ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΥΝΠΟΛΙΣ: Τα «παγωμένα» Ρεθεμνιώτικα Χριστούγεννα

0

Κατά κοινή ομολογία κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, κυριάρχησε στην πόλη του Ρεθύμνου το πολικό ψύχος που έφερε στο νησί μας η πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του τόπου μας,κακοκαιρία . Ο χαρακτηρισμός «παγωμένα» Χριστούγεννα, όμως στην δεδομένη χρονική συγκυρία έχει μια δυαδικότητα, καθώς, πέραν των χαμηλών θερμοκρασιών, από την φετινή εορταστική περίοδο έλειπαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που δημιουργούν χαρά και ζεστασιά στις καρδιές των ανθρώπων και τονώνουν το εμπορικό ενδιαφέρον των καταναλωτών. Βεβαίως,ο καιρός των κενόδοξων φαντασμαγορικών εκδηλώσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ενώ η αναχρονιστικού τύπου φιέστες έχουν κλειδωθεί για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Είναι κοινή παραδοχή το γεγονός, ότι παρά τις καλές προθέσεις, οι οικονομικές πιέσεις έχουν περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες σε αυτοδιοικητικό-και όχι μόνο- επίπεδο, ενώ συγκεκριμένες εκδηλώσεις που έχουν αναπτυχθεί τελευταία με μεγάλη επιτυχία και συμβολισμό, έχουν γίνει θεσμοί για την πόλη (πολυπολιτισμική βραδιά κτλ). Όμως για εφέτος παρατηρήθηκε ένδεια και στον γιορτινό διάκοσμο της πόλης και των οικισμών της ενδοχώρας του Δήμου, ενώ δεν υπήρξε τουλάχιστον καμία εκδήλωση που θα ήταν το σημείο αναφοράς (σε αντίθεση με όμορους νομούς).

Και ενώ υπήρξαν αρκετές πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις, οργανωμένες από ανθρώπους με όρεξη, μεράκι και ανιδιοτέλεια (Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σχολεία και Εθελοντικοί/Πολιτιστικοί Σύλλογοι), φέτος απουσίαζε η κεντρική, έστω λιτή, εκδήλωση που θα είχε καθολική συμμέτοχη Ρεθεμνιωτών και θα σηματοδοτούσε τις ημέρες των Χριστουγέννων με πολύπλευρα οφέλη για την καθημερινότητα της πόλης.

Οι σημερινές ημέρες είναι δύσκολες, τα πλήγματα για την μέση Ελληνική οικογένεια είναι αρκετά και πολυδιάστατα, με βασικό άξονα την οικονομική δυσχέρεια. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν εκδηλώσεις, έστω συμβολικές, για τους μικρούς κυρίως συμπολίτες μας που να δίνουν «νότες χαράς, ανακούφισης και ξεγνοιασιάς» την περίοδο αυτή.

Προσβλέπουμε λοιπόν, για την εορταστική Χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2017,στη συνεργασία και στην απο κοινού σύμπραξη όλων των φορέων-συλλόγων του τόπου μας, με πρωτεργάτη το Δήμο Ρεθύμνης-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ, πρός όφελος της ίδιας της κοινωνίας μας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εξάλλου το αξίζει το Ρέθυμνο,το αξίζουν οι άνθρωποι του!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ