ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος: Το 2017, έτος δοκιμασίας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα

0

Την ανάγκη να επικρατήσει ενότητα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και να εδραιωθεί η ασφάλεια επισημαίνει σε άρθρο του στο New Europe ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένεια τονίζει πως οι προκλήσεις για ειρήνη και ασφάλεια αλλά και η διαχείριση των περιφερειακών μεταναστευτικών ροών καθώς και η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκές αλλά παγκόσμιες για αυτό και η συνεργασία με χώρες εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Βόρειο Αφρική, την Τουρκία και τις ΗΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας για παρόν και το μέλλον.

Ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρεται στην ξενοφοβία και τον εθνικισμό που βρίσκονται σε άνοδο τονίζοντας πως το 2017 θα αποτελέσει έτος δοκιμασίας για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. “Τον περασμένο χρόνο, η Ευρώπη απέδειξε τις αντοχές της απέναντι στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση και τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο έδαφός της. Σε σχέση με την ανυπαρξία συνολικής πολιτικής για την ασφάλεια και την μετανάστευση, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η Ευρώπη κατάφερε να κάνει άλματα προόδου” τονίζει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον λόγο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η ειρήνη και η ασφάλεια, ακριβώς αυτά στα οποία προσβλέπει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως εγείρονται για μια ακόμα φορά αμφιβολίες σχετικά με τη συνοχή και την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προσθέτοντας πως η μετανάστευση και η τρομοκρατία συνεχίζουν να αποτελούν τα δυο σημαντικότερα ζητήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες με τη μεγάλη πλειοψηφία να απαιτεί κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει, πως οι Ευρωπαίοι πολίτες, σε ποσοστό 81%, επιθυμούν να συνεχίσουν να μετακινούνται ελεύθερα έχοντας τη δυνατότητα να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα σταματήσει τους τρομοκράτες"

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει τη Σένγκεν ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και η απειλή της τρομοκρατίας. Όπως λέει το κλείσιμο των συνόρων δεν θα σταματήσει τους τρομοκράτες. Αντιθέτως υποστηρίζει πως θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία και να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, η χρήση των συστημάτων και η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ.

“ Δεν έχει αξία η δημιουργία νέων συστημάτων αν δεν διασυνδέσουμε πρώτα όσα έχουμε ήδη στη διάθεσή μας. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, και για τον λόγο αυτό πρέπει και εμείς να συνεργασθούμε σε διασυνοριακό επίπεδο. Ακριβώς σε αυτό στοχεύει η Ένωση Ασφάλειας της ΕΕ, που έχει ως βασική προτεραιότητα την εμπέδωση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ μας” τονίζει στο άρθρο του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη να αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίηση στα πρώτα στάδιά της, αξιοποιώντας, μέσω του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για Ριζοσπαστικοποίηση (RAN), τους χιλιάδες εμπειρογνώμονες που βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα σημειώνει την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ.

Ο Έλληνας επίτροπος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι εν δυνάμει τρομοκράτες δεν θα μπορούν να εκπαιδεύονται, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση ή σε βοήθεια για να ταξιδεύουν, ώστε να μην διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπως λέει σε αυτό ακριβώς στοχεύει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που συμφωνήθηκε πρόσφατα.

“Καθιστώντας αδύνατη την απόκτηση και τη διακίνηση παράνομων πυροβόλων όπλων, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι θέλουν να μας βλάψουν δεν θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όπλα. Για τον λόγο αυτό αναθεωρήσαμε την Οδηγία για τα πυροβόλα όπλα και εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας με τα Δυτικά Βαλκάνια” τονίζει, χαρακτηρίζοντας την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ως ορόσημο, καθώς στο εξής θα αντιμετωπίζονται και θα διαχειρίζονται, νομικά και επιχειρησιακά, τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους ως εξωτερικά σύνορα όλων των κρατών μελών.

“Οι συστηματικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται πλέον σε όλους όσοι διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Επιπλέον, έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού συστήματος Εισόδου-Εξόδου για την καλύτερη παρακολούθηση υπηκόων τρίτων κρατών που παραμένουν στην ΕΕ πέραν του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου για τον έλεγχο πιθανών απειλών ασφάλειας και μετανάστευσης από πολίτες τρίτων κρατών χωρίς υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης που φθάνουν στην ΕΕ” τονίζει υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών της Σένγκεν για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Επίτροπος χαρακτηρίζει καθοριστικό το ρόλο της Europol και του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και στην επιχειρησιακή υποστήριξη των Κρατών Μελών σε αντιτρομοκρατικές έρευνες.

“Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν περισσότερη ασφάλεια και προστασία, όχι απομόνωση και λιγότερη ελευθερία. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η Ευρώπη αποτελεί ένα χώρο σταθερότητας μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ευρώπη, και όλη την υφήλιο, πιο ασφαλή. Οι προσπάθειες μας όμως αυτές δεν πρέπει να αποβαίνουν σε βάρος των ανοικτών συνόρων της Σένγκεν και του ανοικτού πνεύματός μας που βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της ανεκτικότητας” υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ