ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τον Ιούνιο αναμένεται ο πρώτος ψεκασμός δακοκτονίας

0

Το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός δακοκτονίας για τη φετινή χρονιά καθώς εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις διαγωνισμοί που αφορούν στο συνολικό πρόγραμμα.

«Εκτιμούμε ότι γύρω στις 20 Ιουνίου θα γίνει ο πρώτος ψεκασμός και θα είμαστε μέσα στα κανονικά πλαίσια καθώς η χρονιά φαίνεται να είναι πιο όψιμη. Πέρυσι, λόγω και των νοτιάδων, χρειάστηκε να γίνουν νωρίτερα ψεκασμοί, τώρα οι γεωπόνοι λένε ότι η διαδικασία θα πάει πιο πίσω" ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανώλης Χνάρης με αφορμή τη διακήρυξη που αφορά στην ανάδειξη εργολάβων για την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας για τα έτη 2017-2019 η οποία λήγει στις 28 Απριλίου.

Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα  ότι και οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν αν έχουν ψεκαστεί σωστά οι ελιές τους, καθώς υπάρχουν μεγάλες περικοπές κονδυλίων που αποβαίνουν σε βάρος της ποιότητας του προγράμματος δακοκτονίας.

«Πριν 2-3 χρόνια ο η δαπάνη για τη δακοκτονία στην Κρήτη ήταν 12 εκατ. ευρώ, τώρα είναι 7 εκατ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και όταν υπάρχει μείωση της δαπάνης δεν είναι υπέρ της ποιότητας του έργου. Καλό είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί να συμμετέχουν στη διαδικασία με την έννοια του ελέγχου. Βγαίνουν ανακοινώσεις σε ποια δημοτικά διαμερίσματα θα γίνει δακοκτονία η οποία πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλό είναι να βρίσκονται στα κτήματά τους για να γίνει καλύτερος έλεγχος» τόνισε ο κ. Χνάρης επισημαίνοντας ότι κάθε περιφερειακή ενότητα διενεργεί ελέγχους για το πόσα ψεκάσματα πρέπει να γίνουν, ανάλογα με τα κονδύλια.

«Όταν θα γίνουν αυτά τα βασικά ψεκάσματα καλό θα είναι οι παραγωγοί να βρίσκονται στα χωράφια τους», συμπληρώνει.

Η δακοκτονία αφορά σε τρεις διαγωνισμούς, για την προμήθεια φαρμάκων που και φέτος κάνει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα και με τις προσφορές να ανοίγονται έως τις 20 Απριλίου.

Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Κρήτης  που «τρέχει» έως 28 Απριλίου και για τους τέσσερις νομούς και αφορά στην ανάδειξη των εργολάβων έως το 2019 καθώς και ο διαγωνισμός παγιδοθεσίας που κάνει κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά. Σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, ήδη το Ρέθυμνο και το Λασίθι έχουν προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό ενώ έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα «βγει» ο διαγωνισμός και για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ