ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Ζητάμε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, η ιδιωτική ασφάλιση ταιριάζει, στους εύπορους πολίτες

0

Της Ιωάννας Μελάκη*

Είναι αλήθεια ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας  σήμερα νοσεί , πολλά τα προβλήματα, και φθάνουμε να μην ευχόμαστε τίποτα άλλο ,ο ένας στον άλλο,  παρά  "υγεία ", ανεξαρτήτως των άλλων προβλημάτων μας, που στην καθημερινότητα, μας κατακλύζουν.Θεωρείσαι πετυχημένος ως  πολιτικός ,όχι όταν στρέψεις τους πολίτες στις υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας, αλλά όταν καταφέρεις να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα κονδύλια από το ΑΕΠ , για τις δαπάνες των υπηρεσιών υγείας (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά κ.α) στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Δεν αναθεματίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, στην υπηρεσία της υγείας. Αλλά η υγεία δεν είναι  προϊόν  , είναι "δημόσιο αγαθό" και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εκάστοτε Κυβερνώντες και θα πρέπει από την Πολιτεία, να προσφέρεται χωρίς εμπόδια και ελλείψεις , δωρεάν στους πολίτες .

Παρά ταύτα , αφού η Πολιτεία άνοιξε και ανοίγει την πόρτα στις υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας, θα έπρεπε να είχε επιστρατεύσει ελεγκτικό μηχανισμό, τέτοιο που  να μην παραπλανάται ο πολίτης , από το "τσουνάμι" της παραπλάνησης και παραπληροφόρησης ,μέσα από επιθετικές  διαφημιστικές καμπάνιες ,που καθημερινά  μέσα από τα μέσα ενημέρωσης δέχεται, όαν η ανάγκη τον σπρώξει, ώστε να μην βγει ζημιωμένος οικονομικά, ψυχικά.

Μιλάμε  για τον απαραίτητο ελεγκτικό μηχανισμό, που να δρα άμεσα, διότι ζούμε σε χρονική ευαίσθητη συγκυρία , οικονομική κρίση, (με χιλιάδες άνεργους , με ανασφάλιστους ),μια και  η Πολιτεία βρίσκεται  αδύναμη  να προσφέρει άμεση και δωρεάν υγεία, από την άλλη η ανεξέλεγκτη Ιδιωτική πρωτοβουλία , προσφέρει δελεαριστικά προγράμματα μέσω των  ασφαλιστικών εταιρειών, που κάποιες φορές είναι κίβδηλα.

Συγκεκριμένα, η χρήση της ιδιωτικής ασφάλειας ,για την κάλυψη των νοσοκομειακών εξόδων, τόσο πρωτοβάθμιων όσο και δευτεροβάθμιων, σημείωσε αύξηση στα  χρόνια της κρίσης ,λόγω  του ότι πολλοί πολίτες έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους  να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ,στα ταμεία τους. Επίσης ,οφείλουμε δε να πούμε ότι, μειώθηκαν οι καταναλωτές, που είχαν την ικανότητα να κάνουν συνδυαστική χρήση των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ενώ  παρατηρείται ότι  έχουμε συρρίκνωση των υπηρεσιών της Δημόσιας ασφάλισης  , και ενώ έχουμε αύξηση των πολιτών που  αιτούν τις υπηρεσίες υγείας, αντίθετα δεν έχουμε μείωση των υπηρεσιών υγείας ,της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Επειδή οι μέρες που ζούμε είναι μέρες φτώχειας και δακρύων ,για ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, το ζούμε καθημερινά όσοι ενεργά ασχολούμαστε μέσα στην κοινωνία ,το βροντοφωνάζουμε και σας καλούμε κύριοι της Κυβέρνησης , δώστε τον αγώνα σας, για δημόσια και δωρεάν υγεία, θεραπεύστε το Ασφαλιστικό σύστημα, γιατί και τα δύο νοσούν βαριά, μην αφήνετε τους πολίτες χωρίς αξιοπρέπεια, η ιδιωτική υγεία σήμερα είναι ΜΌΝΟ για εύπορους πολίτες!!!

*Η Ιωάννα Μελάκη  είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς ,  Δραστηριοποιείται για την Προστασία του Καταναλωτή  και για την ισορροπία της αγοράς ,

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ