ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Στα δύο η τουρκική κοινωνία με το δημοψήφισμα

0

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, σε ένα δημοψήφισμα που αναμένεται να αλλάξει άρδην το τουρκικό κράτος. Το αποτέλεσμα αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη και προκαλεί παγωμάρα στο στρατόπεδο του Ερντογάν που έριξε όλο το βάρος της τελευταίας περιόδου στην επικράτηση σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη τα τελευταία χρόνια, στην οποία η πολιτική του "δυσκολεύεται τόσο" να διαπεράσει την τουρκική κοινωνία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Τα αστικά κέντρα λένε ΟΧΙ

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".

Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το "όχι" προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK. Αντίστοιχη εικόνα και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Σμύρνη έδωσε ηχηρό ΟΧΙ στον Ερντογάν με ποσοστό 68,4%.

Για "έκνομες ενέργειες" κάνει λόγο το CHP

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. Το CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ