Έργο ανάπτυξης και στρατηγικής σημασίας ο ΝΟΑΚ

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2017 ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΡΜΕΝΟΙ – ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ

Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να λύσει ο νέος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που σχεδιάζεται μεταξύ Αρμένων και Αγίας Γαλήνης και αποτελεί τμήμα του ΝΟΑΚ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θ’ αλλάξει τον οδικό χάρτη, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ελαχιστοποιήσει χρονικά τις αποστάσεις, καθώς όπως υπολογίζεται μετά την ολοκλήρωσή του, η διαδρομή Ρέθυμνο – Αγία Γαλήνη θα διανύεται σε περίπου μισή ώρα.

Με την Περιφέρεια Κρήτης να χρηματοδοτεί τις μελέτες με 3,4 εκ. ευρώ μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο τμήμα, του μεγάλου έργου ανάπτυξης για τη δημιουργία του Νότιου Οδικού Άξονα, η μελέτη του οποίου παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο δημαρχείο Αγίου Βασιλείου.

Το έργο που είναι τμήμα του ΝΟΑΚ και αποτελεί πάγιο αίτημα για την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, προχωράει σημαντικά, καθώς ολοκληρώνεται και η τελευταία μελέτη που αφορά το τμήμα Παλέ – Σπήλι.

Για το νέο δρόμο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης είπε μεταξύ άλλων:  «Ο κάθετος δρόμος που ξεκινά από τους Αρμένους και φτάνει περίπου ως την Αγία Γαλήνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Άγιος Δημήτριος πρόκειται να γίνει ταχείας κυκλοφορίας. Το τμήμα από Αρμένους μέχρι Παλέ είναι έτοιμο για να δημοπρατηθεί. Το κομμάτι, από Σπήλι μέχρι Άγιο Δημήτριο (λίγο έξω από την Αγία Γαλήνη) είναι κι αυτό έτοιμο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και τώρα τελειώνει το κομμάτι Παλέ – Σπήλι».

Αναφερόμενος στο τμήμα των 10 χιλιομέτρων και συγκεκριμένα στο Αρμένοι-Παλέ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου υπογράμμισε: «Έχω ενημερωθεί ότι το πρώτο κομμάτι από Παλέ μέχρι Αρμένους θα δημοπρατηθεί εντός του 2017, ενδεχομένως το Μάιο. Το κόστος του έργου μαζί με τις απαλλοτριώσεις θα είναι περίπου 17 εκατ. ευρώ και η πίστωση είναι εξασφαλισμένη μέσω ΕΣΠΑ».

Περιγράφοντας το έργο συνολικά, ανέφερε ότι κάποια από τα υπάρχοντα τμήματα θα διαπλατυνθούν και θα χρησιμοποιηθούν, ενώ σε κάποια άλλα σημεία θα γίνει νέα χάραξη. «Ο νέος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, θα παρακάμπτει τους Αρμένους και θα περνάει κοντά από την περιοχή Παράδεισος. Στη συνέχεια κρατάει ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος δικτύου, το οποίο και διαπλατύνει ώστε το κόστος να μειωθεί. Παρακάμπτει επίσης το Μιξόρρουμα και προβλέπει νέα χάραξη καθώς ο δρόμος θα περνάει μεταξύ Μιξορρούματος και Λαμπινής ενώ χρησιμοποιεί και την παράκαμψη των Σελλίων. Επίσης παράκαμψη κάνει και στ’ Ακούμια αριστερά προς Πλατανέ».

Όπως σημείωσε ο κ. Ταταράκης τα ρεύματα κυκλοφορίας θα είναι 11-12 μέτρων και θα υπάρχουν κόμβοι και παράλληλο δίκτυο για να εξυπηρετούνται τα χωριά.

Όσον αφορά στο υποστηρικτικό δίκτυο που ξεκινάει από το Ροδάκινο και μέσω Σακτουρίων καταλήγει στην Κρύα Βρύση, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης ο κ. Ταταράκης ανέφερε: «Πριν ολοκληρωθεί η μελέτη η Περιφέρεια αποδέχτηκε το αίτημά μας, να έχουμε μια συνάντηση με τους μελετητές, ώστε λόγω του ότι υπάρχουν αρκετοί κατασκευασμένοι δρόμοι από την εποχή του δήμου Λάμπης, όπως και αρκετοί αγροτικοί δρόμοι, θα είναι καλό να χρησιμοποιηθούν ώστε να μειωθεί και το κόστος κατασκευής του δικτύου». «Βέβαια», όπως τόνισε ο δήμαρχος, «τα χρήματα δεν φτάνουν για να ολοκληρωθεί όλο το υποστηρικτικό δίκτυο, αλλά θα προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό».

Τέλος δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί από τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Κρήτης, όσον αφορά στο τμήμα από Άγιο Δημήτριο μέχρι Μάντρες, ότι η μελέτη θέλει μόνο επικαιροποίηση.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΣΠΗΛΙ

Η μελέτη του Νότιου Οδικού Άξονα Ν. Ρεθύμνου παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο Σπήλι στο χώρο του δημαρχείου από τους μελετητές του έργου κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και κ. Στέλλα Παπανικολάου.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ Μαίρη Λιονή μετά την παρουσίαση ανέφερε: «Παρουσιάστηκε σήμερα μελέτη του Νότιου Οδικού Άξονα του Ν. Ρεθύμνης και συγκεκριμένα η ολοκληρωμένη μελέτη του τμήματος Παλέ-Σπηλί, η μελέτη του τμήματος Σπήλι – Άγιος Δημήτριος (Αγία Γαλήνη) η οποία ολοκληρώνεται και ο βοηθητικός άξονας  Ροδάκινο-Σακτούρια-Κρύα Βρύση που βρίσκεται στην φάση της προμελέτης ενώ έχει γίνει η χωροθέτηση. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης η οποία παρά την οικονομική δυσχέρεια προχώρησε στην χρηματοδότηση της  συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκ ευρώ. Σαν Περιφέρεια Κρήτης πιστεύουμε ότι ο Νότιος Οδικός Άξονας ή Αγιοβασιλιώτικός δρόμος όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι μαζί με τον βοηθητικό άξονα αποτελεί το πλέον αναπτυξιακό έργο του νομού αλλάζοντας πλήρως το οδικό χάρτη του. Στο χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας έχει χαρακτηριστεί σαν διευρωπαϊκό δίκτυο που σημαίνει ότι μπορούν να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις του μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αποφασίσαμε λοιπόν να χρηματοδοτήσουμε την συγκεκριμένη μελέτη αντί να κάνουμε έργα βιτρίνας με περιορισμένη αναπτυξιακή προοπτική. Επίσης το προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί η πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ για την έγκριση του νέου οδικού τμήματος Αρμένοι-Μπαλέ μήκους 10 χιλιομέτρων»

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης την ημέρα της παρουσίασης της μελέτης, εμφανώς ικανοποιημένος επεσήμανε:

«Θα ήθελα από την πλευρά μου τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή και τον συντοπίτης μας κ. Νίκο Κακογιαννάκη για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη ενός πάγιου και χρόνιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας διασφαλίζοντας  την χρηματοδότηση των μελετών. Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή απέδειξε ότι ξέρει να  ιεραρχεί τις ανάγκες του τόπου μας και επενδύει σε έργα με σημαντικό οικονομικό πολλαπλασιαστή. Ο Νότιος Οδικός Άξονας και τα βοηθητικά δίκτυα θα δώσουν μία νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ο χρόνος μετακίνησης από την πόλη του Ρεθύμνου στα χωριά μας μειώνεται σημαντικά ενώ βελτιώνεται η οδική ασφάλεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η αστικοποίηση των νέων μας, ενώ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επισκεψιμότητα της νότιας πλευράς του Νομού μας θέτοντας σε αναπτυξιακή τροχιά τον Δήμο μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παριστάμενους και βέβαια του μελετητές για την άψογη παρουσίαση.»

Στην παρουσίαση, πέρα από την Αντιπεριφερειάρχη κ Μαίρη Λιονή, και το δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη, το παρών έδωσαν οι Περιφεριακοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Κακογιαννάκης, κ. Γιάννης Παρασύρης και κ. Κώστας Δανδουλάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Επίσης από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης  παρόντες  ήταν ο κ Παπαδάκης Γιώργος Γενικός Διευθυντής Περιφερειας Κρήτης, κ. Ιερωνυμάκη Καίτη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης, κ Ρανουτσάκη Ελένη Διευθύντρια Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ρεθύμνου, κ Παπαναστασίου Μαρία Επιβλέπων Μηχανικός και ο κ. Νίκος Βότζογλου από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ρεθύμνου.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Σχετικά άρθρα