ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κεφαλογιάννης: Άμεση η ανάγκη στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος

0

Την άμεση ανάγκη στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος αναδεικνύει με παρέμβαση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και να προχωρήσει η άμεση πλήρωση των υπαρχόντων κενών στο μέτωπο των θαλασσίων συνόρων της χώρας και η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Θέμα: Άμεση η ανάγκη στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα, παρά την οικονομική δυσπραγία της χώρας, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων μας. Το υφιστάμενο προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τις ανάγκες, ωστόσο το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης - που λαμβάνει καθημερινά πραγματικά εκρηκτικές διαστάσεις - δυσχεραίνει σημαντικά την ομαλή επίτευξη της αποστολής του Λ.Σ.

Με βάση την τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, η στήριξη και η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε πόρους, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό κρίνεται επιτακτική.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το αμέσως επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο με βάση το οποίο η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. θα ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 1351/1983 (πανελλήνιες εξετάσεις). Είναι ξεκάθαρο ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Λ.Σ., θα χρειαστεί χρόνος, τον οποίο δυστυχώς δεν διαθέτουμε, με δεδομένο ότι την προσεχή άνοιξη αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητο να μην επαναληφθούν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και να προχωρήσει η άμεση πλήρωση των υπαρχόντων κενών στο μέτωπο των θαλασσίων συνόρων της χώρας και η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Επειδή τα τελευταία χρόνια, ενώ αυξάνεται ο όγκος εργασίας στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, έχουν μειωθεί αισθητά οι οργανικές θέσεις του Λ.Σ.

Επειδή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων συμπολιτών μας οι οποίοι είτε έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές και την πρακτική τους ως Πλοίαρχοι και Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού και ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σχεδιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στην άμεση εκπόνηση διαγωνισμού, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος από καταρτισμένα στελέχη που θα είναι σε θέση να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα;
  2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των σημαντικών κενών του Λ.Σ.;
  3. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Λ.Σ. θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα, έχει προβλεφθεί το χρονικό περιθώριο προκειμένου να είναι το νέο πλαίσιο λειτουργικό για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018;»
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ