ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αυξάνονται οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στο Ρέθυμνο

0

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τον τελευταίο ένα χρόνο οι αριθμοί των οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στο Ρέθυμνο, καθώς πρόκειται για πάνω από 6 χιλιάδες ανθρώπους 50 εθνικοτήτων.

Στα χρόνια της κρίσης, τουλάχιστον δύο χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους, όμως τους τελευταίους μήνες η πλειοψηφία επέστρεψε και πάλι πίσω με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πάντως, η πλειοψηφία των μεταναστών που ζει στο Ρέθυμνο προέρχεται από χώρες όπως η Αλβανία και η Ινδία.

Ο Χαν Γουλαμαρσούλ είναι ένας από τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες της Ελλάδας που έχει βρει τον δικό του επίγειο παράδεισο στο Ρέθυμνο. Ο Χαν που κατάγεται από το Πακιστάν, ήρθε στο Ρέθυμνο πριν από 12 χρόνια και πλέον δεν διανοείται να φύγει. Δουλεύει σε μπαρ της πόλης και η ζωή στο Ρέθυμνο του αρέσει πολύ, όπως εξομολογείται στον φακό της «Ν.Τ.».

Πέρα όμως από το Χαν, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια, όμως την περίοδο της κρίσης, επέστρεψαν στις πατρίδες για να επιστρέψουν και πάλι το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς το 2009 οι οικονομικοί μετανάστες που είχαν άδεια παραμονής και ζούσαν στο Ρέθυμνο ήταν συνολικά 7.000. Σταδιακά ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά περίπου 2 με 2,5 χιλιάδες, ενώ τους τελευταίους 11 μήνες, οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στο Ρέθυμνο, αριθμούν 6.367.

Πολλοί από αυτούς έχουν καταφέρει να φέρουν και τις οικογένειες τους, ενώ η αυξητική τάση που καταγράφεται οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την επανέκδοση άδειας παραμονής σε ανθρώπους που την είχαν χάσει την προηγούμενη δεκαετία.

Με βάση τα στοιχεία της διεύθυνσης αλλοδαπών και μετανάστευσης στο Ρέθυμνο ζουν μετανάστες από 51 χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Αλβανία, ακολουθούν οι Ινδοί, οι Σύριοι και οι Ουκρανοί. Ενώ επίσης, διαμένουν και Ρώσοι, Μολδαβοί, Γεωργιανοί, Αιγύπτιοι και Σέρβοι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ