ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Συνεχίζουμε να ζητάμε εκλογές για να προλάβουμε και να μην επιτρέψουμε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν

0

«Πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει κάποιος άλλο Πρωθυπουργό, άλλη κυβέρνηση,  που να αναιρεί τον εαυτό της τόσο γρήγορα και με τέτοιο απόλυτο τρόπο».

Σφοδρή κριτική εφ όλης της ύλης για τα προωθούμενα δημοσιονομικά μέτρα, εξαπέλυσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την τοποθέτηση για το σχέδιο νόμου   «συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις.»

Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής ανέλυσε τις δραματικές προεκτάσεις των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, αναλύοντας πως φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο αφού από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το «παράλληλο» πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015 φτάσαμε στη λήψη μέτρων συνολικά 14 δις! Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε πως  ακόμη  και η εξαπάτηση έχει τα όρια της, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση περιστρέφει το αφήγημα της γύρω από κάποια αντίμετρα με  την ώρα που θεσμοθετεί  μείωση συντάξεων με 4% πλεόνασμα. Κλείνοντας, ανέφερε κατηγορηματικά ότι «τα μέτρα ούτε τα θέλουμε, ούτε τα πιστεύουμε, ούτε σκοπεύουμε να τα εφαρμόσουμε. Αυτά τα μέτρα δεν δεσμεύουν τη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία και η πλήρης τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη:

•    Δεν ξανακούστηκε ποτέ η εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να ανατίθεται αποκλειστικά στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως περιγράφεται στο άρθρο 15 του παρόντος και μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών να έχει την υποχρέωση να «δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανακοίνωση στην οποία περιέχονται τα συμπεράσματα της ανωτέρω εκτίμησης.

•    Στο προσχέδιο της συμφωνίας που κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο και παρουσιάστηκε από την Handelsblatt  αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται πως όσα συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν ακόμη και αν κριθούν αντισυνταγματικά. Θέλω να ρωτήσω ευθέως τον Υπουργό Οικονομικών: Έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση σε μια τέτοια πρόβλεψη;

•    Φέρνετε μια συμφωνία τους όρους της οποίας  καμία δημοκρατική έννομη τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί!

•    Από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το «παράλληλο» πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015 φτάσαμε στη λήψη μέτρων συνολικά 14 δις.

•    «Δεν εφαρμόζω τα μέτρα αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους» μας είπε  περήφανα ο Πρωθυπουργός. Τη δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης την διαβάσατε κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης; «οι διατάξεις αυτές υιοθετούνται για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

•    Περιστρέφετε όλο το αφήγημα σας γύρω από κάποια αντίμετρα με  την ώρα που υπερψηφίζετε  μείωση συντάξεων με 4% πλεόνασμα.

•    Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως περιγράφονται στο σχέδιο νόμου, η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,9% του ΑΕΠ το 2016  θα περιοριστεί στο 13% του ΑΕΠ το 2021. Περίπου όσο ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς επιτυγχάνει η κυβέρνηση το θαύμα, να λαμβάνει μέτρα  ύψους €2,7 δισ., όσο δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ  και  η δαπάνη να μειώνεται στο το 2021 κατά 3,9% του ΑΕΠ; Η απάντηση είναι απλή: τα μέτρα δια των οποίων η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν είναι  €2,7 δισ. Αυτή όμως είναι μόνον η ενεργητική περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Στην πραγματικότητα τα μέτρα είναι 6 δις. Γιατί, εν συνεχεία η κυβέρνηση νομοθετεί «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2022.

•    Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας πούμε  ακόμη πιο καθαρά όχι μόνο τι μας δεσμεύει αλλά και το τι δεν μας δεσμεύει. Αυτά τα μέτρα ούτε τα θέλουμε, ούτε τα πιστεύουμε, ούτε σκοπεύουμε να τα εφαρμόσουμε. Αυτά τα μέτρα δεν δεσμεύουν τη Νέα Δημοκρατία.

Τοποθέτηση στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής2018-2021 και λοιπές διατάξεις.»

«Πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να βρεί κάποιος άλλο Πρωθυπουργό, άλλη κυβέρνηση,  που να αναιρεί τον εαυτό της τόσο γρήγορα και με τέτοιο απόλυτο τρόπο.

Πολύ δύσκολα επίσης μπορεί να βρει κανείς άλλο Πρωθυπουργό και άλλη κυβέρνηση που να τοποθετεί τον πήχη ψηλά και να περνά πάντα από κάτω. Γιατί και αυτό το κάνατε κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Τοποθετήσατε τον τον πήχη μόνοι σας  στο επίπεδο του «αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας ενός λαού και μιας χώρας», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σας. Και  όπως πάντα καταφέρατε και τώρα να περάσατε  από κάτω.

Το πρόβλημα βέβαια  δεν είναι η αναίρεση των λεγομένων του Πρωθυπουργού. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε ουκ ολίγες φορές – για να μην πω ότι δεν κάνει και τίποτε άλλο. Το πρόβλημα  δυστυχώς είναι ότι όσα είπε αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός είναι  σωστά. Δεν ξανακούστηκε ποτέ να νομοθετείς μέτρα υπό αίρεση και μάλιστα για μετά το πρόγραμμα που σε δεσμεύει.

Δεν ξανακούστηκε ποτέ η εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να ανατίθεται αποκλειστικά στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως περιγράφεται στο άρθρο 15 του παρόντος και μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών να έχει την υποχρέωση να «δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανακοίνωση στην οποία περιέχονται τα συμπεράσματα της ανωτέρω εκτίμησης»!

Και έρχομαι στο κορυφαίο: στο προσχέδιο της συμφωνίας που κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο και παρουσιάστηκε από την Handelsblatt  αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται πως όσα συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν ακόμη και αν κριθούν αντισυνταγματικά. Θέλω να ρωτήσω ευθέως τον Υπουργό Οικονομικών: Έχει συνομολογήσει η Κυβέρνηση σε μια τέτοια πρόβλεψη;

Έχετε συναινέσει στην κατάλυση της εσωτερικής έννομης τάξης; Σε αυτό μας ζητάτε τη ψήφο μας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης σήμερα;  Περιμένω μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Υπουργό Οικονομικών αν έχει δώσει τη συγκατάθεση του σε μια τέτοια πρόβλεψη. Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε πια το ζήτημα δεν είναι απλώς ότι φέρνετε ένα τέταρτο μνημόνιο για το οποίο ο ελληνικός λαός δεν σας εξουσιοδότησε.

Δεν είναι μόνο ότι κόβετε πάλι συντάξεις και φορτώνετε  τους πολίτες με επιπλέον φόρους. Δεν είναι ότι το πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα στερείται κάθε οικονομικής λογικής. Δεν είναι ότι αναλαμβάνετε δεσμεύσεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα, παρά μόνο την εκταμίευση της δόσης που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα! Δεν είναι καν ότι συνομολογείτε  ότι η αξιολόγηση των στόχων δεν θα προκύπτει από διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών -όπως γινόταν έως τώρα- αλλά ανατίθεται ουσιαστικά στο ΔΝΤ.

Είναι ότι φέρνετε μια συμφωνία τους όρους της οποίας  καμία δημοκρατική έννομη τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί! Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο ερώτημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο οποίο κανείς συνάδελφος της συμπολίτευσης δεν προσπάθησε να δώσει μια στοιχειώδη απάντηση. Τι συνέβη και από εκεί που συζητούσαμε για το  κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος 2015-2018 καταλήξαμε σε ένα τέταρτο μνημόνιο;

Πως από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το «παράλληλο» πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015 φτάσαμε στη λήψη μέτρων συνολικά 14 δις; Ακούστηκε το εξής απίστευτο σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι «υπογράφουμε το τέταρτο μνημόνιο για να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια». Το ακούσαμε και αυτό! «Η συμφωνία αυτή» ισχυρίστηκε  ο εισηγητής σας «είναι η προϋπόθεση για να βγούμε στις αγορές και να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι αγαπητοί συνάδελφοι της συμπολίτευσης: από τα μνημόνια δεν βγαίνεις μόνο όταν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές. Εάν αυτό επιθυμείτε, εάν αυτός είναι ο στόχος σας, τότε  βγείτε και πείτε το καθαρά στον ελληνικό λαό. Γιατί για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, η έξοδος από τα μνημόνια είναι κάτι άλλο:

Για εμάς από τα μνημόνια βγαίνεις όταν ανακτάς την οικονομική σου κυριαρχία, όταν  εκτός από το να μπορείς να δανειστείς από τις αγορές, έχεις και τη δυνατότητα να ασκήσεις αυτόνομα την οικονομική σου πολιτική χωρίς αυτή να σου επιβάλλεται πέρα από το γενικό πλαίσιο περιορισμών που ισχύει ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ για ΟΛΟΥΣ! Τονίζω το οριζόντια και το όλους γιατί από κάποιους σε αυτή εδώ την αίθουσα ακούστηκε ότι σε επιτροπεία είμαστε πάντα μέσω του Μάαστριχτ.

Προσπαθείτε τρεις μέρες τώρα να μας πείσετε ότι φέρατε αυτή τη συμφωνία προκειμένου να επιτύχετε μια συμφωνία στο ζήτημα του χρέους. «Δεν εφαρμόζω τα μέτρα αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους» μας είπε  περήφανα ο Πρωθυπουργός. Τη δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης την διαβάσατε κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης; «οι διατάξεις αυτές υιοθετούνται για την εκκίνηση της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Είπατε, καθόλου αυτές τις τρείς ημέρες στους Έλληνες πολίτες ότι η ψήφιση αυτών των μέτρων είναι απλώς η προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος; Όχι είναι η απάντηση. Είπατε αντίθετα – το είπε η Υπουργός, η κυρία Φωτίου στην επιτροπή - το εξής απίστευτο: κατηγορήσατε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι μετέτρεψαν το δημόσιο χρέος από χρέος προς ιδιωτικούς φορείς σε χρέος προς τους λαούς της Ευρώπης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ρυθμιστεί το χρέος.

Αναρωτιέμαι αν συμφωνεί ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης με αυτή τη θέση; Θα ήθελα να την εξηγήσετε λίγο καλύτερα  στον ελληνικό λαό. Να εξηγήσετε  αν  υπάρχει  άλλη χώρα, με το βουνό χρέους της Ελλάδας, η οποία να δαπανά  για την εξυπηρέτησή του το μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη – μόλις 2.3%

Να του πείτε αν υπάρχει άλλη χώρα  που να εξοικονομεί περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ,  από τον δανεισμό της χώρας  από τον ESM αντί των αγορών. Να του πείτε αν υπάρχει άλλη χώρα που οι όροι των δανείων που σύναψε με τους «κυρίαρχους λαούς» όπως λέτε αντί των αγορών  έχουν πραγματικό επιτόκιο 0,28%.

Και μετά να του εξηγήσετε τι θα σήμαινε για το εισόδημα του έλληνα πολίτη και την οικονομία αν σας ακούγαμε και δεν μετατρεπόταν το δημόσιο χρέος από ιδιωτικό σε χρέος προς τους εταίρους μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ακόμη  η εξαπάτηση έχει τα όρια της. Σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της ζημιάς που επιφέρετε στην οικονομία και σε κοινωνικές ομάδες όπως τους συνταξιούχους. Περιστρέφετε όλο το αφήγημα σας γύρω από κάποια αντίμετρα με  την ώρα που υπερψηφίζετε  μείωση συντάξεων με 4% πλεόνασμα!

Και σαν μη φτάνει αυτό, ενώ προβλέπετε στο νομοσχέδιο μια ακμάζουσα  οικονομία, ενώ λέτε ότι ο πλούτος μας στα επόμενα πέντε χρόνια θα αυξηθεί κατά 20%, και τι νομοθετείτε; επιπλέον «πάγωμα» των ήδη κομμένων συντάξεων. Δεν έχουμε σταθεί όσο θα έπρεπε σε αυτή τη λεπτομέρεια. Έχω μια απορία την οποία θέλω να μου λύσει η κυρία Υπουργός Εργασίας.

Αν τα πράγματα κυρία Υπουργέ εξελιχθούν όπως περιγράφονται στο σχέδιο νόμου, η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,9% του ΑΕΠ το 2016  θα περιοριστεί στο 13% του ΑΕΠ το 2021. Περίπου όσο ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς επιτυγχάνει η κυβέρνηση το θαύμα, να λαμβάνει μέτρα  ύψους €2,7 δισ., όσο δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ  και  η δαπάνη να μειώνεται στο το 2021 κατά 3,9% του ΑΕΠ;

Η απάντηση είναι απλή: τα μέτρα δια των οποίων η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν είναι  €2,7 δισ. Αυτή όμως είναι μόνον η ενεργητική περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Στην πραγματικότητα τα μέτρα είναι 6 δις. Γιατί, εν συνεχεία η κυβέρνηση νομοθετεί «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2022.

Καταργεί, δηλαδή, τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία οι κύριες συντάξεις θα αυξάνονταν από το 2017 με ποσοστό ίσο προς το 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% της αύξησης του πληθωρισμού. Ένα έχω να πω. Ευτυχώς που για την Μπαρτσελόνα,  που  ο Πανελευσινιακός σταμάτησε το ματς στο 2022.

Πέρα από τα αστεία όμως, ελπίζω  να γίνεται κατανοητό στους αγαπητούς συναδέλφους της συμπολίτευσης ότι  αν η κυβέρνηση τους δεν είχε υποθηκεύσει την ανάπτυξη τη διετία 2015-2016 - και σε μεγάλο βαθμό το 2017-, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 1% χωρίς να χρειαστούν περικοπές το 2019.

Ελπίζω επίσης  να αντιλαμβάνονται το συμβολισμό της  υπερψήφιση αυτών των μέτρων. Δεν είναι άλλος από μια έμπρακτη συγνώμη προς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Προς εκείνους δηλαδή που θεωρούσατε και χαρακτηρίζατε ανάλγητους, επειδή ψήφιζαν μείωση συντάξεων όταν είχαμε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα, όταν κανείς δεν μας δάνειζε και η μείωση των δαπανών ήταν απλά μονόδρομος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατηγορούν πολλοί τη Νέα Δημοκρατία για την υπεύθυνη στάση της να υπενθυμίζει διαρκώς ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι δεσμεύεται από κεντρικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάνω σε αυτή τη στάση πατήσατε για να σωθεί η χώρα το καλοκαίρι του 2015 τότε που κάνατε δημοψήφισμα, υποτίθεται για τα μέτρα, την ώρα που το πραγματικό διακύβευμα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη.

Το παραδέχονται πλέον τα πιο επίσημα χείλη ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης  σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη (στον Γιώργο Κουβαρά στο Action24).Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας πούμε  ακόμη πιο καθαρά όχι μόνο τι μας δεσμεύει αλλά και το τι δεν μας δεσμεύει. Αυτά τα μέτρα ούτε τα θέλουμε, ούτε τα πιστεύουμε, ούτε σκοπεύουμε να τα εφαρμόσουμε. Αυτά τα μέτρα δεν δεσμεύουν τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνεχίζουμε να ζητάμε εκλογές για να προλάβουμε και να μην επιτρέψουμε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ