ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

0

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2016, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό αφορά στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και δεν σχετίζεται με το πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων μέτρησης είναι ελάχιστες, θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπερβαίνει κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο, ο οποίος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, όπως διέρρευσε χθες, Πέμπτη, παρά την υψηλή μέτρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, θεωρώντας ότι σχεδόν το μισό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και όχι σε διατηρήσιμες διαρθρωτικές αλλαγές.

Υπό αυτή την έννοια, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά είναι εφικτός και υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Αναλυτικά τα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ:

Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2013-2016

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ