ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πότε Ξεκινά η Ζωή; της Αναστασίας Βενιέρη

0

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν για να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Στις διάφορες πλατφόρμες, μακρινοί φίλοι και συγγενείς ξαναβρίσκονται, ή δεν χάνονται, ενώ με απλές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις φωτογραφιών, ανοίγει η πόρτα της καθημερινότητας σε εκείνους που δεν έχουμε δίπλα μας.

Άλλοτε, τα σύνορα διαλύονται μέσα από το Facebook, το Twitter ή το Instagram, και νέες φιλίες γεννιούνται. Άνθρωποι που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

Ενώ  όμως η απόσταση μηδενίζεται στην μεγάλη διαδικτυακή παρέα, καθώς συνομιλούμε με ανθρώπους που βρίσκονται ίσως στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ίσως η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο μεγαλώνει.

Τότε είναι που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν σαν δείκτης της ευτυχίας, ή της δυστυχίας, της ζωής μας.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, όσο περισσότερο χρόνο περνάνε οι νεαροί ενήλικες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο αποκομμένοι από την ευρύτερη κοινωνία αισθάνονται. Η συνεχής χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογική υγεία.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα social media και το διαδίκτυο γεμίζουν το κοινωνικό κενό που αφήνει η μοναξιά, σύμφωνα με τον Διδάκτορα Brian Primack του πανεπιστημίου του Pittsburg Medical School, τα αποτελέσματα τους στην ψυχολογική υγεία, έχουν πάρει μορφή επιδημίας.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν, και οι διαδικτυακές κοινωνικές εμπειρίες δεν είναι ‘αυθεντικές’, και συνεπώς, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ‘γνήσια’ ανθρώπινη επαφή. Αντιθέτως, συνεχίζει ο Brian Primack, τα social media τμηματοποιούν την ανθρώπινη επαφή, προκαλώντας περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα.

Συμπερασματικά, η περιορισμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία πηγαίνει χέρι-χέρι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, επιφέρει αισθήματα απομόνωσης. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών και video με τους φίλους σας να διασκεδάζουν, ενώ εσείς δεν είσαστε καλεσμένοι.

Συνεχίζοντας, ο Brian Primack τονίζει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τίποτε άλλο από εξιδανικευμένες αναπαραστάσεις της ζωής των άλλων που ίσως, προκαλούν φθόνο, και την πεποίθηση ότι η ζωή μας είναι βαρετή ή αποτυχημένη σε σχέση με τις ζωές εκείνων που δημοσιεύουν στιγμιότυπα από όμορφες στιγμές τις ζωής τους.

Τότε λοιπόν, αξίζει να θυμόμαστε ότι ο τακτικότατος και επιδεικτικός ‘φίλος’ στο Facebook και στο Instagram, δεν είναι απαραίτητα πιο ευτυχισμένος.

Ο  Brian Primack και οι ερευνητές του απλά επιβεβαιώνουν εκείνο που όλοι μας γνωρίζουμε εδώ και καιρό.

Ότι, η πραγματική ζωή δεν είναι ‘εικονική’.

Ότι,  όταν βγάλουμε το καλώδιο από τη πρίζα, με ένα απλό ‘κλικ’, τελειώνει η εικονική ζωή και ξεκινάει η πραγματική.

Ποιος να το έλεγε…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ