Θεσμός οι νοτιότεροι αγώνες ορειβατικού σκι στην Ευρώπη!

  • «Pierra Creta 2017»  ΣΤΟΝ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Ρεπορτάζ : ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Σε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για την Κρήτη έχει εξελιχθεί ο αγώνας ορειβατικού σκι «Pierra Creta»  που οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις πλαγιές του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι.

Συνολικά 140 σκιέρ από 8 χώρες συμμετείχαν στους αγώνες που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν διεθνές ενδιαφέρον αφού ως θεσμός, αποτελεί το νοτιότερο αγώνα ορειβατικού σκι της Ευρώπης!

Ο 3ος ανοιχτός αγώνας Ορειβατικού Σκι με την ονομασία PIERRA CRETA, διοργανώθηκε από τον  Ε.ΟΣ. Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Ο.Α., με συνδιοργανωτές την η Π.Ε. Ηρακλείου, τους Δήμους Μυλοποτάμου και Ανωγείων, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ανωγείων, Ζωνιανών και Λιβαδίων.

Οι αγώνες αυτοί στάθηκαν αφορμή να ανηφορήσουν εκατοντάδες κόσμου στον Λάκκο του Μυγιερού, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες καθώς η περιοχή αυτή θεωρείται φυσική πίστα για το ορειβατικό σκι και τους λάτρεις των χειμερινών ορειβατών και αθλητών.

Η πρώτη εκδήλωση ορειβατικού σκι πραγματοποιήθηκε το 2007 από τον Δήμο Κουλούκωνα ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν περιοδικά με την τελευταία τριετία να έχουν καθιερωθεί με την ονομασία «Pierra Creta»  ως διεθνές αθλητικό γεγονός. Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος τόνισε, ότι «Οι αγώνες «Pierra Creta»  ήρθαν ως γεγονός να ανταποκριθούν στον σχεδιασμό που είχαμε εξ’ αρχής, όταν ξεκινήσαμε τα έργα αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Σήμερα με σύγχρονο δρόμο, παρκινγκ, καταφύγιο και βέβαια το μονοπάτι και την σήμανση προς την κορυφή του Τιμίου Σταυρού έχουμε επιτύχει να γίνει η περιοχή τόπος κατάλληλος για εκδρομή και αναψυχή. Παράλληλα φιλοξενούνται δύο μεγάλες εκδηλώσεις το χρόνο, η «Στράτα του Ψηλορείτη» το καλοκαίρι και οι αγώνες  «Pierra Creta» το χειμώνα προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ενώ εκατοντάδες ορειβάτες ανεβαίνουν όλο το χρόνο και όταν ο καιρός είναι κατάλληλος. Ο Ψηλορείτης, είναι πλέον τόπος προσβάσιμος για όλους και θεωρούμε, ότι όλοι οι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και οι φυσιολάτρες, μπορούν να βάλουν στην ατζέντα τους μια περιήγηση στην ιδιαίτερου κάλλους αυτή περιοχή. Είναι σίγουρο πως δεν θα το μετανιώσουν.»

«ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ»

Οι χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες και μετά από άψογη προετοιμασία των οργανωτών, έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες αλλά και στου επισκέπτες να απολαύσουν την διήμερη διοργάνωση.

Μικροί και μεγάλοι να χαρούν μια ηλιόλουστη φύση μέσα σε αρκετά μέτρα χιονιού! Εκεί ήταν οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδίων και προσέφεραν ζεστό τσάι του βουνού και παραδοσιακό ξυνόχοντρο ενώ οι ρακές έρεαν άφθονες ακόμα και στην υψηλότερη κορφή της Κρήτης!

Ήταν μια πραγματική γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού που κατέδειξε τις πολλές δυνατότητες που έχει η ορεινή Κρήτη και ο Μυλοπόταμος στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δράσεων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μπάμης Φασουλάς – Δόμινα Παπαδάκη – Day Night

Σχετικά άρθρα