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα λάμβαναν μόνο μέτρα μείωσης των τιμών τους. Υπάρχει φάρμακο για την καρδιά που το 2010 κόστιζε ως πρωτότυπο φάρμακο 63,36 ευρώ και σήμερα τιμάται στα 9 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν κατάφερε να μειώσει την ετήσια κρατική δαπάνη για τα φάρμακα, διότι άρχισαν οι φαρμακοβιομηχανίες να εγκαταλείπουν την παραγωγή αυτών των φαρμάκων. Καθώς δεν τις συνέφερε πια, άρχισαν να τα συνταγογραφούν λιγότερο οι γιατροί και άρχισαν να υποκαθίστανται τα παλιά καλά φάρμακα από καινούργια ελαφρώς τροποποιημένα που έχουν όμως τιμή 80 και 90 ευρώ! Άρα ούτε το σύστημα κέρδισε, ούτε και οι ασθενείς.  Πήραν, δηλαδή, ένα φάρμακο που έπεσε η τιμή του, το άλλαξαν λίγο, το έβαλαν σε νέα συσκευασία και το έδωσαν ως νέο σε τεράστια τιμή! Αυτό ουσιαστικά έχει συμβεί. Οι φαρμακοποιοί λέμε, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια μείωση, αλλά με ένα πλαφόν τιμών για να μην συμβεί αυτό που συμβαίνει.»

«ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ»

Το μεγάλο ζήτημα των φαρμακοποιών είναι, όπως προαναφέραμε, οι σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, για τις οποίες οι σύλλογοι του κλάδου στην Κρήτη, καταγγέλλουν ωμό εκβιασμό από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Στην κοινή ανακοίνωση τους τονίζουν τα εξής: «Τα φαρμακεία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με την ελλιπή τροφοδοσία τους σε συγκεκριμένα φάρμακα, το οποίο εντείνεται την τρέχουσα περίοδο και για εποχικούς λόγους. Οι φαρμακοποιοί της Κρήτης καταγγέλλουμε την εκβιαστική στάση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, που αποστέλλουν με το σταγονόμετρο και με καταχρηστικές απαιτήσεις τα φάρμακά τους στα φαρμακεία. Ζητάμε από τον Ε.Ο.Φ. να μελετήσει τις επίσημες καταγγελίες μας και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Ζητάμε από τον υπουργό υγείας να μεριμνήσει ομοίως για το θέμα.»

Αναλύοντας, ο κ. Βαρδιάμπασης, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «Έχουμε περίπου 60 φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και τα οποία δεν τα βρίσκουμε γιατί εκβιαζόμαστε από τις φαρμακοβιομηχανίες. Εννοώ, ότι, όταν δεν τα βρίσκουμε εδώ στο χονδρεμπόριο, απευθυνόμαστε στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες απαιτούν να βάλουμε πρώτα τα χρήματα και μετά, μας λένε, θα εξετάσουν την παραγγελία μας, και μετά θα δουν, αν μας τα στείλουν! Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση και να μην μας τα στείλουν ενώ κωλυσιεργούν πολλές ημέρες για να μας εξυπηρετήσουν με διάφορες δικαιολογίες. Εμείς όμως έχουμε μπροστά μας ένα ασθενή που περιμένει το φάρμακο του! Δεν έχουμε ένα αριθμό! Πολλές φορές μας λένε, ότι έχασαν την παραγγελία μας, την ζητούν από την αρχή και πάντα υπό το φόβο να μην εκτελεστεί η παραγγελία μας αυτή. Δεν γίνεται, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, την οποία καταγγέλλουμε, με αίτημα να επιληφθεί το κράτος.»

«ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΑΛΟ»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, υπολογίζεται, ότι οι πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε λουκέτο, περίπου 1500 φαρμακεία στη χώρα μας. Όπως δε δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Βαρδιάμπασης,  «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περισσότερο εντός του νέου έτους καθώς εκτός από αυτά τα προβλήματα που προανέφερα έχουμε και οι φαρμακοποιοί, όπως όλοι οι Έλληνες, να αντιμετωπίσουμε το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που γονατίζει οικονομικά όλους τους πολίτες.»

Ο ίδιος, σχολιάζει πως οι θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει δεν έχουν ευνοήσει την φαρμακευτική περίθαλψη με μοναδική εξαίρεση την κάλυψη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Όπως δήλωσε: «Το μόνο θετικό που έχω να αναγνωρίσω είναι η πλήρης υγειονομική κάλυψη όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων. Όντος οι πιο ευπαθείς ομάδες έχουν από τον περασμένο Οκτώβριο μία κάλυψη που δεν την είχαν πριν. Αυτό το αναγνωρίζω, είναι μια θετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, προχωρά καλά και έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ