Ο θάνατος του εμποράκου το 2017 του Γιάννη Λίτινα

litinas-giannisΣτην έναρξη κάθε νέου έτους, συνηθίζουμε να ευχόμαστε για αυτό, να είναι καλύτερο, δημιουργικότερο,  πλουσιότερο και υγιές για όλους τους συνανθρώπους μας. Και οι ευχές αυτές εκπέμπονται και αυτή τη νέα χρονιά προς όλους τους συμπολίτες μας.

Όμως δεν μπορεί να μην εξετάσει κάποιος και τα δεδομένα που έχει μπροστά του για τη νέα χρονιά, όταν κοιτάξει τις προοπτικές του διανυόμενου πλέον, νέου έτους. Και οι προοπτικές αυτές, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από τη πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένες, ανεξάρτητα τι ψελλίζουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι επιστήμονες της χώρας, βρίσκονται πλέον υπό απηνή διωγμό με τις πολιτικές και τους νόμους που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση της χώρας.

Το νέο έτος ξεκίνησε πολύ άσχημα και αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα χειρότερα για οποιονδήποτε ασκεί ελεύθερο επάγγελμα. Το εμπόριο, η παροχή υπηρεσιών, η επιστημονική δραστηριότητα και το επιχειρείν έχουν στοχοποιηθεί από τη Κυβέρνηση της χώρας. Και όποιος τολμά να πεί το αντίθετο, είτε αγνοεί τη πραγματικότητα είτε κωφεύει επίτηδες σε όσα ανακοινώνονται και νομοθετούνται.

Τη νέα χρονιά, ο κλάδος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα εισέλθει στη χειρότερη χρονιά του. Και αυτό δεν είναι χρησμός , αλλά απλή ανάγνωση της διαμορφωμένης πλέον, πραγματικότητας.

Με κυβερνητική απόφαση, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους ελευθέρους επαγγελματίες εισπράττουν, και όχι κερδίζουν, μηνιαία πάνω από 1600 ευρώ. Και μάλιστα, οι νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, θα υπολογίζονται με τα εισοδήματα του 2015. Ούτε καν με αυτά του 2016.

Ένα παράδειγμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων τον Δεκέμβριο του 2016 είναι πολύ χαμηλότερος του ανάλογου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2015 και υποπολλαπλάσιος του τζίρου του Δεκεμβρίου του 2014. Όμως οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογιστούν για το 2017, με τους αυξημένους τζίρους του 2015.  Συγχαρητήρια στους φωστήρες που το αποφάσισαν.

Ακόμα όμως και τα ελάχιστα σωστά βήματα που γίνονται, ακυρώνονται αυτόματα, ξανά, από τις βασικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Ενώ λοιπόν η επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να αποφέρει την αύξηση των εισπρακτέων φορολογικών εσόδων για το Κράτος, η ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου, θα οδηγήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περαιτέρω απόκρυψη των εισοδημάτων τους, προκειμένου να μην υποστούν βαριά φορολογική επιβάρυνση.

Μείωση των εμφανιζόμενων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας θα αποφέρει και το γεγονός της σύνδεσης των εισοδημάτων με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Οδηγούνται στη φορολογική παρανομία όσοι πασχίζουν καθημερινά να κινήσουν την οικονομία της χώρας, με τις πολιτικές της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της χώρας, αυξήθηκαν οι διαγραφές υφιστάμενων επιχειρήσεων κατά 19% και μειώθηκαν οι νέες εγγραφές κατά 8% για το 2016. Με απλά λόγια: Υφιστάμενες Επιχειρήσεις κλείνουν αυξανόμενα και νέες, ανοίγουν λιγότερες, από όσες άνοιγαν στο άμεσο παρελθόν. Αυτή η τάση, με τα νέα οικονομικά δεδομένα, αναμένεται να μεγιστοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και της εισφοράς αλληλεγγύης από την αυγή του 2017, αναμένεται να αποφέρει αύξηση του κόστους παραγωγής και κίνησης των εμπορικών επιχειρήσεων. Η αύξηση τιμής του πετρελαίου κίνησης θα αποφέρει καίριο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της χώρας, ειδικά αν αυτή συνδυαστεί με την αλματώδη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Ταυτόχρονα, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και η προκαταβολή του φόρου στο 100% αναμένεται να αποσπάσει κρίσιμα κεφάλαια κίνησης από τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Δυστυχώς, η παρούσα Κυβέρνηση, θεωρεί την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αγελάδα αρμέγματος για όλο το υπόλοιπο Κράτος. Είναι υπό συνεχόμενη κρατικό διωγμό η δραστηριότητα εκείνη που θα μπορούσε να επιφέρει στη χώρα την οικονομική ανάπτυξη.

Ο ‘’θάνατος’’ του Εμποράκου, αλλά και του επιχειρηματία, και του αυτοαπασχολούμενου, και του ελεύθερου επαγγελματία, και του αγρότη είναι μπροστά μας…. γιατί έτσι επέλεξαν οι Κυβερνώντες.

 

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close