Αναστασιάδης – Ακιντζί αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν σήμερα κοινή συνάντηση , στην οποία θα συμμετέχει ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Για την προετοιμασία της συνάντησης οι κ.κ. Μαυρογιάννης και Ναμί είχαν χθες διαβουλεύσεις, που κράτησαν εννιά ώρες, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του κ. ‘Αϊντε.

Ο κ. ‘Αϊντα ανάρτησε επίσης φωτογραφία του ιδίου με τους διαπραγματευτές, την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Βέργουϊ, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, και τον προϊστάμενο της ομάδας υποστήριξης της ΕΕ για λύση του Κυπριακού.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης οι δύο ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα ΕΕ, το περιουσιακό, η εφαρμογή λύσης και θέματα χρηματοδότησης της.

Η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι η τελευταία, που είχαν καθορίσει, αφότου επαναλήφθηκαν τον Απρίλιο οι διαπραγματεύσεις, που είχαν διακοπεί τον Φεβρουάριο.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το μείζον ζήτημα είναι η σύγκληση έως τις αρχές Ιουλίου νέας διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών ( Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα ο κ. ‘Αϊντα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

news247.gr

Σχετικά άρθρα