ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρόπουλος: Ως τον Οκτώβριο θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις

0

Τη διαβεβαίωση ότι όλες οι εκκρεμείς συντάξεις θα απονεμηθούν έως τον Οκτώβριο του 2017, έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στις καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που υποστηρίζει ότι «περίπου 100.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αναγκάζονται να ζουν με ψίχουλα εδώ και 10 μήνες, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναζητά ακόμα τον μαθηματικό τύπο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρει ότι «όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, από τον περασμένο Μάιο και μετά, περιμένουν στη σειρά για την οριστική σύνταξή τους και υποχρεώνονται να ζουν με τις μισές, προσωρινές, συντάξεις. Έτσι, 10 μήνες, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούκαλου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη, παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων, απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών, από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα…αναζητά τον μαθηματικό τύπο».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πετρόπουλος εκτιμά, ότι περίπου 100.000 συντάξεις οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων», όπως λέει, «φθάνουν, μέχρι και τέσσερα χρόνια. Δεν αφορούν μόνο την περίοδο κατά την οποία ισχύει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Τα αντίθετα συμβαίνουν, λοιπόν, από όσα ισχυρίζονται εκείνοι που ανακοινώνουν ότι εμείς καθυστερούμε την απονομή των συντάξεων με το νέο σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)».

«Μετά τον Μάιο, από την έναρξη, δηλαδή, ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου, όσοι κάνουν αίτηση για απονομή σύνταξης, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 50.000 περίπου και αυτοί λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Δεν είναι ούτε 50.000 άτομα, σε καμία περίπτωση δεν είναι 100.000, που δηλώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» επισημαίνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, σύντομα, θα λάβουν και την πλήρη σύνταξή τους, όταν θα βγάλει η ΕΛΣΤΑΤ τους σχετικούς συντελεστές αναπλήρωσης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ