Επανίδρυση της Ευρώπης ζήτησε ο Μακρόν από τη Μέρκελ

Το πρώτο επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό πραγματοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Μέρκελ και Μακρόν είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση, επί τη βάση της οποίας θα μπορέσουν να χτίσουν την μετέπειτα συνεργασία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Ο κεντρώος πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος να φέρει ένα “αέρα αλλαγής” στην Ευρώπη, τονίζοντας πως είναι έτοιμος για μια ιστορικής επανίδρυση της ΕΕ, αλλά και μεταβολές στις Συνθήκες της Ένωσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης, από τη γαλλική πλευρά τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερη επιχειρηματική ασφάλεια, ώστε να προστατεύονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν εμφανίστηκε αρνητική στις αλλαγές, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να εξηγήσουμε στους λαούς της Ευρώπης, ποιες μεταβολές επιθυμούμε και γιατί.
Επανίδρυση ο Μακρόν, εμβάθυνση η Μέρκελ

“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, την επομένη της ανάληψης εξουσίας, να μπορώ να είμαι μαζί σας, στο Βερολίνο και να έχω μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στις πολιτικές που θα έρθουν” σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που ανέφερε πως επιθυμεί περισσότερη εμπιστοσύνη στις σχέσεις των δύο χωρών. Και η Α. Μέρκελ όμως τόνισε πως τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι στενά συνδεδεμένα με εκείνα της Γαλλίας, ενώ στην “επανίδρυση” Μακρόν, απάντησε με μια επιθυμίας “εμβάθυνσης της υπάρχουσας ΕΕ”.
Χωρίς της Ευρώπη δεν θα έχουμε ούτε ειρήνη, ούτε ελευθερία, ούτε ευημερία

“Χωρίς της Ευρώπη δεν θα έχουμε ούτε ειρήνη, ούτε ελευθερία, ούτε ευημερία” σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ανταποκρινόμενος στο πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο Βερολίνο προκειμένου να τον υποδεχτεί. Μια θερμή υποδοχή αντίστοιχη εκείνη της επίσκεψης Ομπάμα, όπως σημειώνουν τα γαλλικά μέσα. “Αυτό που εύχομαι είναι σε πέντε χρόνια, να συναντήσω το ίδιο ζεστό πλήθος ακριβώς επειδή θα έχουμε φέρει αποτελέσματα” συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος. “Η μαγεία δεν θα διαρκέσει παρά μόνον αν υπάρξουν αποτελέσματα. Είναι αυτό που οδηγεί τις ενέργειές μας” πρόσθεσε από την πλευρά της η Α. Μέρκελ.

Σήμερα η Ευρώπη προστατεύει λιγότερο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς της από ότι οι ΗΠΑ

Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η τοποθέτηση Μακρόν στο θέμα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπου ζήτησε περισσότερη ασφάλεια και προστασία. “Επιθυμώ μια Ευρώπη που προστατεύει καλύτερα και που δεν είναι αφελής. Σήμερα η Ευρώπη προστατεύει λιγότερο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς της από ότι οι ΗΠΑ, αλλά πιστεύω στην ελεύθερη διακίνηση” τόνισε και συμπλήρωσε πως θα επιθυμούσε περισσότερη αμοιβαιότητα στις πολιτικές της κοινής αγοράς.

news247.gr

Σχετικά άρθρα