“Ατσιπόπουλο: Τόπος και άνθρωποι” – Ένα λεύκωμα με ιστορία

atsΈνα ιδιαίτερο λεύκωμα του Αιμιλίου Γάσπαρη, με τίτλο «Ατσιπόπουλο, τόπος και άνθρωποι», που προβάλλει την παράδοση και την τοπική κουλτούρα της περιοχής του Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο θα παρουσιαστεί στις 18 Ιανουαρίου.

Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί στις 7:30 το απόγευμα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από το σωματείο για την Κρητική Παράδοση, Ιστορία και Λαογραφία «Δροσουλίτες», με συνδιοργανωτές το Πνευματικό Ίδρυμα Κρητική Εστία, την Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώναας «Το Αρκάδι» και τη Φιλολογική Στέγη Πειραιά.

Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, ο Χαράλαμπος Σαλβαράκης, Πρόεδρος Πνευματικού Ιδρύματος «Κρητική Εστία» και ο Νικόλαος Σαμψών, Αντιστράτηγος Ελληνικής Αεροπορίας.

Απαγγέλουν η Αναστασία Κοκολάκη, η Φανή Κουνή, η Όλγα Πλιάτσικα και η Μαρία Σκιαδά.

Αποδίδουν ριζίτικο οι «Δροσουλίτες» και χορεύουν η Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας και οι «Δροσουλίτες». Στη λύρα θα είναι ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο Μανώλης Εγγλέζος Δεληγιαννάκης.

Λίγα λόγια για το λεύκωμα

Η έκδοση του λευκώματος αυτού περιλαμβάνει την εργασία του Αιμίλιου Γάσπαρη που αποτελείται από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και αποδίδουν τις συνθήκες ζωής και τα έθιμα που διατηρούνταν μέχρι τότε. Με την αστικοποίηση που έγινε με γοργό ρυθμό αυτά έχουν πια χαθεί οριστικά.

Η εργασία έγινε για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και για το μάθημα της Λαογραφίας.

Στην παρούσα έκδοση προστέθηκαν στοιχεία που κρίθηκαν απαραίτητα, σε γενικές γραμμές όμως το κείμενο παραμένει στην αρχική του μορφή και διατηρεί τη γλώσσα της εποχής που έγινε η συγκέντρωση του υλικού.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αποτελούν και αυτές μέρος της συγκεκριμένης εργασίας και είχαν τραβηχτεί εκείνη την εποχή. Άρα εκφράζουν και αυτές τη φάση πριν την μεγάλη αλλαγή στον οικισμό. Τρεις φωτογραφίες είναι παλιότερες και επιλέχτηκαν γιατί αποτυπώνουν σημαντικά σημεία του χωριού.

Το φωτογραφικό υλικό στην πολύ προσεγμένη αυτή έκδοση παρουσιάζει την ιδιαίτερη ομορφιά ενός κρητικού χωριού με σπουδαία αρχιτεκτονική παράδοση και το κείμενο, που με την αμεσότητά του προσλαμβάνεται πολύ εύκολα και αβίαστα, περιέχει στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του λαού μας.

Σχετικά άρθρα