ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Καζάνι που βράζει» το Αμάρι

0

ΤΟΝ «ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ» ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΕΝΕΡΑΛΗ

  • Παραιτήθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος Ν. Ακουμιανάκη
  • Το ίδρυμα της Μητρόπολης Λάμπης στο επίκεντρο της διένεξης

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει στο Αμάρι η παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Γενεράλη, γνωστού επιχειρηματία, καθώς οι προεκτάσεις της εμφανίζουν βαθύ χάσμα μεταξύ του Δήμου Αμαρίου με την Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης.

Το σχεδιαζόμενο έργο ενός γηροκομείου στον Φουρφουρά προκάλεσε την οργή του πρώτου σε ψήφους Δημοτικού Συμβούλου Αμαρίου, ο οποίος διαμαρτυρόμενος για την μη ενημέρωση του Δήμου ως προς τον κοινό σχεδιασμό Περιφέρειας και Μητρόπολης, παραιτήθηκε του αξιώματος του για να ακολουθήσει αφενός σωρεία δηλώσεων και ανακοινώσεων αλλά και να έρθουν στην επιφάνεια βαθιές πληγές της τοπικής κοινωνίας.

Όπως για παράδειγμα η υπόθεση του Ν.Π.Ι.Δ. που έχει ιδρύσει η Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων στον Φουρφουρά με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτιστικό και Κοινωνικό Αμαρίου – ο  Άγιος Νεκτάριος» που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διένεξης λόγω της σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου του, που εξαιρεί την δημοτική Αρχή, η οποία από την πλευρά της αφήνει αιχμές ως προς την παρέμβαση της τοπικής Εκκλησίας στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Αμάρι.

Η όλη υπόθεση έχει μετατρέψει την κοινωνία της επαρχίας σε «καζάνι που βράζει» με την κοινή γνώμη διχασμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα βέλη να εκτοξεύονται ένθεν και ένθεν.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κόντρα για το ίδρυμα στον Φουρφουρά δεν είναι καινούργια υπόθεση. Επίκεντρο είναι το ίδρυμα «Άγιος Νεκτάριος» που εδρεύει στην ιστορική έδρα του Δήμου Αμαρίου, θέμα, που απασχόλησε και τον Γενάρη του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου, λόγω της σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Όπως τότε έγινε γνωστό, το ίδρυμα ιδρύθηκε με το υπ’ αριθμό ΦΕΚ 2465 της 17ηςης Δεκεμβρίου 2009. Μεταξύ άλλων προέβλεπε την διοίκηση του από 7μελές Δ.Σ. με Πρόεδρο τον τοπικό Μητροπολίτη και Αντιπρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο Κουρητών. Το καταστατικό τροποποιήθηκε με το υπ’ αριθμό ΦΕΚ 1327 της 30ης Μαϊου 2013 ως προς την πρόβλεψη τοποθέτησης Γενικού Διευθυντή και άλλες τυπικές διατάξεις.

Εκείνο, όμως, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής είναι η επόμενη τροποποίηση με το υπ’ αριθμό ΦΕΚ 1913 της 15ης Ιουλίου 2014, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο μετατράπηκε σε 5μελές χωρίς να προβλέπει ως Αντιπρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο της περιοχής. Η τροποποίηση αναφέρει πως θα είναι πρόεδρος ο Επίσκοπος της επαρχίας, δύο μέλη να προέρχονται από αξιωματούχους κληρικούς της οικίας Μητρόπολης και δύο λαϊκά μέλη από την περιοχή του Αμαρίου που να διακρίνονται για το ήθος και την αγάπη τους προς την εκκλησία αλλά και την παιδεία τους. Στις θέσεις αυτές τοποθετήθηκαν ο τότε απερχόμενος Δήμαρχος Αμαρίου κ. Στέφανος Σημαντήρας, που είχε χάσει τις εκλογές του Μαΐου του 2014 και ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου, Αμαριώτης στην καταγωγή κ. Δημήτρης Αρχοντάκης.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου στις 29 Ιανουαρίου 2016,  καθώς θεωρήθηκε εσκεμμένη κίνηση υπέρ του κ. Σημαντήρα και ανάμιξη της Εκκλησίας στα αυτοδιοικητικά θέματα της περιοχής. Το γεγονός, ότι είχε τεθεί εκτός ο νέος Δήμαρχος και είχε θεωρηθεί «απλός λαϊκός» ο απερχόμενος δήμαρχος θεωρήθηκε «κίνηση εχθρική» για την παράταξη του Παντελή Μουρτζανού ενώ υπήρξαν αρκετοί Αμαριώτες που χαρακτήρισαν και χαρακτηρίζουν την κίνηση εκείνη ως εσκεμμένη, προκειμένου, να τεθεί ο εκλεγμένος δήμαρχος στο περιθώριο.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα και τα πολλά ερωτηματικά για την απουσία του εκάστοτε Δημάρχου από την διοίκηση του ιδρύματος, ήρθε αφενός η συνεργασία Μητρόπολης και Περιφέρειας Κρήτης και αφετέρου η παραίτηση Γενεράλη, για να οξύνει τα πνεύματα και να προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΝΕΡΑΛΗ

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής η είδηση έκανε το γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Με ανακοίνωση του ο επιχειρηματίας και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Γενεράλης παραιτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου αιτιολογώντας της απόφαση του ως εξής: «Με αφορμή την έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομείο) στο Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου», αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημόσια την αρνητική έκπληξή μου αλλά και την -εύλογη- απορία μου για τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου έργου σε έναν δήμο με συγκεκριμένες πληθυσμιακές δυνατότητες και σε έναν τομέα που, ως γνωστόν, καλύπτεται ήδη επί σειρά ετών πλήρως και, μάλιστα, σε επίπεδο ανώτερο του επαρκούς. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήμος παρουσιάζει αναμφισβήτητες ανάγκες και ελλείψεις, γνωστές στην επίσημη Πολιτεία αλλά και σε όλους τους φορείς, χωρίς, ωστόσο, να έχω αντιληφθεί αντίστοιχες ενέργειες ή, έστω, έμπρακτες προσπάθειες κάλυψης και αντιμετώπισής τους. Προφανώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η πολυετής προσπάθεια και η αποδεδειγμένη έμπρακτη συνεισφορά μου στον συνάνθρωπο είτε αντιμετωπίζονται αρνητικά από κάποιους είτε, στην καλύτερη περίπτωση, εκλαμβάνονται ως αναμενόμενες και δεδομένες. Σημειωτέον, ότι η  παραπάνω άστοχη ενέργεια έλαβε χώρα εν πλήρη γνώσει της οικείας Δημοτικής Αρχής, χωρίς καμία απολύτως εκ μέρους της ουσιαστική προσπάθεια αποτροπής της. Κατά συνέπεια, εισπράττω την κίνηση αυτή ως προσωπική προσβολή, η οποία με υποχρεώνει, αφενός, να διατυπώσω χωρίς δισταγμό την πικρία μου, και, αφετέρου, να ανακοινώσω τη συνειδητή απόφασή μου περί άμεσης και πλήρους αποχώρησης από τα κοινά του δήμου, τον οποίο κλήθηκα να υπηρετήσω με πλήρη ανιδιοτέλεια και εξωστρέφεια. Δυστυχώς, διαπιστώνω καθημερινά ότι η αδυναμία σύμπνοιας, συμπόρευσης και αλληλεγγύης παραμένουν ανοιχτές πληγές αυτού του τόπου.»

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΙΚΗΣ ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ

Της παραίτησης του Γιάννη Γενεράλη ακολούθησε και η παραίτηση της Δημοτικού Συμβούλου Νίκης Ακουμιανάκη από το Γερακάρη για τους ίδιους λόγους.

Η κ. Ακουμιανάκη, ωστόσο, δεν προέβη σε δηλώσεις μετά την παραίτηση της.

«ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ»

Για καλοστημένο σχέδιο με στόχο την Δημοτική Αρχή κάνει λόγο ο Δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος μιλώντας για το θέμα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τον σχεδιασμό ενός έργου στην περιοχή ευθύνης του χωρίς να είναι ενήμερος ο Δήμος.

«Η ενέργεια, αυτή χωρίς να το γνωρίζει ο δήμαρχος ήταν τουλάχιστον ατυχής» είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μουρτζανός για να τονίσει πως «εμμένουμε σε ό,τι είπαμε προεκλογικά: στο Αμάρι τελείωσε η εποχή που κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.»

Ο ίδιος τόνισε, ότι «δυστυχώς ενημερώθηκα από τον κ. Γενεράλη για το θέμα αυτό, τον οποίο επίσης είχε ενημερώσει ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δανδουλάκης. Η Περιφέρεια οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί έκανε στα κρυφά όλη αυτή την διαδικασία ενώ θα ξαναπώ, πως ο Επίσκοπός μας, με τον οποίο διατηρώ καλή σχέση, θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του.»

Ο Δήμαρχος δήλωσε ακόμα ότι «Μέχρι τώρα έχω μια άψογη συνεργασία και με την κα Λιονή και με τον κ. Αρναουτάκη, κι ελπίζω να έχω και αύριο την ίδια, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν λάθος. Θέλω να πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης, τουλάχιστον, δεν ήξερε ότι δεν είχα ενημερωθεί».

Παράλληλα ο κ. Μουρτζανός δήλωσε πως απαιτεί εξηγήσεις από τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος «Άγιος Νεκτάριος» κ. Στέφανο Σημαντήρα για την στάση του απέναντι σε ένα δήμο, στον οποίο έχει θεσμικό ρόλο ως Επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας, που δεν τήρησε, γιατί αν και συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε μεταξύ μελών του ιδρύματος «Άγιος Νεκτάριος» με την Περιφέρεια, εκείνος δεν ενημέρωσε τον δήμο ως πολιτικά- ηθικά όφειλε.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα μας ο κ. Μουρτζανός για το αν θεωρεί πως εσκεμμένα ετέθη εκτός από το Δ.Σ. του ιδρύματος «Άγιος Νεκτάριος», δήλωσε, ότι «Είπα, ό,τι είχα να πω σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου στις 29 Ιανουαρίου 2016. Δεν θέλω να ασχοληθώ περαιτέρω με αυτό το ζήτημα. Ας κρίνουν οι δημότες μας τις προθέσεις του καθενός. Εγώ έχω πάντα θετικές, καλοπροαίρετες και ενωτικές διαθέσεις.»

Ως προς το σχεδιαζόμενο έργο ο κ. Μουρτζανός τόνισε πως θα γίνει συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ ερωτηθείς για τις παραιτήσεις Γενεράλη και Ακουμιανάκη, ο κ. Μουρτζανός δήλωσε, πως θα εξαντλήσει το περιθώριο  του ενός μήνα που του δίνει ο νόμος με στόχο να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης τους και έως τότε δεν τις κάνει δεκτές.

«Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»

Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη της Περιφέρειας Κρήτης στην υπόθεση αυτή, εκδόθηκα απάντηση στην οποία τονίζονται τα εξής:

«Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης μετά από αναφορές στον Τύπο σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να εγκρίνει σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων για την υποβολή της πράξης «Δημιουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομείο) στο Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου» στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης προς ένταξη, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύοντας στην αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση του Πολίτη, έχει ως πάγια τακτική της να συνδράμει όλους τους φορείς της Κρήτης, που επιθυμούν να καταθέσουν πρόταση ένταξης έργου στο ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ), αλλά δε διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, ούτε και τις τεχνικές υπηρεσίες για να επιβλέψουν το έργο, προχωρώντας σε προγραμματικές συμβάσεις μαζί τους, ώστε να έχουν οι εν λόγω φορείς (Δήμοι, Μητροπόλεις, Ιδρύματα, ΝΠΔΔ) τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις για ένταξη έργων στο ΣΕΣ, στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαχειριστική Αρχή είναι αρμόδια να εγκρίνει ή όχι την ένταξη των έργων αυτών για χρηματοδότηση από το ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ) βάσει πληρότητας του φακέλου υποβολής της πρότασης, της νομιμότητας, αλλά και της σκοπιμότητας του έργου.

Στο παραπάνω  πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε στη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου 2017, το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων  για την υποβολή του φακέλου της πράξης «Δημιουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομείο) στο Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου», στο ΠΕΠ Κρήτης, μετά από αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, καθώς δεν ήταν  σε θέση να καταθέσει αυτοτελώς πρόταση για ένταξη του έργου στο ΣΕΣ, λόγω του ότι δε διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, αλλά ούτε και τεχνικές υπηρεσίες.  Τούτο, άλλωστε, έχουμε πράξει ως Περιφέρεια Κρήτης στο παρελθόν και για άλλες Μητροπόλεις και Δήμους, όπως π.χ για τους Δήμους Αγίου Βασιλείου, Ανωγείων κλπ.

Στο σημείο αυτό πρέπει  να διευκρινιστεί ότι το εν λόγω θέμα ετέθη εκτός ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όχι για λόγους σκοπιμότητας (άλλωστε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωρίζουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις με διαφάνεια και τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών) αλλά για τεχνικούς λόγους, καθώς η καταληκτική  ημερομηνία υποβολής έργων προς ένταξη  ήταν η 31η Μαρτίου 2017, οπότε και έκλεινε η σχετική πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής.

Σημειώνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο, κύριος του οποίου είναι η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Ενίσχυση της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Συνοχής στην Κρήτη, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ», στον οποίο εντάσσονται μόνο κοινωνικές δομές, όχι έργα πχ προσπελασιμότητας, οδοποιίας κ.α.

Η κοινοτική νομοθεσία για τη χρηματοδότηση έργων είναι αυστηρή και συγκεκριμένη και απαιτεί από τους φορείς, που καταθέτουν τις προτάσεις να έχουν ώριμες μελέτες έργων, αλλά και οι ίδιοι να διαθέτουν την τεχνική επάρκεια για την υλοποίηση του έργων. Η Περιφέρεια Κρήτης θέλοντας να προωθήσει την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας συνεργάζεται αρμονικά με όλες τις αρχές, φορείς του νησιού και την ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπαθεί να προωθήσει τις ώριμες μελέτες έργων, είτε πρόκειται για γηροκομεία, είτε σχολεία, είτε  οδικά έργα, είτε έργα ιδιωτών μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, χωρίς διακρίσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για έργα, των οποίων οι φάκελοι είναι πλήρεις και συγκεντρώνουν όλα τα κριτήρια νομιμότητας και σκοπιμότητας.

Η πολιτική και η  δράση της Περιφέρειας Κρήτης υπαγορεύονται μόνο από την εξυπηρέτηση του Πολίτη και το δημόσιο συμφέρον, και η ίδια θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με διαφάνεια χωρίς να εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα άλλων φορέων, δημοτικών παρατάξεων κλπ, που δεν την αφορούν και δεν άπτονται της τοπικής ανάπτυξης και προόδου.»

ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ

Στο μεταξύ από το περιβάλλον του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου μας γνωστοποιήθηκε, ότι ο Σεβασμιότατος ενόψει της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας δεν ήθελε να δώσει συνέχεια στο θέμα και ως εκ τούτου δεν επρόκειτο να προβεί σε δηλώσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ