ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ημέρα Φροντιστή ατόμων με άνοια ή Alzheimer

0

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ.

Η Ημέρα του Φροντιστή, η 18η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί την τελευταία δεκαετία, ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν οι φροντιστές των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες κάποιες σκέψεις και σχόλια για αυτό το απαιτητικό έργο, αλλά και για τις υπάρχουσες παρεμβάσεις.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 200.000 άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και ο αριθμός αυτός τείνει να αυξάνεται, όσο επεκτείνεται το προσδόκιμο ζωής. Σε αυτήν την δύσκολη νόσο, μαζί με τον ασθενή, συνήθως συμπάσχει ολόκληρη η οικογένεια.  Στον κάθε ασθενή αντιστοιχούν ένας ή δύο περιθάλποντες/φροντιστές που  φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη την αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του. Οι περιθάλποντες είναι συνήθως μέλη της οικογένειας, στη πλειοψηφία τους γυναίκες, που βρίσκονται  απροετοίμαστες μπροστά  στο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Οι αυξημένες απαιτήσεις της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιβάρυνσή τους, ενώ η αναγνώριση και η ανακούφιση τους από αυτό το φορτίο, βελτιώνει και την παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς  αλλά και την ποιότητα ζωής των ίδιων των περιθαλπόντων.

Τα καλλίτερα συνολικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ επιτυγχάνονται με τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τον ασθενή και παράλληλα ψυχολογικών παρεμβάσεων για  τους περιθάλποντες.

Η Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ Ρεθύμνου, η οποία λειτουργεί σε εθελοντική βάση, παράλληλα με τις δραστηριότητες που απευθύνονται στους ασθενείς, και την λειτουργία του Ιατρείου Μνήμης, συμπαραστέκεται στους περιθάλποντες έμπρακτα και παρέχει, δωρεάν, όλο το εύρος των ψυχολογικών παρεμβάσεων, δηλαδή:

α. Εκπαίδευση και ενημέρωση

β. Ομάδες στήριξης περιθαλπόντων

γ. Ατομική συμβουλευτική για την  διαχείριση του άγχους και για την επίλυση των προσωπικών θεμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία μας, Μάχης Ποταμών 9, Καλλιθέα, Ρέθυμνο, τηλ 28310-40807, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή , ώρες 10.00-12.00

 

Για την  Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών Ρεθύμνου

Καίτη Ζαχείλα- Καπελώνη, Ψυχολόγος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ