ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Περιστασιακό και καθημερινό κάπνισμα κρύβουν τους ίδιους κινδύνους για την καρδιά

0

Οι λεγόμενοι «κοινωνικοί καπνιστές», που ανάβουν τσιγάρο περιστασιακά, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους για καρδιοπάθεια με όσους καπνίζουν καθημερινά.

Αυτό αναφέρει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Γκόλικ του Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό American Journal of Health Promotion, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 40.000 ενηλίκους, από τους οποίους το 10% κάπνιζαν μόνο περιστασιακά.

Η μελέτη συσχέτισε τις καπνιστικές συνήθειες καθενός από τους συμμετέχοντες, με τα επίπεδα χοληστερίνης και υπέρτασης που αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι κοινωνικοί (περιστασιακοί) καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 53% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη χοληστερίνη.

Οι περιστασιακοί καπνιστές είχαν περίπου την ίδια πιθανότητα με τους κανονικούς καπνιστές να διαθέτουν αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από τη συχνότητά του, είναι ένας ακόμη ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου από ό,τι θεωρείτο έως τώρα.

Ακόμη και το κοινωνικό κάπνισμα είναι σημαντικός κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία.

Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής» δήλωσε η Γκόλικ.

Το περιστασιακό κάπνισμα βρέθηκε να είναι συχνότερο μεταξύ των ατόμων κάτω των 40 ετών και μεταξύ των ανδρών παρά των γυναικών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ